Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Lara Fabian: Δεν διάλεξα εγώ τη μουσική, αλλά η μουσική εμένα

Η Lara Fabian μιλά στο in.gr λίγο πριν τη συναυλία της στην Αθήνα την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου.

Συνέντευξη στην Τζωρτζίνα Ντούτση

Η Lara Fabian θεωρείται μία από τις καταξιωμένες ερμηνεύτριες διεθνώς. Με καριέρα 30 χρόνων, 12 άλμπουμ στο ενεργητικό της και πάνω από 32 εκατομμύρια πωλήσεις δίσκων σε όλον τον κόσμο, είναι μια από τις πιο εμπορικές ερμηνεύτριες της γενιάς της. Γεννημένη στο Βέλγιο, από Φλαμανδό πατέρα και Σισιλιάνα μητέρα, πήρε το όνομά της από την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματος, «Doctor Zhivago«. Είναι παντρεμένη, έχει μια κόρη και ζει στο Βέλγιο και στην Ισπανία.

«Θυμάμαι μια μέρα –όταν ήμουν 5 ετών- δήλωσα με επίσημο ύφος στον πατέρα μου «μπαμπά είμαι τραγουδίστρια» και ο πατέρας μου απάντησε «εννοείς ότι θέλεις να γίνεις τραγουδίστρια;» και του είπα «όχι, δεν κατάλαβες σωστά, είμαι τραγουδίστρια!»», αποκαλύπτει στη συνέντευξή της στο in.gr.

Τους τελευταίους 12 μήνες τα τραγούδια της Lara Fabian στο YouTube έχουν πάνω από 312 εκατομμύρια views. Αυτό τον καιρό βρίσκεται σε περιοδεία σε πάνω από 25 χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα στην οποία θα βρεθεί την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, για μια μεγάλη συναυλία στο Κεντρικό Γήπεδο Τέννις στο ΟΑΚΑ. Για τη μοναδική αυτή βραδιά, η διεθνούς φήμης ερμηνεύτρια δηλώνει στο in.gr: «Θα είναι ένα σόου όπου θα χορέψουμε, θα κλάψουμε, θα πάρουμε και θα δώσουμε αγάπη και θα γίνουμε ένα για όσο διαρκεί».

Eπιστρέφετε για μια μοναδική συναυλία στην Αθήνα. Ποιες οι αναμνήσεις σας από προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Ελλάδα και ποια η γνώμη σας για το ελληνικό κοινό;

«Κάθε κοινό είναι διαφορετικό και δεν έχει να κάνει μόνο με τη χώρα. Για παράδειγμα, μερικές φορές ακόμα και δυο συνεχόμενες συναυλίες στον ίδιο χώρο, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Όσον αφορά το ελληνικό κοινό, θεωρώ πως είναι προσηλωμένο και δείχνει σεβασμό στον καλλιτέχνη. Ανυπομονώ να το συναντήσω ξανά γιατί έχουν περάσει και μερικά χρόνια από την τελευταία φορά που έδωσα συναυλία στην Ελλάδα».

Ξεκινήσατε να τραγουδάτε από μικρή ηλικία και στην ηλικία των οκτώ είχατε ήδη το δικό σας πιάνο. Θεωρείτε ότι το όνειρο σας για το τραγούδι οδήγησε στο να χάσετε πράγματα από την παιδική σας ηλικία;
«Πάντοτε ένιωθα πως δεν ήμουν εγώ που διάλεξα το δρόμο της μουσικής, αλλά ότι η μουσική διάλεξε εμένα. Θυμάμαι μια μέρα –όταν ήμουν 5 ετών- δήλωσα με επίσημο ύφος στον πατέρα μου «μπαμπά είμαι τραγουδίστρια» και ο πατέρας μου απάντησε «εννοείς ότι θέλεις να γίνεις τραγουδίστρια;» και του είπα «όχι, δεν κατάλαβες σωστά, είμαι τραγουδίστρια«! Και ήμουν μόνο 5 χρόνων! Αυτό όμως δεν σημαίνει πώς έχασα πράγματα από την παιδική μου ηλικία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει συνήθως σε όσους γίνονται σταρ από παιδιά. Είχα μια πολύ ευτυχισμένη παιδική ηλικία και ξεκίνησα να τραγουδώ επαγγελματικά ως ενήλικη πλέον».

Έχετε μια μοναδική έκταση φωνής. Πότε συνειδητοποιήσατε τις φωνητικές σας δυνατότητες και πώς «γυμνάζετε» τη φωνή σας καθημερινά;
«Πρέπει να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με γέννησαν με αυτήν τη φωνή! Όμως χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά, προσπάθεια και πειθαρχία για να τη διατηρήσω, έτσι συνεχίζω σχεδόν κάθε μέρα να κάνω εξάσκηση και μαθήματα τραγουδιού. Είναι όπως οι αθλητές που δεν γίνεται να μην προπονούνται καθημερινά».

Τα πρώτα χρόνια της καριέρας σας πήρατε μέρος στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision.
«Στη Eurovision έλαβα μέρος όταν ήμουν 19 χρόνων, κατακτώντας την τέταρτη θέση. Από τότε ο διαγωνισμός έχει εξελιχθεί και έχει αλλάξει πολύ. Τώρα έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο σόου, το οποίο όμως παραμένει μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό ώστε να ακούσει μουσική από κάθε χώρα της Ευρώπης. Αγαπώ πολύ το συγκεκριμένο διαγωνισμό και του αξίζει η θέση που έχει ως το μοναδικό και μεγαλύτερο μουσικό σόου, με κοινό σε όλο τον κόσμο».

Μια από τις ερμηνεύτριες που σας έχουν επηρεάσει είναι και η Νάνα Μούσχουρη.
«Ναι, η Νάνα με έχει επηρεάσει πολύ και επίσης είναι ένας υπέροχος άνθρωπος. Έχει μια σημαντική, διεθνή καριέρα που μετρά δεκαετίες. Με τη φωνή της, τη μουσική της και την προσωπικότητά της «αγγίζει» ακροατές από διαφορετικές κουλτούρες και με διαφορετικό υπόβαθρο. Συγχρόνως, παραμένει αυθεντική και συνεπής, χωρίς να κυνηγά τη μόδα της εποχής. Πιστεύω ότι λίγοι άνθρωποι ασκούν αυτήν τη «μαγεία» στους άλλους. Είμαι θαυμάστριά της και είναι τιμή μου που είμαι φίλη της».

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι σήμερα καριέρας σας και ποιο ο μεγαλύτερος φόβος σας;
«Κάποιες φορές συμβαίνουν σημαντικά πράγματα εκεί που δεν τα περιμένεις. Για παράδειγμα ένα τραγούδι όπως το Tout που έστρεψε την προσοχή του γαλλικού κοινού στη μουσική μου ή το Je t’aime που ταξιδεύει μαζί μου σε όλες τις χώρες, επίσης το I will love again, που ανέβηκε ψηλά στα αμερικανικά charts και φυσικά πάνω από όλα οι άνθρωποι που έχω συναντήσει στην επαγγελματική μου ζωή οι οποίοι έχουν συμβάλει και έχουν δώσει «σχήμα» σε αυτό που είμαι σήμερα ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Δεν είμαι άτομο που ζει με το φόβο. Ζω στο παρόν, στο τώρα».

Συνηθίζετε να έχετε τον έλεγχο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά στη δουλειά σας;
«Έχω την τύχη να περιβάλλομαι από επαγγελματίες υψηλού επιπέδου, δηλαδή εξαιρετικούς μουσικούς, τεχνικούς κ.ά. Εμπιστεύομαι την κρίση τους και σέβομαι τη δουλειά τους. Ταυτόχρονα, ύστερα από 25 χρόνια καριέρας, ξέρω καλά τι θέλω ή τι δεν θέλω να κάνω ως καλλιτέχνις. Συζητάμε μεταξύ μας, ανταλλάσσουμε απόψεις και μετά παίρνω αποφάσεις. Επίσης εκτός από την ερμηνεία, γράφω τους στίχους και συνθέτω τη μουσική σχεδόν σε όλα τα τραγούδια μου και έτσι στο τέλος της ημέρας, αυτή που στέκεται στη σκηνή ή τραγουδά στο άλμπουμ είμαι εγώ. Άρα ναι, οι τελικές επιλογές –καλλιτεχνικά- είναι δικές μου».

Είχατε συμμετάσχει στο project του Oliver Ciappa εναντίον της ομοφοβίας, με τίτλο “Les Couples Imaginaires”. Οι περισσότεροι θυμόμαστε τη φωτογραφία σας με την Eva Longoria. Ποιο το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε και να μοιραστείτε, μέσω της συμμετοχής σας στο project;
«Είναι μια όμορφη δουλειά και είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα. Επίσης η Eva είναι ένας υπέροχος άνθρωπος.

»Όσον αφορά την ομοφοβία, σε ορισμένες χώρες έχουν επιτευχθεί πολλά πράγματα τελευταία, σχετικά με το δικαίωμα για ισότητα αυτών των ανθρώπων. Από την άλλη όμως, μένουν και πολλά ακόμα να γίνουν. Δεν το χωράει ο νους μου ότι άνθρωποι βιώνουν τόση απόρριψη, αποστροφή, καταπίεση και ότι γίνονται ακόμα και αντικείμενα βίας εξαιτίας αυτού που είναι. Πάντοτε υποστήριζα την αγάπη εναντίον τους μίσους και το σεβασμό στη διαφορετικότητα και σήμερα εξακολουθώ να το υποστηρίζω περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει σοκαριστεί από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες τις Ευρώπης όπως το Παρίσι, οι Βρυξέλλες, η Νίκαια, η Γερμανία. Πόσο σας έχουν επηρεάσει τα γεγονότα αυτά;
Ζούμε σε δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς γεμάτους ανασφάλεια και φόβο. Όπως όλοι, είμαι σοκαρισμένη από τα πρόσφατα γεγονότα σε Βρυξέλλες, Νίκαια, Συρία, Ορλάντο, Κωνσταντινούπολη… Ως καλλιτέχνις, ταξιδεύω σε διάφορα μέρη του κόσμου και παρατηρώ ότι υπάρχει αυτό το συναίσθημα και στον κόσμο. Η περιοδεία μου έχει σταθμούς σε όλα εκείνα τα γεωγραφικά σημεία που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως η Ελλάδα με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματά της, η Τουρκία, η Ουκρανία, η Ρωσία και άλλες ακόμη χώρες.

»Προσπαθώ με τη μουσική μου να δώσω ένα μήνυμα ελπίδας όπου πηγαίνω. Πρέπει πρώτα εμείς οι ίδιοι, σε ατομικό επίπεδο, να ενσαρκώσουμε την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στην κοινωνία. Να ανακαλύψουμε την ειρήνη μέσα μας πρώτα και να επανασυνδεθούμε με τους συνανθρώπους μας. Αυτό ακριβώς λέω και στο τραγούδι μου «Releve toi» που περιλαμβάνεται στο τελευταίο μου άλμπουμ».

Δώστε μας μια γεύση για τη συναυλία σας στην Αθήνα, την Τετάρτη 21/09, καθώς και για τα δυο νέα άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσετε.
«Έρχομαι στην Αθήνα στο πλαίσιο της περιοδείας μου για την προώθηση του τελευταίου μου άλμπουμ «Ma vie dans la tienne«. Ωστόσο, η συναυλία περιλαμβάνει γνωστά τραγούδια από το σύνολο της δισκογραφίας μου, ιστορίες προσωπικές που συγχρόνως όμως μιλάνε και στην καρδιά του κοινού. Θα είναι ένα σόου όπου θα χορέψουμε, θα κλάψουμε, θα πάρουμε και θα δώσουμε αγάπη και θα γίνουμε ένα για όσο διαρκεί».

Ποιον τίτλο θα δίνατε στη ζωή σας;
«Ζω το παρόν, δεν συνηθίζω να αναπολώ το παρελθόν. Δεν μου αρέσει να κοιτώ πίσω αλλά ούτε και να κάνω μελλοντικά σχέδια. Βρίσκομαι στο τώρα και για το λόγο αυτό δεν θα ήθελα να σκεφτώ κάποιον τίτλο για τη ζωή μου».

entertainment.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024