Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

«Λύκειο Επιδαύρου», ο νέος θεσμός του Ελληνικού Φεστιβάλ

Ένα νέο εκπαιδευτικό θεσμό το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που θα θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς.

Ένα νέο εκπαιδευτικό θεσμό το «Λύκειο Επιδαύρου», το Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος, ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία που θα θα αρχίσει να λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2017 σε συνεργασία με τον Δήμο Επιδαύρου και άλλους τοπικούς φορείς.

Το «Λύκειο Επιδαύρου» θα απευθύνεται σε νέους ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών από όλον τον κόσμο. Στόχος του είναι να καλύψει το κενό ενός διεθνούς κέντρου πρακτικής πάνω στο αρχαίο δράμα, στον τόπο που γεννήθηκε, στην Ελλάδα αλλά και να φέρει σε επαφή τους δασκάλους του θεάτρου και τους ηθοποιούς σε μια στενότερη επαφή ώστε να οικοδομηθεί μια νέα συνάντηση της παράδοσης με το σήμερα. Παράλληλα, στοχεύει στην αναπτυξιακή τόνωση της τοπικής κοινωνίας καθώς θα φέρει τον τόπο στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος.

«Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών έθεσα ως πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση της καλλιτεχνικής διαδικασίας με την εκπαίδευση και τον διάλογο στο χώρο των παραστατικών τεχνών, και αυτόν ακριβώς τον στόχο στο υψηλότερο επίπεδο υπηρετεί η ίδρυση του Λυκείου Επιδαύρου» δήλωσε ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Ξενία της Αρχαίας Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα του νέου θεσμού.

«Τοποθετώντας το σχολείο μας στην περιοχή της Επιδαύρου απεγκλωβίζουμε την εκπαίδευση του ηθοποιού από τη συνθήκη της πρακτικής της δουλειάς σε κλειστό χώρο και επιτρέπουμε στους σπουδαστές να αντιληφθούν πολύ καλύτερα και να βιώσουν την ανάπτυξη δυναμικών ανοιχτού χώρου, που συντέλεσαν στη γένεση και την ανάπτυξη του αρχαίου δράματος» τόνισε.

Η κατασκήνωση που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Επιδαύρου στο Φεστιβάλ και έχει πάρει τη θετική έγκριση του δασάρχη θα καταλαμβάνει 25 στρέμματα και βρίσκεται ανάμεσα στο Λυγουριό και το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου σε μικρή απόσταση από το Κέντρο Υγείας.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πρόσφατα στο in.gr μεταξύ άλλων είχε τονίσει: «Το Λύκειο Επιδαύρου θεωρώ πως έπρεπε να έχει ιδρυθεί εδώ και 30-40 χρόνια, από τη Μεταπολίτευση και μετά. Με ενδιαφέρει πολύ ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας του Φεστιβάλ, δεν μου αρκούν έξι ή οκτώ καλές παραστάσεις, αλλά και το τι γίνεται γύρω από αυτές. Η εκπαίδευση πάνω στο θέμα της τραγωδίας και της σκηνοθεσίας, για τις οποίες δεν υπάρχει καν σχολή στην Ελλάδα, είναι προτεραιότητα. Αν ήθελα να αφήσω κάτι πίσω μου, θα ήταν κάποια λιθαράκια σε αυτό το εκπαιδευτικό κομμάτι».

Το Λύκειο θα φιλοξενεί 300 μαθητές και είναι χωρισμένο σε δύο περιόδους διάρκειας 15 ημερών η καθεμία. Η πρώτη περίοδος θα ξεκινήσει στις 22 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου και η δεύτερη από τις 10 έως τις 24 Ιουλίου. Σε κάθε περίοδο οι σπουδαστές θα έχουν 170 ώρες συνολικά.

«Στόχος είναι η λειτουργία του Λυκείου να συμπίπτει με το Φεστιβάλ, έτσι ώστε το καλλιτεχνικό και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα να αλληλοσυμπληρώνονται και να εμπλουτίζει το ένα το άλλο, λ.χ. με παρακολούθηση παραστάσεων, συναντήσεις με τους συντελεστές τους, ομιλίες, παρακολούθηση δοκιμών κ.λπ.» επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Στην πορεία, φιλοδοξία μας είναι να ανοίξει και σε νέους σκηνοθέτες, θεατρολόγους, μουσικούς, χορογράφους και χορευτές, θεατροπαιδαγωγούς. Επίσης θα απευθύνεται σε σπουδαστές που θα συμμετέχουν σε εργαστήρια ενδυματολογίας, σκηνογραφίας, φωτισμού, θεατρικής παραγωγής αλλά και νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν την εμπειρία της κατασκήνωσης και πολιτιστικής διαχείρισης».

Για την επιλογή των σπουδαστών το Φεστιβάλ θα συνεργαστεί με κορυφαίες σχολές, πανεπιστήμια και καλλιτεχνικούς οργανισμούς τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Οι σχετικές επαφές ήδη έχουν ξεκινήσει.

Η διδασκαλία θα είναι υψηλού επιπέδου, με εξέχοντες καλλιτέχνες δασκάλους, Έλληνες και ξένους, που διαθέτουν μια προσωπική ερμηνευτική άποψη για το αρχαίο δράμα. Θα συνυπάρχουν 8 με 10 κύρια εργαστήρια με τα οποία θα πλαισιώνονται από άλλα συμπληρωματικά ώστε οι σπουδαστές να έχουν την ευχέρεια επιλογής.
Επίσης θα γίνονται διαλέξεις, περιηγήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις οι οποίες θα είναι ανοιχτές στην τοπική κοινωνία.

Το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου θα συνδεθεί με το Λύκειο και θα φιλοξενεί εκδηλώσεις που εμπνεύσει και συνδέσει με κάποιο τρόπο το αρχαίο δράμα με τις πολιτιστικές μας ρίζες. Επίσης θα αξιοποιηθούν και άλλοι δημόσιοι χώροι όπως σχολεία τα οποία βρίσκονται σε λειτουργία ή βρίσκονται κλειστά.

Από το 2017 τα έργα που θα ανεβαίνουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου θα εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη θεματική που θα επιλέγεται κάθε χρόνο και η οποία θα συνδέεται με το περιεχόμενο των μαθημάτων του Λυκείου.

O κ. Θεοδωρόπουλος τέλος ανέφερε ότι ο άξονας για το 2017 θα είναι «Η έλευση του ξένου», ένα ζήτημα που συνδέεται με τα σημερινά διλήμματα και θέτει εκ νέου συζήτηση για την πρόσληψη του πολιτικού θεάτρου της αρχαιότητας στη σημερινή εν βρασμώ παγκόσμια κατάσταση. Η έννοια του ξένου, μέσα από τα κείμενα της αρχαιότητας και τις παραστάσεις τους στο Αρχαίο Θέατρο, αλλά και μέσα από το υλικό των διεθνών ‘ξένων’ συμμετεχόντων στο Λύκειο, θεωρούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα σημαντικό διάλογο ανάμεσα στην αρχαία κωμωδία και τραγωδία και το σήμερα».

Για την υλοποίηση της ιδέας του Λυκείου Επιδαύρου το Φεστιβάλ Αθηνών συνεργάζεται πολύ στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και με φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Αργολίδας. Συγκεκριμένα με τον Δήμο Επιδαύρου και τον Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γκάτζιο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κύριο Πέτρο Τατούλη, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και την έφορο κ. Άλκηστη Παπαδημητρίου, την Υπηρεσία Αρχαιολογικού χώρου Επιδαύρου και τον καθηγητή κ. Βασίλη Λαμπρινουδάκη, την Κοινότητα Επιδαύρου και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ασκληπιείου κ. Παναγιώτη Καψάλη, τον πολιτικό μηχανικό της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κ. Βαγγέλη Καζολιά, επιβλέποντα των εργασιών του αρχαιολογικού χώρου της Επιδαύρου. Για την υλοποίηση του προγράμματος με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα το Ναύπλιο, την πρόεδρο του τμήματος κ. Άλκηστη Κοντογιάννη και τους καθηγητές κ. Γιάννη Λεοντάρη και την κ. Χριστίνα Ζώνιου.

Μαρία Παπουτσή

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024