Moody’s: Η χαλάρωση των capital controls θα φέρει περισσότερες καταθέσεις
«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)» είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody's Credit Outlook).
«Οι ελληνικές τράπεζες θα προσελκύσουν πιθανότατα περισσότερες καταθέσεις με τη νέα χαλάρωση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls)» είναι ο τίτλος σημειώματος του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s που περιλαμβάνεται σε επισκόπησή του (Moody’s Credit Outlook).
Ο οίκος αναφέρεται στα μέτρα του υπουργείου Οικονομικών, που δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, για τη χαλάρωση των capital controls.
«Η χαλάρωση των capital controls θα βοηθήσει πιθανότατα τις τράπεζες να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις, επειδή τα νέα χρήματα που θα επιστρέφουν στις τράπεζες δεν θα υπόκεινται σε κανέναν περιορισμό αναλήψεων» σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας:
«Τα νέα μέτρα είναι πιθανόν να ενθαρρύνουν τα νοικοκυριά και τις εταιρείες να επιστρέψουν σταδιακά στις τοπικές τράπεζες μέρος των χρημάτων που διατηρούν εκτός του τραπεζικού συστήματος».
Η αύξηση των καταθέσεων των πελατών θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν την εξάρτησή τους από τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ανερχόταν στα 54,4 δισ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζών στο τέλος του Ιουνίου, με κόστος περίπου 1,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι νέες καταθέσεις είχαν μέσο ετήσιο επιτόκιο 0,85% στο τέλος Μαΐου, γεγονός που σημαίνει ότι το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 60 μονάδες βάσης, εάν καταφέρουν να αντικαταστήσουν τον ELA με νέες καταθέσεις πελατών τους στο ορατό μέλλον, σημειώνει ο Moody’s.
«Το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης θα βελτιώσει το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο και την κερδοφορία των τραπεζών, τα οποία, με τη σειρά τους, θα ενίσχυαν την πιστωτική ευρωστία των ελληνικών τραπεζών», προσθέτει ο οίκος.
«Αναμένουμε ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls, σε συνδυασμό με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τον περασμένο Δεκέμβριο και την πιθανή επιστροφή σε οριακή κερδοφορία φέτος, μετά από σημαντικές ζημίες που σημειώθηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια, θα βοηθήσει στη μερική αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται, και προστίθεται: «Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης είναι προϋπόθεση για την επιστροφή στο τραπεζικό σύστημα των πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων πελατών που χάθηκαν από τον Νοέμβριο του 2014».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ιράν: Απογειώνονται οι τιμές του πετρελαίου ως και 13% στις ασιατικές αγορές
- Ιράν: Τα αραβικά βασίλεια του Κόλπου απειλούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα που δέχτηκαν
- Ιράν: Επιστολή στον ΟΗΕ για την «εγκληματική πράξη» ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του ανώτατου ηγέτη
- Ιράν: «Η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοικτή», λέει ο ΥΠΕΞ του Ομάν
- Ιράν: Τουλάχιστον 17 νεκροί στο Πακιστάν σε διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αλί Χαμενεΐ
- Ιράν: Ο Τραμπ προετοιμάζει τους Αμερικανούς για «πιθανόν και άλλες απώλειες» – «Ετσι είναι τα πράγματα»