Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι

Συνεχίζονται το Σάββατο οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στα δυτικά του Χαλεπίου, έπειτα από επίθεση αντικαθεστωτικών που έχει σκοπό να σπάσει την πολιορκία που τους επιβάλλει το συριακό καθεστώς. Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των τζιχαντιστών του πρώην Μετώπου αλ - Νόσρα. Τουλάχιστον 21 άμαχοι νεκροί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, λέει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η πείνα χρησιμοποιείται από τον Άσαντ ως όπλο, λέει η Ουάσινγκτον. Απρόθυμη η Ρωσία να ξαναρχίσουν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.

Συνεχίζονται το Σάββατο οι συγκρούσεις και οι αεροπορικές επιδρομές στα δυτικά του Χαλεπίου, έπειτα από επίθεση αντικαθεστωτικών που έχει σκοπό να σπάσει την πολιορκία που τους επιβάλλει το συριακό καθεστώς, το οποίο κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι χρησιμοποιεί «την πείνα σαν πολεμικό όπλο». Η αντεπίθεση των αντικαθεστωτικών πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των τζιχαντιστών του πρώην Μετώπου αλ – Νόσρα.

Από την Παρασκευή, αντικαθεστωτικοί εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον των δυτικών συνοικιών της πόλης, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων Άσαντ.

Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και δυο παιδιά, σύμφωνα με νέο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τουλάχιστον 18 άτομα -στρατιώτες και αντικαθεστωτικοί- έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις.

Ο έλεγχος του Χαλεπιού –που είναι διαιρεμένο ανάμεσα στις συνοικίες που ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς και στον δυτικό τομέα που ελέγχεται από το καθεστώς– θεωρείται καθοριστικός για τις εμπόλεμες πλευρές, προκειμένου να διασφαλιστεί η εξουσία στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Προκειμένου να σπάσουν την πολιορκία, που επέβαλε στις ανατολικές συνοικίες ο στρατός του προέδρου Άσαντ, ομάδες αντικαθεστωτικών εξαπέλυσαν την Παρασκευή μεγάλη επιχείρηση από το δυτικό μέρος της πόλης.

«Οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπιού, εκεί όπου οι αντάρτες κατάφεραν να προωθηθούν» ανέφερε το Σάββατο το Παρατηρητήριο.

Περισσότεροι από 1.500 μαχητές από τις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ συμμετέχουν στην επίθεση εναντίον των συνοικιών που ελέγχονται από την κυβέρνηση, σε ένα μέτωπο 15 χλμ., σημείωσε το Παρατηρητήριο.

Οι αντάρτες κατάφεραν να καταλάβουν «το μεγαλύτερο μέρος» της συνοικίας Νταχίγιετ αλ-Άσαντ, νοτιοδυτικά του Χαλεπίου, κοντά σε στρατιωτική ακαδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι αεροπορικές επιδρομές στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ είναι σφοδρές» ανέφερε το Παρατηρητήριο, σύμφωνα με το οποίο, «τα αεροπορικά πλήγματα συνεχίζονται στις περιοχές των μαχών και στη δυτική περιφέρεια του Χαλεπιού, αλλά έχουν σταματήσει στις ανατολικές συνοικίες».

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος μετέβη στην Νταχίγιετ αλ-Άσαντ ανέφερε πως σημειώνονται αεροπορικές επιδρομές και πυρά πυροβολικού που έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στη συνοικία.

«Ο επόμενος στόχος είναι η στρατιωτική ακαδημία και η συνοικία Χαμντανίγιε», στο δυτικό Χαλέπι που ελέγχεται από το καθεστώς, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο στρατιωτικός διοικητής.

Στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής οι αεροπορικές επιδρομές έθεσαν επίσης στο στόχαστρο την ανταρτοκρατούμενη συνοικία Σαλαχεντίν, που βρίσκεται στη διαχωριστική γραμμή, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πλευρά των αντικαθεστωτικών.

Οι ανατολικές συνοικίες στο Χαλέπι, όπου ζουν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι, βρίσκονται σε κατάσταση πολιορκίας από τον Ιούλιο, δεν έχουν λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και είναι αντιμέτωπες με ελλείψεις σε τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Το συριακό καθεστώς εξαπέλυσε στις 22 Σεπτεμβρίου μεγάλη επίθεση για την ανακατάληψη του τομέα αυτού, όμως οι επιτυχίες του ήταν περιορισμένες, παρά την υποστήριξη ρωσικών μαχητικών. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς, ενώ καταστράφηκαν νοσοκομεία.

Η Μόσχα ανακοίνωσε τη διακοπή των πληγμάτων στις ανατολικές συνοικίες από τις 18 Οκτωβρίου, ενώ η Δύση κατηγορούσε το καθεστώς Άσαντ και τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου».

Αντιδρώντας στην επίθεση των αντικαθεστωτικών, ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει να επαναλάβει τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι, όμως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε ότι δεν είναι η «κατάλληλη στιγμή» και σημείωσε ότι «χρειάζεται να παραταθεί η ανθρωπιστική παύση».

Η Ουάσινγκτον αμφισβήτησε τις δηλώσεις της Μόσχας ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι έχουν σταματήσει. Κατηγόρησε, επίσης, το συριακό καθεστώς ότι με την άρνησή του να επιτρέψει να δοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού, χρησιμοποιεί την πείνα «σαν πολεμικό όπλο».

Ο πόλεμος στη Συρία ξεκίνησε το 2011 μετά την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας. Στη συνέχεια περιπλέχθηκε με την εμπλοκή ξένων χωρών και την εμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων.

Περίπου 300.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του πολέμου, ενώ ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Βόμβα» Αταμάν για το μέλλον του στον Παναθηναϊκό – Τι είπε ότι θα κάνει αν δεν πάει Final 4 το «τριφύλλι»

Ο Τούρκος προπονητής δήλωσε πως αν δεν πάει ο Παναθηναϊκός στο Φάιναλ-4 θα φύγει από την ομάδα, θέλοντας να δείξει ουσιαστικά την μεγάλη πίστη που έχει στην πρόκριση επί της Μακάμπι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024