Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ρωσικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τα ρωσικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

...

Τα φημισμένα ρωσικά μπαλέτα Μοϊσέγιεφ, η κορυφαία και διασημότερη ομάδα φολκλορικού χορού στον κόσμο, δίνει τη δεύτερη παράστασή της στην Αθήνα και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, απόψε 30 Ιουνίου, στο πλαίσιο του αφιερωματικού Έτους Ελλάδος – Ρωσίας 2016, φέρνοντας στις καλλιτεχνικές αποσκευές της πέρα από το πανέμορφο κλασικό πρόγραμμα της και μία ευχάριστη έκπληξη: Μία δική της προσέγγιση, ελληνικών χορών, πάνω σε συνθέσεις μεγάλων μας μουσικών, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Τα θρυλικά Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ επανήλθαν στη χώρα μας μετά από 12 χρόνια για 2 παραστάσεις στο Ηρώδειο στις 29 και 30 Ιουνίου, ενώ στη συνέχεια θα εμφανιστούν και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 4, 5 και 6 Ιουλίου.

Τα μπαλέτα ιδρύθηκαν το 1937 στη Μόσχα και αποτελούν το πρώτο επαγγελματικό συγκρότημα παραδοσιακών και λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μετράει πλέον σχεδόν 80 χρόνια ιστορίας.

Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής τους ήταν ο εξαιρετικός χορογράφος και ερευνητής των παραδοσιακών χορών, Ιγκόρ Μοϊσέγιεφ ο οποίος έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του λαού της ΕΣΣΔ, του Ήρωα της Σοσιαλιστικής Εργασίας, με πολλά βραβεία και διακρίσεις και αποτελεί μία σπουδαία προσωπικότητα του 20ου αιώνα.

Το μπαλέτο χαρακτηρίζεται από πολλούς ως ένα φολκλορικό χοροθέατρο και εγκυκλοπαίδεια χορού. Όχι αδίκως, αν σκεφτεί κανείς ότι στο ρεπερτόριο τους περιλαμβάνονται 300 διαφορετικοί χοροί. Μέχρι σήμερα, έχει ταξιδέψει σε περισσότερες από 60 χώρες γνωρίζοντας τεράστια αναγνώριση και αποδοχή.

Αρχικά στην ομάδα συμμετείχαν ερασιτέχνες χορευτές, απόφοιτοι χορογραφικών σχολών και κάποιοι επαγγελματίες από το μπαλέτο Μπολσόι, δημιουργώντας όμως στην πορεία μία εξαιρετική και εξειδικευμένη σχολή, μιας και ο ίδιος ο Μοϊσέγιεφ είχε πάντα τη δυνατότητα να επιλέγει χορευτές τεχνικά άψογους.

Συνήθης πρακτική του, ήταν η αναδημιουργία σε δικές του χορογραφίες, παραδοσιακών ή ακόμη και μοντέρνων χορών, από τις χώρες τις οποίες επρόκειτο να επισκεφθεί το συγκρότημα του, ως ένα φόρο τιμής προς τη χώρα της φιλοξενίας τους. Η παρουσίαση αυτών των χορών ξεσήκωνε τα πλήθη που συνέρρεαν στις παραστάσεις.

Ενσωμάτωσε χορούς από την Ισπανία, Κορέα, Κίνα, Μογγολία, Γιουγκοσλαβία, Αργεντινή κ.α. Για την Ελλάδα χορογράφησε το περίφημο Συρτάκι του Ζορμπά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και μέχρι σήμερα αποτελεί μέρος της παράστασης τους. Το 2001 δήλωνε χαρακτηριστικά, «το να φέρουμε κοντά πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους είναι ο τελικός σκοπός των προσπαθειών μας. Περισσότερα από 60 χρόνια η ανάπτυξη εθνικών δεσμών μέσω διαπολιτιστικής φιλίας είναι το κορυφαίο μήνυμα της δουλειάς μας. Έτσι γνωριζόμαστε καλύτερα και ανταλλάσσουμε πολιτιστικά επιτεύγματα τα οποία είναι μέρος του παγκόσμιου πολιτισμού».

Ο συνδυασμός της λαϊκής χορευτικής παράδοσης με την τεχνοτροπία του μπαλέτου ήταν πρωτοποριακός και υπήρξε το κρίσιμο σημείο για τη μετάλλαξη των δημοτικών-λαϊκών χορών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σε θεατρικό είδος. Η έντεχνη σκηνική παρουσία τους, καλλιεργήθηκε από τον Μοϊσέγιεφ μέσω της εκπαίδευσης των χορευτών στο κλασσικό μπαλέτο. Εντούτοις η κολεκτιβιστική αναπαράσταση τους συνεχίστηκε, και έτσι διατήρησε το κύριο χαρακτηριστικό των παραδοσιακών χορών. Παρά την νεωτεριστική απόδοση τους πάνω σε σκηνές θεάτρων από επαγγελματίες χορευτές, ο Μοϊσέγιεφ δεν απομακρύνθηκε από την λαϊκή παράδοση ως τη συλλογική έκφραση των ανθρώπων της.

Τα Μπαλέτα Μοϊσέγιεφ έχουν καταφέρει να παρουσιάζουν ένα από τα πλουσιότερα ρεπερτόρια του κόσμου, ενώ οι παραστάσεις τους χαρακτηρίζονται από φως, χρώματα, εορταστικό πνεύμα, αισιοδοξία για τη ζωή και την «εξύψωση» του ανθρώπου ως μέλος του κοινωνικού συνόλου και ακόμη και σήμερα προκαλεί θαυμασμό η ισορροπία που πέτυχε ο Μοϊσέγιεφ στον συνδυασμό του αυθεντικού παραδοσιακού χορού και της θεατρικής αποτελεσματικότητας.

Πληροφορίες
Ώρα έναρξης: 21:00

Προπώληση εισιτηρίων:
Παραστάσεις Αθήνας:
Ticket Services, Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου),
τηλεφωνικά στο 210 7234567 και ηλεκτρονικά στο www.ticketservices.gr και στο www.viva.gr

Παραστάσεις Θεσσαλονίκης:
Ταμεία Μεγάρου Μουσικής, Πλατεία Αριστοτέλους, τηλεφωνικά στο 2310 895939 και ηλεκτρονικά στο www.tch.gr

Τιμές εισιτηρίων:
Παραστάσεις Αθήνας:
Άνω διάζωμα: 20€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 16€)
Ζώνη Γ’: 30€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 24€)
Ζώνη Β’: 40€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 32€)
Ζώνη Α’: 50€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 40€)
Ζώνη VIP: 60€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 48€)

Παραστάσεις Θεσσαλονίκης:
Ζώνη Γ’: 20€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 16€)
Ζώνη Β’: 30€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 24€)
Ζώνη Α’: 40€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 32€)
Ζώνη VIP: 50€ (παιδικά – μαθητικά – φοιτητικά – ανέργων: 40€)

entertainment.in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024