Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία: Αφαίρεση υπηκοότητας φέρνει η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Γερμανία: Αφαίρεση υπηκοότητας φέρνει η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητα οι τζιχαντιστές που έχουν δύο υπηκοότητες, εισάγοντας τη συγκεκριμένη αμφιλεγόμενη πρόταση σε κατάλογο μέτρων που εκπονήθηκε έπειτα από τις επιθέσεις του Ιουλίου στη Γερμανία. Ανακοίνωσε ότι ενδέχεται οι Αρχές να ψάχνουν τα smartphone των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα. Δεν συναινεί πάντως ο Ντε Μεζιέρ στην απαγόρευση της μπούρκα.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητα οι τζιχαντιστές που έχουν δύο υπηκοότητες, εισάγοντας αυτή την αμφιλεγόμενη πρόταση σε κατάλογο μέτρων ο οποίος εκπονήθηκε έπειτα από σειρά επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο στη Γερμανία.

«Οι Γερμανοί οι οποίοι συμμετέχουν στις μάχες στο εξωτερικό υπέρ μιας τρομοκρατικής πολιτοφυλακής και διαθέτουν μια άλλη υπηκοότητα, πρέπει στο μέλλον να χάνουν τη γερμανική υπηκοότητά τους» πρότεινε ο υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Συνολικά 820 τζιχαντιστές έφυγαν από τη Γερμανία για τη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με καταμέτρηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες. Σχεδόν το ένα τρίτο απ’ αυτούς έχει ήδη επιστρέψει στη Γερμανία και περίπου 140 άλλοι έχουν σκοτωθεί. Γύρω στους 420 εξακολουθούν να βρίσκονται στα εδάφη της Συρίας ή του Ιράκ.

Όμως, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, ο συντηρητικός υπουργός θα πρέπει να δουλέψει σκληρά για να επιβάλει αυτό το μέτρο στους σοσιαλδημοκράτες κυβερνητικούς εταίρους στην κυβέρνηση συνασπισμού της συντηρητικής Άνγκελα Μέρκελ.

«Θα είναι ένα δύσκολο σημείο με το SPD [Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα], αλλά πιστεύω ότι θα γίνει δεκτό» μεσοπρόθεσμα από το κόμμα αυτό, δήλωσε θέτοντας ως στόχο να υιοθετηθεί αυτό το μέτρο, καθώς και άλλα, πριν από τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2017.

Ο Μεζιέρ υπογράμμισε πως είναι ήδη δυνατόν να στερηθούν τη γερμανική υπηκοότητά τους πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα που πολεμούν ενταγμένα στις τακτικές δυνάμεις μιας ξένης χώρας.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί λέμε ‘δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό’, όταν ένα πρόσωπο που διαθέτει διπλή υπηκοότητα πολεμάει για μια τρομοκρατική πολιτοφυλακή παρόμοια με ένοπλες δυνάμεις, η οποία θεωρεί τον εαυτό της στρατό» υπογράμμισε.

Επίσης, ο Ντε Μεζιέρ άφησε να εννοηθεί ότι οι Αρχές θα μπορούν να ψάχνουν τα κινητά τηλέφωνα των προσφύγων που δεν έχουν διαβατήριο και τους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης τους για «ύποπτες αναρτήσεις», όπως σημείωσε.

«Εάν θέλετε να έρθετε στη Γερμανία, πρέπει να κάνουμε ελέγχους ασφαλείας. Και για να κάνουμε ελέγχους ασφαλείας, θα σας ζητήσουμε να μας δείξετε τις επαφές σας στο Facebook από τους προηγούμενους μήνες, οι οποίες είναι έτσι κι αλλιώς δημόσιες» σημείωσε ο γερμανός υπουργός.

Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που πρότεινε ο Ντε Μεζιέρ έπειτα από τις δύο επιθέσεις στα τέλη Ιουλίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί από μετανάστες, η δημιουργία της «διακινδύνευσης της δημόσιας ασφάλειας» ως λόγου σύλληψης ώστε να μπορούν να τίθενται γρήγορα υπό κράτηση ξένοι που είναι ύποπτοι για προετοιμασία επιθέσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, έτσι θα επιταχυνθούν επίσης οι διαδικασίες έκδοσης.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών υπολογίζει επίσης να θέσει υπό μία ενιαία διεύθυνση τις διάφορες γερμανικές ειδικές δυνάμεις ώστε «ένα και μόνο χέρι να μπορεί να κινητοποιεί» τις απαραίτητες δυνάμεις σε περίπτωση επίθεσης.

Ο υπουργός τάχθηκε πάντως κατά της απαγόρευσης της μπούρκα, την οποία ζητούσαν ορισμένοι συντηρητικοί αξιωματούχοι: «Δεν μπορούμε να απαγορεύουμε ό,τι απορρίπτουμε, και απορρίπτω την μπούρκα» τόνισε.

Ο Ντε Μεζιέρ πρότεινε επίσης να ενισχυθούν οι δυνάμεις της αστυνομίας «μέσα στα επόμενα χρόνια κατά πολλές χιλιάδες άτομα», να γίνουν επενδύσεις στις τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπων, καθώς και να ιδρυθεί ένα κεντρικό γραφείο το οποίο θα αναλάβει να καταπολεμήσει «την εγκληματικότητα και την τρομοκρατία στο Ίντερνετ», κυρίως «τις επικοινωνίες μεταξύ τρομοκρατών» και «το παράνομο εμπόριο όπλων» στο Darknet.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024