Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτός είναι ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια

Αυτός είναι ο δράστης που αιματοκύλισε τη Νίκαια

Ο Τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών, είναι ο δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια. Κάτοικος της πόλης, ο Μπουλέλ είχε «πίσω» του μόνο μία καταδίκη για επιθετική οδήγηση -χωρίς να έχει θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για ριζοσπαστικοποίηση ή σύνδεση με τζιχαντιστικής οργανώσεις. Οι γαλλικές αρχές αναφέρουν δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν επρόκειτο για «μοναχικό λύκο» ή είχε συνεργούς και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Κρατείται η πρώην σύζυγός του. Όλες οι εξελίξεις

Ο Τυνησιακής καταγωγής Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ, ηλικίας 31 ετών, διαζευγμένος και πατέρας τριών παιδιών, είναι ο δράστης της φρικτής τρομοκρατικής επίθεσης στη Νίκαια της νότιας Γαλλίας.

Κάτοικος Νίκαιας, εργαζόταν ως οδηγός φορτηγού διανομής και είχε «πίσω» του μόνο μία καταδίκη για επιθετική οδήγηση -χωρίς να έχει θεωρηθεί ποτέ ύποπτος για ριζοσπαστική ιδεολογία ή διασύνδεση με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως έναν «γοητευτικό» άνδρα, αλλά με κάτι «τρομακτικό» στο βλέμμα. Είχε εμπλακεί αρκετές φορές σε διαπληκτισμούς και είχε καταδικαστεί μία φορά -για επιθετική οδήγηση.

Επίσης υπάρχουν μαρτυρίες ότι δεν ήταν θρησκευόμενος, έπινε αλκοόλ, έτρωγε χοιρινό κρέας και ενδιαφερόταν για λάτιν χορούς. Μάλιστα, ένας από τους γείτονες ανέφε ότι ο Μπουλέλ παρενοχλούσε τις δύο κόρες του. Η συμπεριφορά του φέρεται να έγινε πιο επιθετική το τελευταίο διάστημα μετά την εγκατάλειψή του από την σύζυγό του. Τις τελευταίες ημέρες είχε προκαλέσει ατύχημα επειδή είχε αποκοιμηθεί στο τιμόνι.

Οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη εξακριβώσει εάν επρόκειτο για «μοναχικό λύκο» ή είχε συνεργούς τη νύχτα της 14ης Ιουλίου και διασυνδέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην καμπίνα που φορτηγού με το οποίο όρμησε επάνω στο πλήθος βρέθηκαν η ταυτότητά του μαζί με ένα πιστόλι και αρκετά ψεύτικα όπλα.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής ότι επιβεβαιώθηκε μέσω δακτυλικών αποτυπωμάτων η ταυτότητα του δράστη.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν «δώσει» αρκετές ώρες νωρίτερα το όνομα του Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ επικαλούμενα πηγές των τυνησιακών αρχών ασφαλείας.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο εισαγγελέας δήλωσε πως οι Αρχές εξετάζουν εάν ο Μπουλέλ έδρασε μόνος την τραγική νύχτα της 14ης Ιουλίου ή είχε συνεργούς.

«Η έρευνα θα επιχειρήσει να διακριβώσει εάν είχε συνεργούς και εάν είχε δεσμούς με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» είπε ο Φρανσουά Μολίν.

«Ήταν εντελώς άγνωστος στις υπηρεσίες πληροφοριών» τόνισε.

Ο ίδιος επισήμανε πως δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, όμως φέρει τα «σημάδια τζιχαντιστικής τρομοκρατίας».

«Έχει χαρακτηριστικά γνωρίσματα χτυπήματος τρομοκρατικής οργάνωσης και συμβαδίζει «με μεγάλη ακρίβεια στις προτροπές που οι [τζιχαντιστές] απευθύνουν σε μόνιμη βάση για τη διάπραξη δολοφονιών» δήλωσε ο Μολίν.

Παράλληλα, ανέφερε πως ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές προς τους αστυνομικούς πριν ακινητοποιηθεί το φορτηγό και πέσει νεκρός από τις σφαίρες τους.

Μέσα στο όχημα εντοπίστηκε ένα πιστόλι και αρκετά ψεύτικα όπλα.

Η πρώην σύζυγος του Μπουλέλ έχει τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε επίσης ο Μολίν.

Οι γαλλικές αρχές πραγματοποίησαν το πρωί της Παρασκευής έφοδο στην κατοικία του σε περιοχή κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της Νίκαιας, όπου κατέσχεσαν ένα τηλέφωνο και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ως προς το «ιστορικό» του με τις αρχές και τη Δικαιοσύνη, ο Μοχάμεντ Λαουίζ Μπουλέλ είχε καταδικαστεί φέτος τον Μάρτιο για επιθετική οδήγηση έπειτα από διαπληκτισμό του ενώ οδηγούσε με άλλον οδηγό, στον οποίο εκσφενδόνισε μία ξύλινη παλέτα, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν-Ζακ Ουρβοά.

Είχε απασχολήσει κάποιες φορές τις αρχές για θέματα κοινού ποινικού δικαίου, αλλά είχε καταδικαστεί μόνο για επιθετική οδήγηση. Και καθώς επρόκειτο για την πρώτη καταδίκη του, η ποινή δόθηκε με αναστολή και την υποχρέωση να παρουσιάζεται σε αστυνομικό τμήμα κάθε μία εβδομάδα, το οποίο και έκανε, όπως ανέφερε ο Γάλλος υπουργός.

Σύμφωνα με πηγές των τυνησιακών υπηρεσιών ασφαλείας, ο Μπουλέλ κατάγεται από την πόλη Μσάκεν, την οποία είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια. Η Μσάκεν απέχει περίπου 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Τυνησίας, Τύνιδα.

Δεν ήταν γνωστός στις τυνησιακές αρχές για ριζοσπαστικές απόψεις, είχε άδεια εργασίας στη Γαλλία τα τελευταία δέκα χρόνια χωρίς να αποκτήσει την γαλλική υπηκοότητα, κατά τις ίδιες πηγές.

Όπως ανέφερε από τις υπηρεσίες ασφαλείας στην τυνησιακή πόλη Σούσα, η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τη γενέτειρα του Μπουλέλ, ο δράστης είχε λευκό ποινικό μητρώο, σύμφωνα με τα αρχεία της αστυνομίας της Τυνησίας.

Ένα χρόνο πριν ένοπλος σκότωσε στην παραλία της Σούσα 38 ανθρώπους, οι περισσότεροι Βρετανοί τουρίστες. Πολλοί κάτοικοι της πόλης έχουν μεταναστεύσει στην Νίκαια, όπου η κοινότητα των Τυνησίων εκεί αριθμεί περίπου 130.000 άτομα.

Διαβάστε επίσης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024