Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι σχέση έχει ο φεμινισμός με το γάμο;

Τι σχέση έχει ο φεμινισμός με το γάμο;

...

Θες μια πρόταση υπερομαντική με κεριά, τον αγαπημένο στα γόνατα και μελωδίες ευτυχίας να αντιλαλούν! Με γεια σου και χαρά σου. Τι; Υπάρχουν ορισμένοι και ορισμένες που τα θεωρούν όλα αυτά χαζά και κόντρα στη δυναμική εικόνα της γυναίκας; Ε και; Άποψη σου και άποψη τους.

Δυστυχώς, σε όλες τις θεωρίες και τα κινήματα υπάρχουν οι υπερβολές και παρερμηνείες. Αυτό συμβαίνει και με τον φεμινισμό. Ξαφνικά ο,τι έχει να κάνει με ροζ, χρυσόσκονη και ομορφιές θεωρείται ότι μειώνει την προσωπικότητα μιας γυναίκας, μειώνει την ευφυΐα και την αξιοπρέπεια της. Πόσο μα πόσο παρωχημένο!

Το πώς αποφασίζει – και όχι υποχρεώνεται – ο καθένας να ζήσει τις προσωπικές στιγμές ευτυχίας του είναι θέμα προσωπικής αισθητικής και διάθεσης. Η λογοκρισία για το τίνυφικό ή τίμακιγιάζ θα έχεις την ημέρα του γάμου σου δεν έχει σχέση με το σεβασμό που απαιτείς – και αξίζεις – από το σύντροφο, τους συναδέλφους και το κοινωνικό σου περιβάλλον. Το νυφικό-τούρτα δεν σε κάνει λιγότερο δυναμική ή χειραφετημένη. Τέτοιες τοποθετήσεις είναι που μας κάνουν να χάνουμε την ουσία των πραγμάτων.

Ιδανικό θα ήταν βεβαίως να καταλήξεις σε κάτι που θα σου αρέσει και θα σε κολακεύει, ταυτόχρονα. Αλλά άλλο αυτό και άλλο να καταπιέζεσαι μην και τυχόν σε χαρακτηρίσουν «γυναικούλα».

Είναι τόσο μα τόσο ανώριμο να καταλογίζεις στις παραδόσεις – όταν δεν μιλάμε για κλειτοριδεκτομή και πετροβολισμό – και τα όνειρα του καθενός αντιφεμινιστική δράση. Το κατά πόσο κάθε γυναίκα προφυλάσσει την ανεξαρτησία της και δεν διαπραγματεύεται τον σεβασμό και την αναγνώριση που της αξίζει – στην επαγγελματική και προσωπική ζωή – έχουν ασύγκριτα μεγαλύτερη αξία από την τούρτα που θα κόψεις και το κρασί που θα μοιραστείς με τον σύντροφο σου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της υπερβολής είναι το πρόσφατο περιστατικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο κινέζος αθλητής Qin Kai έκανε δημοσίως πρόταση γάμου στην αγαπημένη του, δύτριας, He Zi μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου της. Πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να το κακοχαρακτηρίσουν υποστηρίζοντας ότι την έφερε σε δύσκολη, μειονεκτική θέση και την εκβιάζει τρόπο τινά να πει το ναι.

Και τελικά, είναι σωστό ο φεμινισμός – που μάχεται υπέρ της γυναικείας ελευθερίας – να καταπιέζει και ενοχοποιεί τόσο την επιλογή μιας γυναίκας;

gamos.gr

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024