Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H ντροπιασμένη Samsung αντιμέτωπη με το φλέγον ζήτημα του Note 7

H ντροπιασμένη Samsung αντιμέτωπη με το φλέγον ζήτημα του Note 7

Mετά την εξευτελιστική απόφαση να αποσύρει οριστικά το Galaxy Note 7, η Samsung πρέπει να δράσει γρήγορα για να μπαλώσει τις ζημιές στα ταμεία της αλλά και στο πετυχημένο όνομά της, δείχνουν να συμφωνούν οι αναλυτές. Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η μεγάλη απόφαση, σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια εξαερώθηκαν από τη χρηματιστηριακή αξία του νοτιοκορεατικού γίγαντα.

Mετά την εξευτελιστική απόφαση να αποσύρει οριστικά το Galaxy Note 7, η Samsung πρέπει να δράσει γρήγορα για να μπαλώσει τις ζημιές στα ταμεία της αλλά και στο πετυχημένο όνομά της, δείχνουν να συμφωνούν οι αναλυτές. Πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η μεγάλη απόφαση, σχεδόν 17 δισεκατομμύρια δολάρια εξαερώθηκαν από τη χρηματιστηριακή αξία του νοτιοκορεατικού γίγαντα.

Διαβάστε επίσης:

Περίπου ένα μήνα μετά τις πρώτες αναφορές για Note 7 που υπερθερμαίνονταν και έπιαναν φωτιά, ακόμα και μέσα σε αεροπλάνα, η Samsung παραδέχεται ότι δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα στη νέα, υποτίθεται βελτιωμένη φουρνιά των τηλεφώνων.

Λίγο πριν ανακοινώσει την οριστική παύση παραγωγής, η εταιρεία ζήτησε από τους κατόχους παλιών ή νέων Note 7 να σταματήσουν να τα χρησιμοποιούν και να τα κλείσουν.

Αναλυτές σχολιάζουν τώρα ότι η εταιρεία πρέπει να εξηγήσει άμεσα τι συνέβη για να σώσει το γόητρό της και να προστατεύσει τις μελλοντικές πωλήσεις.

«Πρόκειται για καταστροφή» σχολιάζει στο Bloomberg ο Σρίνιβας Ρέντι, διευθυντής του Center for Marketing Excellence στο Management University της Σιγκαπούρης. «Η μεγάλη απειλή για τη Samsung είναι το πόσο θα αργήσει να επανέλθει. Αν δεν ανακάμψει σύντομα, δημιουργείται ένα κενό στο οποίο θα μπορέσουν να παρεισφρήσουν άλλοι» προειδοποίησε -έχοντας πιθανώς στο μυαλό του το νέο iPhone 7 της Apple.

Η μετοχή της Samsung έπεσε κατά 8% στο κλείσιμο της Τρίτης, όταν η Samsung ζήτησε από καταστήματα και δίκτυα κινητής τηλεφωνίας να σταματήσουν τις πωλήσεις του Note 7. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Reuters, η μετοχή έκλεισε στα 1.545.000 γουόν, με τις απώλειες να ξεπερνούν τα 17 δισ. δολάρια.

Η τελική ανακοίνωση της εταιρείας για οριστική παύση της παραγωγής ήρθε αργότερα, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου στη Σεούλ.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, η εταιρεία ερευνών Macquarie στη Σεούλ εκτιμά ότι η ζημιά για το τέταρτο τρίμηνο του 2016 μπορεί να φτάσει τα 2,8 δισ. δολάρια, κάτι που θα ήταν αρκετό για να μηδενίσει τα κέρδη του τμήματος κινητών τηλεφώνων στο τέταρτο τρίμηνο.

Και αν κανείς σκεφτεί ότι το προηγούμενο μοντέλο της σειράς Note πούλησε 16 εκατομμύρια κομμάτια, οι συνολικές απώλειες μπορεί να φτάνουν τα 9,5 δισ. δολάρια.

Ο Μαρκ Νιούμαν, αναλυτής της Sanford C. Bernstein στο Χονγκ Κονγκ, υποστήριξε μάλιστα ότι η Samsung πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο να καταργήσει ολόκληρη τη σειρά Galaxy Note -κάτι που θα σήμαινε ότι δεν θα υπάρξει Note 8 του χρόνου. Η «ναυαρχίδα» της εταιρείας, η σειρά Galaxy S, ούτως ή άλλως πουλάει τρεις φορές περισσότερα τηλέφωνα, επισήμανε.

«Η Samsung πρέπει να δράσει γρήγορα για να προστατεύσει το brand-name της», είπε ο Νιούμαν σε πελάτες του την Τρίτη.

Την ώρα που η μετοχή της Samsung πάτωνε, ο υπουργός Οικονομικών της Νοτίου Κορέας Γιου Ιλ-Χο παραδεχόταν ότι η διακοπή πωλήσεων του Note 7 θα επηρεάσει τις εξαγωγές της χώρας. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, τα κινητά της Samsung αντιστοιχούν στο 2% των ετήσιων εξαγωγών.

Μια πιο αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Nomura, η οποία εκτιμά ότι οι απώλειες λόγω απόσυρσης του Note 7 θα αντισταθμιστούν από τις υψηλές αποδόσεις των τμημάτων ημιαγωγών και οθονών της Samsung.

Σύμφωνα με τη Nomura, ακόμα κι τα λειτουργικά κέρδη του τμήματος κινητών πέσουν κατά 22% στο σύνολο του 2017, κάτι που χαρακτηρίζεται «το χειρότερο σενάριο», τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου για το 2017 είναι πιθανό να αυξηθεί κατά 30% σε ετήσια βάση στα 37,6 τρισεκατομμύρια γουόν, ξεπερνώντας το ιστορικό υψηλό του 2013.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024