Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Sea Hero Quest: Ένα Mobile παιχνίδι…ξεκλειδώνει την άνοια

Πως πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο χώρο; Ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να μην ξεχνάμε τη διαδρομή; Τι σχέση έχει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με μονοπάτια και λαβύρινθους σε νησιά και παγόβουνα με τη διάγνωση της άνοιας; Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις δεν συνθέτουν ένα…λαβύρινθο γρίφων: Αντίθετα, οι επιστήμονες μέσω ενός mobile game, έχουν την […]

Πως πλοηγείται ο ανθρώπινος εγκέφαλος στο χώρο; Ποια μέρη του εγκεφάλου ενεργοποιούνται για να μην ξεχνάμε τη διαδρομή; Τι σχέση έχει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με μονοπάτια και λαβύρινθους σε νησιά και παγόβουνα με τη διάγνωση της άνοιας;

Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις δεν συνθέτουν ένα…λαβύρινθο γρίφων: Αντίθετα, οι επιστήμονες μέσω ενός mobile game, έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν πως χαρτογραφεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος το χώρο με στόχο να έρθουν πιο κοντά στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών μεθόδων για την άνοια.

Στο σκοπό αυτό συμβάλλει η Cosmote μέσα από το παιχνίδι «Sea Hero Quest», το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν σε App Store και Google Play, για να μπορούν όλοι οι χρήστες smartphone και tablet να παίξουν ένα συναρπαστικό παιχνίδι συνεισφέροντας παράλληλα στην επιστημονική έρευνα κατά της άνοιας.

Σύμφωνα με την έκθεση “The Global Impact of Dementia” (2013-2050), η άνοια αναμένεται να επηρεάσει 135 εκατ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2050. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer (ADI), 197.000 άνθρωποι είχαν άνοια το 2015, ενώ προβλέπεται ο αριθμός αυτός να φτάσει στις 354.000 το 2050.

«Η άνοια απασχολεί εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Αλλάζει ριζικά την καθημερινότητα τόσο των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με αυτή, όσο και των οικείων τους, της οικογένειάς τους. Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη διαφορά, ανοίγοντας νέους δρόμους στην επιστημονική έρευνα. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι, με έναν πολύ ευχάριστο τρόπο, παίζοντας απλά ένα παιχνίδι», σημείωσε η κα Μάγδα Τσολάκη, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πως λειτουργεί το παιχνίδι

Μία από τις πρώτες επιπτώσεις που βιώνουν οι άνθρωποι που ζουν με άνοια είναι η απώλεια του χωροταξικού προσανατολισμού, ακόμα και σε γνωστά μέρη και περιβάλλοντα.

Καθώς οι παίκτες του «Sea Hero Quest» βρίσκουν το δρόμο τους μέσα από λαβύρινθους νησιών και παγόβουνων, τα στοιχεία πλοήγησης καταγράφονται, δημιουργώντας το μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Είναι εντυπωσιακό ότι αν ένας από εμάς παίξει για 2 λεπτά αυτό το παιχνίδι στο κινητό ή το tablet του, οι επιστήμονες θα συγκεντρώσουν δεδομένα για την άνοια που ισοδυναμούν με 5 ώρες επιστημονικής έρευνας. Εάν 100.000 άτομα παίξουν για 2 λεπτά ο καθένας, αυτό ισοδυναμεί με περισσότερα από 50 χρόνια έρευνας. Με αυτό το παιχνίδι για καλό σκοπό, αξιοποιούμε την τεχνολογία και την καινοτομία για να συνεισφέρουμε καθοριστικά στην επιστήμη», δήλωσε ο κ. Κώστας Νεμπής, Executive Director Οικιακών Πελατών Ομίλου ΟΤΕ.

Το πρώτο παιχνίδι για ιατρικό σκοπό είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Ομίλου Deutsche Telekom με τον βρετανικό κοινωφελή οργανισμό Alzheimer’s Research, το University College του Λονδίνου (UCL), το University of East Anglia (UEA) και σχεδιαστές βιντεοπαιχνιδιών. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Sea Hero Quest, www.seaheroquest.gr.




Λίγα λόγια για την άνοια

Η άνοια είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια. Η δομή και η χημεία του εγκεφάλου αλλοιώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά η ικανότητα του ανθρώπου να θυμηθεί, να κατανοήσει, να επικοινωνήσει/

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η άνοια εξαρτάται από το κάθε άτομο και μπορεί να διαρκέσει πολλά χρόνια.

Ένας αριθμός ασθενειών έχουν ενοχοποιηθεί για την εκδήλωση της νόσου, οι οποίες επιφέρουν αλλαγές στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα την απώλεια νευρικών κυττάρων. Η βλάβη αυτή παρεμβαίνει στην ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα δεν μπορούν να επικοινωνήσουν φυσιολογικά, η σκέψη, η συμπεριφορά και τα συναισθήματα μπορεί να επηρεάζονται.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπευτική αγωγή για την άνοια. Υπάρχουν ορισμένα φάρμακα για άτομα με ήπια έως και μέτρια νόσο του Alzheimer. Αυτά τα φάρμακα, όμως, δεν συνιστούν θεραπεία, αλλά μπορούν προσωρινά να επιβραδύνουν την εξέλιξη των συμπτωμάτων

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024