Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΘΕΑ: Προβλήματα χρηματοδότησης απειλούν με λουκέτο πολλές δομές

ΚΕΘΕΑ: Προβλήματα χρηματοδότησης απειλούν με λουκέτο πολλές δομές

Σε ηλικία 16 ετών δοκιμάζοντας ινδική κάνναβη ξεκινά τη χρήση ο Έλληνας. Σε λιγότερο από τρία χρόνια περνά στη συστηματική χρήση ηρωίνης και σε ηλικία 22 ετών κάνει για πρώτη φορά ενέσιμη χρήση της, ενώ την ίδια περίοδο έχει και την πρώτη εμπλοκή με το νόμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του ΚΕΘΕΑ για το 2015. Προτεραιότητα του ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος παραμένει η βιωσιμότητα των νέων μονάδων μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους.

Σε ηλικία 16 ετών δοκιμάζοντας ινδική κάνναβη ξεκινά τη χρήση ο Έλληνας. Σε λιγότερο από τρία χρόνια περνά στη συστηματική χρήση ηρωίνης και σε ηλικία 22 ετών κάνει για πρώτη φορά ενέσιμη χρήση της, ενώ την ίδια περίοδο έχει και την πρώτη εμπλοκή με το νόμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου απολογισμού του ΚΕΘΕΑ για το 2015. Προτεραιότητα του ΚΕΘΕΑ για το τρέχον έτος παραμένει η βιωσιμότητα των νέων μονάδων μετά τη λήξη της χρηματοδότησής τους, ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και ο Δρ Βασίλης Γκιτάκος, διευθυντής του Κέντρου, ο χρήστης που ζητά θεραπεία στο ΚΕΘΕΑ έχει ξεκινήσει, με χρήση κάνναβης, στην ηλικία των 16 ετών. Σχεδόν ένα χρόνο πριν έχει εγκαταλείψει το σχολείο. Στα 19,5 αρχίζει τη συστηματική χρήση ηρωίνης. Στα 22 του χρόνια περίπου την χρησιμοποιεί πρώτη φορά ενέσιμα, ενώ την ίδια περίοδο συλλαμβάνεται πρώτη φορά. Η πορεία του στη συστηματική ενέσιμη χρήση συνεχίζεται για περισσότερο από 10 χρόνια, πριν φτάσει να ζητήσει βοήθεια από το ΚΕΘΕΑ στην ηλικία των 31,5 ετών. Τη στιγμή που κάνει επαφή με τις υπηρεσίες του ΚΕΘΕΑ εξακολουθεί να διαμένει με τη γονική του οικογένεια και είναι άνεργος με μικρά διαστήματα περιστασιακής εργασίας. Αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, με συχνότερα την ηπατίτιδα C και τα ορθοπεδικά προβλήματα, και έχει νομικές εκκρεμότητες.

«Είναι προφανές, λοιπόν, ότι για να αντιμετωπίσουν την εξάρτηση έχουν ανάγκη από ολοκληρωμένες υπηρεσίες που αφορούν και τη φροντίδα της υγείας τους, την εκπαίδευση, κατάρτιση και δικτύωση με την αγορά εργασίας, τη νομική στήριξη, την οικογενειακή στήριξη κ.ά. Στοχεύοντας στην πλήρη κοινωνική τους επανένταξη το ΚΕΘΕΑ τους προσφέρει όλες αυτές τις υπηρεσίες στη διάρκεια της θεραπείας. Σήμερα, ωστόσο, κάτω από συνθήκες οικονομικής κρίσης και υψηλών ποσοστών ανεργίας αυτή η προσπάθεια για κοινωνική ένταξη γίνεται με όλο και πιο δύσκολους όρους» εξήγησε ο Δρ Γκιτάκος.

Στον κύριο κορμό θεραπευτικών υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ, σε 26 πόλεις και 18 σωφρονιστικά καταστήματα, καλύφθηκαν 6.688 θέσεις θεραπείας-επανένταξης. Ταυτόχρονα υποστηρίχθηκαν 5.628 μέλη οικογενειών.

Παράλληλα, το Δίκτυο Φροντίδας Εξαρτημένων στον Δρόμο, το 2015 υποστήριξε 3.157 άτομα. Πρόκειται για έναν πληθυσμό του οποίου τα ποσοστά αστεγίας έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία 6ετία. Βιώνει έντονο κοινωνικό αποκλεισμό, έχει μειωμένο κίνητρο για θεραπεία και ανάγκη από στέγη, ιατρική φροντίδα, σίτιση, ανθρώπινη επαφή και συναισθηματική στήριξη.

Πιο αναλυτικά το 2015, μέσω των κινητών του μονάδων και των χώρων άμεσης πρόσβασης, το Δίκτυο πραγματοποίησε 3.880 ιατρικές πράξεις, διένειμε 34.098 μερίδες φαγητού και 83.641 σύριγγες, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/3 των συριγγών που διανεμήθηκαν πανελλαδικά μέσα στο έτος. Η λειτουργία του δικτύου, που βασίστηκε σε χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώνεται φέτος τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, την τελευταία διετία σχεδόν 2.000 άτομα έλαβαν υπηρεσίες στα Πολυδύναμα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα διπλής διάγνωσης (συνύπαρξη, εξάρτησης και ψυχιατρικής διαταραχής). Η πρώτη περίοδος λειτουργίας των Κέντρων τερματίστηκε στα μέσα του 2015 με τη λήξη του διετούς προγράμματος ΕΣΠΑ από το οποίο επιδοτούνταν. Τα Κέντρα κάλυψαν σημαντικά κενά σε εθνικό επίπεδο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη ανθρώπων με διπλή διάγνωση, και, προς το παρόν, έχει εξασφαλιστεί 8μηνη παράταση της λειτουργίας τους.

«Αυξημένη παρουσιάζεται το τελευταίο έτος και η προσέλευση στο διαπολιτισμικό μας πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΜOSAIC για μετανάστες και πρόσφυγες, τάση που αναμένουμε να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια δεδομένων των εξελίξεων στην χώρα. Το ΚΕΘΕΑ ΜΟSAIC παρέχει τις υπηρεσίες τους σε όλους όσοι τις έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν έγγραφα νόμιμης παραμονής στη χώρα» ανέφερε ο Δρ Γκιτάκος.

Αυξημένα αιτήματα για θεραπεία δέχεται και το πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ για τις λεγόμενες «νόμιμες εξαρτήσεις», αλκοόλ και τυχερά παιχνίδια, που σύμφωνα με τον διευθυντή του ΚΕΘΕΑ στο πεδίο αυτό πανελλαδικά υπάρχουν μεγάλες ανάγκες και ανεπάρκεια δομών, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εκ των ενόντων και χωρίς τη διάθεση πόρων από την πολιτεία.

Στόχος του ΚΕΘΕΑ το επόμενο διάστημα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει σταθερότητα επιχορήγησης και επάρκεια προσωπικού είναι να συμβάλει στη δημιουργία ενός εθνικού δικτύου υπηρεσιών για τις νόμιμες εξαρτήσεις.

Το προφίλ των ατόμων που ζητούν θεραπεία για νόμιμες εξαρτήσεις είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό των εξαρτημένων από παράνομες ουσίες. Οι χρήστες νόμιμων ουσιών φτάνουν να ζητήσουν θεραπεία σε μεγαλύτερη ηλικία και έχουν σε μεγαλύτερα ποσοστά καλύτερο εκπαιδευτικό επίπεδο, εργασιακή απασχόληση και δική τους οικογένεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ ο μέσος χρόνος ανταπόκρισης στο αίτημα για βοήθεια είναι μία μέρα, ενώ άμεση δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης, ενημέρωσης και παραπομπής σε κατάλληλες υπηρεσίες δίνουν και οι δύο γραμμές βοήθειας του ΚΕΘΕΑ, που μέσα στη χρονιά δέχθηκαν 3.282 κλήσεις.

Κραυγή αγωνίας για τη χρηματοδότηση των δομών

Με αφορμή τον ετήσιο απολογισμό, ο Γιώργος Μπαρδάνης, πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, αναφέρθηκε και στα προβλήματα χρηματοδότησης του Κέντρου λέγοντας ότι «σήμερα σε μεγάλο βαθμό οι νέες υπηρεσίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας, είναι κατ’ ουσίαν υπηρεσίες με ημερομηνία λήξης, οι οποίες, όταν σταματά η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα στο οποίο εντάσσονται, κλείνουν, ξαναστέλνοντας τους ανθρώπους πίσω στη χρήση και στο περιθώριο».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρδάνη, η κρατική επιχορήγηση προς το ΚΕΘΕΑ το 2015 ανήλθε σε 16.000.000 ευρώ, ενώ τα συνολικά του έσοδα, συμπεριλαμβανομένης της αυτοχρηματοδότησης (παραγωγικές μονάδες, δωρεές και προγράμματα ΕΣΠΑ), ήταν 18.983.653 ευρώ. Οι συνολικές δαπάνες (μισθοδοσία, λειτουργικά έξοδα, αγορές πρώτων υλών και πάγια) ήταν 16.114.547 ευρώ, και οι αγορές παγίων 297.521 ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ ζήτησε σταθερότητα χρηματοδότησης και κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη έγκριση 35 προσλήψεων αποτελεί μια πρώτη ανάσα, χωρίς, ωστόσο, να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του ΚΕΘΕΑ. Επεσήμανε ακόμη ότι τα κονδύλια που διατίθενται στη θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων δεν πρέπει να λογίζονται ως δαπάνη αλλά ως επένδυση στη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Τέλος, ζήτησε εθνικό σχέδιο δράσης και αντιμετώπιση γραφειοκρατικών ή νομοθετικών προσκομμάτων που δυσχεραίνουν το έργο του ΚΕΘΕΑ.

«Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, αδυνατούμε να πραγματοποιήσουμε απολύτως αναγκαία έργα για την επισκευή κτιρίων του ΚΕΘΕΑ, παρόλο που αυτό έχει προβλεφθεί στον εγκεκριμένο από το υπουργείο Υγείας προϋπολογισμό μας, λόγω ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου. Επίσης, πρόσφατη νομοθεσία που εφαρμόστηκε οριζόντια σε όλο το δημόσιο και τους εποπτευόμενους φορείς, και προφανώς δεν λαμβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες ενός φορέα τόσο αποκεντρωμένου όσο το ΚΕΘΕΑ, επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενούς μας με την καθημερινή μετακίνηση τους σε απομακρυσμένες μονάδες που δεν εξυπηρετούνται από αστικές συγκοινωνίες, καθώς μας απαγορεύει να καλύπτουμε το κόστος» ανέφερε ο κ. Μπαρδάνης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024