Αρχαιολόγοι στη Σερβία προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν μαγικά ξόρκια που βρέθηκαν σε μικρές περγαμηνές, φτιαγμένες από χρυσό και ασήμι.

Οι περγαμηνές βρέθηκαν δίπλα σε ανθρώπινους σκελετούς που είχαν ταφεί πριν από 2.000 χρόνια.

«Το αλφάβητο είναι ελληνικό. Αυτό το ξέρουμε. Η γλώσσα είναι αραμαϊκά. Πρόκειται για ένα μυστήριο που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή» τονίζει ο επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων, Μίομιρ Κόρατς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περγαμηνές και σκελετοί βρέθηκαν κοντά σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πόλη Κόστολατς στη βορειοανατολική Σερβία. Οι ανασκαφές πραγματοποιούνται στο σημείο όπου αναμένεται να χτιστεί άλλος ένας τέτοιος σταθμός (στη θέση όπου βρισκόταν η αρχαία ρωμαϊκή πόλη, Βιμινάκιουμ).

Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι τα σύμβολα και τα γράμματα αποτελούν ξόρκια με μηνύματα προς τους θεούς και φαίνεται πως είχαν στόχο την επίκληση «καλών» ή «κακών» δυνάμεων.

Ένας εκ των αρχαιολόγων, ο Ίλια Ντάνκοβιτς, σημειώνει ότι στις επιγραφές διακρίνονται τα ονόματα δαιμόνων που συνδέονται με την περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Συρία.

Οι περγαμηνές είναι οι πρώτες του είδους που ανακαλύπτονται στη Σερβία, αν και παρόμοιες έχουν βρεθεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

«Συχνά επρόκειτο για ερωτικά ξόρκια και (οι άνθρωποι) ζητούσαν να τους ερωτευτεί κάποιος, αλλά υπήρχαν και κατάρες του τύπου: «Μακάρι το κορμί σου να νεκρωθεί, να γίνει κρύο και βαρύ όπως αυτό το μέταλλο»» αναφέρει ο Ντάνκοβιτς.

Ο ίδιος δηλώνει ότι τα ξόρκια αυτά συνήθως θάβονταν με ανθρώπους που είχαν σκοτωθεί με τρόπο βίαιο, επειδή υπήρχε η πεποίθηση ότι «οι ψυχές αυτών των ανθρώπων χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να βρουν την γαλήνη και έτσι υπήρχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να συναντήσουν δαιμόνια και θεότητες και να τους δώσουν τα ξόρκια, προκειμένου να κάνουν αυτά τη μαγεία τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας