Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
57o ΦΚΘ: Λήξη με «Dancer» και Soko

57o ΦΚΘ: Λήξη με «Dancer» και Soko

Με την γαλλική ταινία Dancer θα πέσει η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου. Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η γαλλίδα ηθοποιός και μουσικός Soko, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας. Το πρόγραμμα του 57ου ΦΚΘ παρουσιάστηκε τη Δευτέρα και αποτελείται από αφιερώματα σε ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, ανεξάρτητες ταινίες, ελληνικές παραγωγές και παράλληλες εκδηλώσεις.

Με την γαλλική ταινία Dancer θα πέσει η αυλαία του 57ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 13 Νοεμβρίου.

Η πρωταγωνίστρια της ταινίας, η γαλλίδα ηθοποιός και μουσικός Soko, θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση της ταινίας.

Το Dancer αφηγείται την ιστορία μίας πρωτοπόρου χορεύτριας, της Λόι Φούλερ που μεσουράνησε στη Μπελ Επόκ. Από την αμερικανική Δύση στη Νέα Υόρκη κι έπειτα στο Παρίσι, η Φούλερ αποθεώθηκε για την ιδιαίτερη τεχνική της, στην οποία χρησιμοποιούσε ειδικά φωτιστικά εφέ και μεταξωτά υφάσματα, μεταμορφώνοντας εντελώς το σώμα της. Στη γοητεία της υποκλίθηκαν μεταξύ άλλων διάσημες καλλιτεχνικές προσωπικότητες, όπως οι αδελφοί Λιμιέρ, ο Τουλούζ Λοτρέκ και ο Ογκίστ Ροντέν. Ωστόσο, η συνάντησή της με την ομότεχνή της Ισιδώρα Ντάνκαν (την ενσαρκώνει η Λίλι Ρόουζ Ντεπ) -η οποία από προστατευόμενη έγινε αντίζηλός της- υπήρξε μοιραία.

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει την αυλαία του την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου με την προβολή της ταινίας Paterson του Τζιμ Τζάρμους ταινία που προβλήθηκε στις Κάννες και έλαβε πολύ καλές κριτικές.

Κεντρικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ένας οδηγός λεωφορείου (Άνταμ Ντράιβερ) ο οποίος ονομάζεται Πάτερσον, μένει στην μικρή πόλη Πάτερσον του Νιού Τζέρσεϊ και στον ελεύθερό του χρόνο γράφει εκπληκτικά ποιήματα. Η όμορφη γυναίκα του (Γκολσιφτέ Φαραχανί) ονειρεύεται να γίνει σταρ της ηλεκτρικής κιθάρας και ταυτόχρονα ζαχαροπλάστρια σπιτικών κέικ, ενώ ο σκύλος τους είναι πάντα έτοιμος για τις χειρότερες σκανταλιές.

Το πρόγραμμα του 57ου ΦΚΘ παρουσιάστηκε τη Δευτέρα και αποτελείται από αφιερώματα σε ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, ανεξάρτητες ταινίες, ελληνικές παραγωγές και παράλληλες εκδηλώσεις.

Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

  • Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν 27 ελληνικές ταινίες μεγάλου μήκους: 16 σε πρώτη προβολή καθώς και ακόμα 11 που έχουν ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα. Στις 16 πρεμιέρες περιλαμβάνονται και 3 ταινίες από την ενότητα «Έλληνες της Διασποράς» (στην ίδια ενότητα θα προβληθεί και μια ταινία μικρού μήκους).
  • Στο 57ο ΦΚΘ θα προβληθεί σε πρεμιέρα και το ντοκιμαντέρ 90 χρόνια ΠΑΟΚ – Νοσταλγώντας το μέλλον, η τελευταία κινηματογραφική αφιέρωση του Νίκου Τριανταφυλλίδη.
  • Επίσης, θα προβληθούν 5 μικρού μήκους ταινίες που ταξίδεψαν και διακρίθηκαν στα φεστιβάλ των Καννών, του Λοκάρνο και του Τορόντο.
  • Οι βραβευμένες 21 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 39ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνές Πρόγραμμα

Το διεθνές πρόγραμμα του Φεστιβάλ αποτελείται από τα τμήματα Διεθνές Διαγωνιστικό, Out of Competition, καθώς και από τους Ανοιχτούς Ορίζοντες, ενώ οι βαλκανικές ταινίες έχουν την τιμητική τους στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια.

Αγαπημένοι δημιουργοί εκπροσωπούνται μέσα από τις Ειδικές Προβολές, ενώ ριζοσπαστικές ταινίες συνθέτουν το τμήμα >>Film Forward.

Το Φεστιβάλ δίνει μεταμεσονύχτια ραντεβού στη ζώνη «’Round Midnight» με κλασικές καλτ ταινίες τρόμου και φαντασίας απ’ όλο τον κόσμο, ενώ προσκαλεί τους θεατές να βρουν τις εκλεκτικές συγγένειες που συνδέουν τις ταινίες – ζευγάρια στο αφιέρωμα «Αντι / Κατοπτρισμοί» – Mirror / Image.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιεί φέτος αφιέρωμα στους διαφορετικούς ρόλους των γυναικών -το αφιέρωμα έχει τίτλο «2 ή 3 πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν».

Masterclass θα πραγματοποιήσει στη Θεσσαλονίκη ο θρυλικός διευθυντής φωτογραφίας Λουτσιάνο Τόβολι (Επάγγελμα ρεπόρτερ, Suspiria κ.α.).

Αφιερώματα

Η Θεσσαλονίκη υποδέχεται τον ανατρεπτικό Γάλλο Φιλίπ Γκραντριέ, ανακαλύπτει τον αγαπημένο των Αργεντινών, Λεονάρντο Φάβιο (1938-2012) και παρουσιάζει μέσα από το τμήμα «Ματιές στα Βαλκάνια» πλήρη ρετροσπεκτίβα -για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο- στον θεμελιωτή του ανεξάρτητου τούρκικου σινεμά Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ.

Αγορά

Μια σειρά από νέες δράσεις, βραβεία και συνεργασίες, έχουν ως στόχο την ανανέωση της Αγοράς του ΦΚΘ.

Ανάμεσά τους:

* Το νέο βραβείο Lab Project του Eurimages αξίας έως και 50.000 ευρώ.
* Το Locarno Industry Academy International στη Θεσσαλονίκη.
* Η τεχνολογία Virtual Reality, μέσα από ένα ξεχωριστό masterclass που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός στο VR Μισέλ Ρεϊγιάκ.
* Η πλατφόρμα συνάντησης για νέες συνεργασίες South by Southeast.
* Η δράση Training Day, σε συνδιοργάνωση με το CED Media Greece.

Σινεμά για Όλους

Το ΦΚΘ με χορηγό προσβασιμότητας το Ίδρυμα Ωνάση και τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και σύμβουλο προσβασιμότητας την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία, βελτιώνει την προσβασιμότητα στις εγκαταστάσεις του και μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως.

Επίσης στο Φεστιβάλ θα βρει κανείς:

• Την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας TV5 MONDE (συνδιοργάνωση με Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και της Unifrance).
• Τις ταινίες που διαγωνίζονται για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• Την έκθεση: «Ψίθυροι» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης- διοργάνωση ΦΚΘ & Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης).
• Την έκθεση #CedefopPhotoAward «Οι νέοι στην εκπαίδευση και την κατάρτιση» στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Διοργάνωση- Επιμέλεια: ΦΚΘ και Cedefop).
• Την έκθεση «Πρόσωπα και Χώροι» στη Γκαλερί του Goethe-Institut Thessaloniki (Διοργάνωση: Goethe-Institut Thessaloniki και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, με την υποστήριξη του ΦΚΘ).
• Την προβολή των 6 μικρού μήκους ταινιών που βραβεύτηκαν στο 3ο Taratsa IFF.
• Τις προβολές 6 ταινιών που βρίσκονται ανάμεσα στις 20 καλύτερες ελληνικές και ευρωπαϊκές ταινίες τις οποίες ψήφισαν τα μέλη της ΠΕΚΚ (με αφορμή τα 40 χρόνια ΠΕΚΚ).
• Την documenta 14 στο 57ο ΦΚΘ, με τις προβολές δύο μικρού μήκους ταινιών στο πλαίσιο της παρουσίασης της εβδομαδιαίας τηλεοπτικής εκπομπής της «Κείμενα».
• Τη συναυλία: «Μουσική για τον κινηματογράφο» σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε αναλυτικά ποιες ταινίες προβάλλονται στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024