Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Η μάχη του Παλαιστινιακού στη ΓΣ του ΟΗΕ με τις ομιλίες Νετανιάχου και Αμπάς
Στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μίλησε πρώτα ο Μαχμούντ Αμπάς και έπειτα ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου

Η μάχη του Παλαιστινιακού στη ΓΣ του ΟΗΕ με τις ομιλίες Νετανιάχου και Αμπάς

Η ανοικτή πληγή του Παλαιστιανιακού ήρθε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο στον ΟΗΕ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, να φέρνουν στη Γενική Συνέλευση με τις ομιλίες τους την άλυτη διαμάχη.

Η ανοικτή πληγή του Παλαιστιανιακού ήρθε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο στον ΟΗΕ, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό και τον παλαιστίνιο πρόεδρο να φέρνουν στη Γενική Συνέλευση με τις ομιλίες τους την άλυτη διαμάχη. Ο Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη να διακηρύξουν το 2017 «έτος λήξης της παράνομης κατοχής», ενώ ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως κόκκινη γραμμή είναι το «δικαίωμα για ένα και μόνο εβραϊκό κράτος» -καλώντας ωστόσο τον Αμπάς στην Κνεσέτ και ζητώντας πρόκληση στην Παλαιστιανικό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Αρχικά μίλησε στη Γενική Συνέλευση ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς και, αφού μεσολάβησε η νορβηγή πρωθυπουργός, ο ισραηλινός πρόεδρος Μπεντζαμίν Νετανιάχου.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος σημείωσε πως τον επόμενο χρόνο συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις επιπτώσεις στο Παλαιστιανικό γύρω από τον «πόλεμο των Έξι Ημερών» του 1967.

Λέγοντας πως θα συμπληρωθεί μισός αιώνας από την «αποκρουστική κατάληψη», ο Αμπάς κάλε τα Ηνωμένα Έθνη να κηρύξουν το 2017 «διεθνές έτος για τη λήξη της ισραηλινής κατοχής των εδαφών και του λαού μας».

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει την επιρροή της ώστε να εγκαθιδρυθεί ένα πραγματικά ανεξάρτητο παλαιστιανιακό κράτος και κατηγόρησε το Ισραήλ πως «συνεχώς αποφεύγει» τη διοργάνωση διεθνούς σύσκεψης, όπως αυτή που προτείνει η Γαλλία, για «το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα τερματισμού της κατοχής».

«Έχουμε τείνει τη χείρα για ειρήνη, και την κρατούμε έτσι» είπε ο Αμπάς, αμφθισβητώντας όμως πως «οποιοσδήποτε ισραηλινός ηγέτης προτίθεται για πραγματική ειρήνη που θα εγκαταλείπει τη νοοτροπία ηγεμονίας, επεκτατισμού και αποικιοποίησης».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαστε ανοικτοί να διαπραγματευτούμε το τελικό καθεστώς, όμως το ένα πράγμα που δεν θα διαπραγματευτώ ποτέ είναι το δικαίωμα για ένα και μοναδικό εβραϊκό κράτος».

Ο Νετανιάχου κάλεσε τον Αμπάς να μιλήσει στο εβραϊκό Κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, λέγοντας πως σε ανταπόδοση περιμένει πρόσκληση και στο Παλαιστιανικό Νομοθετικό Συμβούλιο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή θα βελτιώσουν τις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές του χώρες. Εκτίμησε επίσης πως το Ισραήλ θα έχει «λαμπρό μέλλον» στον ΟΗΕ καθώς οι ξένες κυβερνήσεις θα αρχίουν να εκτιμούν τη συμβολή του στην κυβερνο-ασφάλεια και τη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024