Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμπλήρωμα διατροφής μειώνει την επιθυμία για παχυντικά τρόφιμα

Συμπλήρωμα διατροφής μειώνει την επιθυμία για παχυντικά τρόφιμα

Συμπλήρωμα διατροφής υπόσχεται να μειώσει τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και η πίτσα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συμπλήρωμα διατροφής υπόσχεται να μειώσει τις λιγούρες για παχυντικά τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, τα γλυκά και η πίτσα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επιστημόνων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου American Journal of Clinical Nutrition, ερευνητές από το Κολέγιο Ιμπέριαλ του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης ανέπτυξαν ένα πόσιμο διατροφικό συμπλήρωμα που περιέχει ένα μόριο που παράγεται από βακτήρια του εντέρου μας.

Στη συνέχεια ζήτησαν από 20 εθελοντές να καταναλώσουν ένα μιλκσέικ, που είτε περιείχε προπιονικό (συνδυασμός ινουλίνης και προπιονικού εστέρα) ή ινουλίνη (φυτική ίνα).

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα βακτήρια του εντέρου απελευθερώνουν προπιονικό όταν γίνεται η πέψη της ινουλίνης, δίνοντας σήμα στον εγκέφαλο να μειώσει την όρεξη για τροφή.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα συνδυασμό των δύο, με στόχο να υποχρεωθεί το έντερο να εκκρίνει περισσότερο προπιονικό, από ότι φυσιολογικά.

Μετά την κατανάλωση των ροφημάτων, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, ενώ έβλεπαν εικόνες διαφόρων τροφίμων με λίγες ή πολλές θερμίδες, όπως, σαλάτα, ψάρι, λαχανικά, σοκολάτα, γλυκά και πίτσα.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι όταν οι εθελοντές είχαν πιει το μιλκσέικ που περιείχε προπιονικό, είχαν μικρότερη δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταμοιβή, αλλά μόνο όταν κοίταζαν τις φωτογραφίες τροφίμων πλούσιων σε θερμίδες. Πρόκειται για τον κερκοφόρο πυρήνα και τον επικλινή πυρήνα που βρίσκονται σε κέντρο του εγκεφάλου και έχουν και παλαιότερα σχετιστεί με την επιθυμία για τροφή και την όρεξη για ένα τρόφιμο.

Επίσης, οι συμμετέχοντες όταν έπρεπε να βαθμολογήσουν πόσο ελκυστικά θεωρούσαν τα τρόφιμα, διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν πιει το ρόφημα με το προπιονικό θεωρούσαν τα παχυντικά τρόφιμα λιγότερο ελκυστικά.

Στο δεύτερο σκέλος της μελέτης, οι εθελοντές κλήθηκαν να καταναλώσουν όσο περισσότερο μπορούσαν από μια μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας. Όταν είχαν πιει το ρόφημα προπιονικού έφαγαν 10% λιγότερα μακαρόνια, απ’ ότι όταν είχαν πει μιλκσέικ με σκέτη ινουλίνη.

Να σημειωθεί ότι, μελέτη της ίδιας ομάδας που είχε δημοσιευθεί το 2013 είχε δείξει ότι τα υπέρβαρα άτομα που πρόσθεσαν προπιονικό στην καθημερινή διατροφή τους, μετά από έξι μήνες ζύγιζαν λιγότερο από τα υπέρβαρα άτομα που είχαν καταναλώσει μόνο ινουλίνη.

«Η ποσότητα του προπιονικού που χρησιμοποιήσαμε στο πλαίσιο της μελέτης ήταν 10 γραμμάρια, δύσκολο να προσληφθεί φυσικά με την κατανάλωση φυτικών ινών, καθώς κάποιος θα πρέπει να τρώει τουλάχιστον 60 γραμμάρια φυτικών ινών καθημερινά» εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης, Γκάρι Φροστ, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Κολεγίου Ιμπέριαλ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024