Μάχη ανάμεσα σε θαλάσσια τέρατα διατηρήθηκε για πάντα σε απολίθωμα
Το απολίθωμα χρονολογείται στα 74 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι ωκεανοί της Κρητιδικής περιόδου μαστίζονταν από γιγάντια ερπετά που ονομάστηκαν μοσάσαυροι. Όπως φαίνεται, τα σαρκοφάγα αυτά τέρατα δεν ήταν πάντα ευγενικά το ένα με το άλλο.
Το απολίθωμα χρονολογείται στα 74 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν οι ωκεανοί της Κρητιδικής περιόδου μαστίζονταν από γιγάντια ερπετά που ονομάστηκαν μοσάσαυροι. Όπως φαίνεται, τα σαρκοφάγα αυτά τέρατα δεν ήταν πάντα ευγενικά το ένα με το άλλο.
Το απολίθωμα, το οποίο βρέθηκε το 2012 σε λατομείο σχιστόλιθου στη νότια Αλμπέρτα του Καναδά, περιλαμβάνει το κρανίο ενός μοσάσαυρου του είδους Mosasaurus missouriensis, o οποίος πρέπει να είχε μήκος 6,5 μέτρα από το ρύγχος μέχρι την άκρη της ουράς.

Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός μοσάσαυρου Mosasaurus missouriensis (© N. Tamura)
Αυτό που τράβηξε την προσοχή των ερευνητών ήταν μια τρύπα κάτω από το ένα μάτι που δημιουργήθηκε από σοβαρό τραυματισμό. Το γιγάντιο ερπετό προφανώς επέζησε, καθώς το οστό είχε αρχίσει να επουλώνεται γύρω από την τρύπα.
Δεν μπορούσε όμως να επουλωθεί πλήρως, αφού μέσα στην τρύπα βρέθηκε σφηνωμένο ένα μεγάλο δόντι, το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση των παλαιοντολόγων ανήκε σε μοσάσαυρο του ίδιου μεγέθους και πιθανώς του ίδιου είδους.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Σολτ Λέικ Σίτι, ο επιτιθέμενος μοσάσαυρος δεν φαίνεται να σκόπευε να καταβροχθίσει το θύμα του -το πιθανότερο είναι ότι η σύγκρουση ήταν μια εκδήλωση ανταγωνισμού στην αναζήτηση συντρόφου.
Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του περιοδικού Science στο συνέδριο, τα μακρόστενα δόντια του Mosasaurus missouriensis είχαν εξελιχθεί να σχίζουν τη σάρκα και κάποιες φορές έπεφταν όταν το ζώο δάγκωνε σκληρά αντικείμενα.
Άλλα απολιθώματα μοσάσαυρων, τα οποία περιλάμβαναν και τα περιεχόμενα του στομάχου, είχαν δείξει πάντως ότι τα προϊστορικά αυτά τέρατα δεν δίσταζαν να γευματίσουν ακόμα με άλλους, μικρότερους μοσάσαυρους όταν έβρισκαν την ευκαιρία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βενεζουέλα: Ξεκίνησαν να αποχωρούν οι διασώστες – Κοντά στους 3.000 οι νεκροί από τους σεισμούς
- Με καθυστέρηση το δρομολόγιο του Superferry στη Ραφήνα – Εγκλωβίστηκε η άγκυρα σε συρματόσχοινα
- Μαρία Κίτσου: «Μεγάλωσα κακοποιητικά και από τους δυο μου γονείς»
- Μουντιάλ 2026: Ο Εμπαπέ έχει περισσότερα γκολ σε νοκ άουτ από τρεις πρωταθλήτριες κόσμου και μια Ευρώπης!
- Στις φλόγες λεωφορείο στο αεροδρόμιο Ηρακλείου – Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
- Γιατί περνάμε τόσες ώρες με τα smartphones «αγκαλιά»;
- Θερινές εκπτώσεις: Χαμηλές προσδοκίες από τους εμπόρους – Τι ζητούν από την κυβέρνηση
- Σε εξέλιξη η φωτιά στο Ωραιόκαστρο, καίει σε δύο εργοστάσια – Τοξικός καπνός έχει σκεπάσει την περιοχή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/trevor-mckinnon-wL3-nvcELpc-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442