Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μουσικές αποχρώσεις» με τον Βαγγέλη Τρίγκα στην «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη»

«Μουσικές αποχρώσεις» με τον Βαγγέλη Τρίγκα στην «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη»

Το «Φόρουμ για την Κηφισιά» και ο «Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» παρουσιάζουν τις «Μουσικές αποχρώσεις» με τον Βαγγέλη Τρίγκα και το μουσικό του σύνολο.

Το «Φόρουμ για την Κηφισιά» και ο «Σύλλογος των Φίλων της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Κηφισιάς» παρουσιάζουν τις «Μουσικές αποχρώσεις» με τον Βαγγέλη Τρίγκα και το μουσικό του σύνολο.

Σε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο οργανική μουσική και έχει ως βασικό σολιστικό όργανο το μπουζούκι, ο Βαγγέλης Τρίγκας παρουσιάζει νέες δικές του οργανικές συνθέσεις, καθώς επίσης και διασκευασμένες από τον ίδιο, συνθέσεις ελλήνων λαϊκών αλλά και ξένων συνθετών.

Ο ίδιος, αναδεικνύοντας ως σολίστ τις δυνατότητες του λαϊκού μας οργάνου αναζητεί την καταξίωση του μπουζουκιού όχι μόνο μέσα από την λαϊκή μας παράδοση, αλλά και από την ένταξή του σε σύγχρονα Ελληνικά αλλά και ξένα μουσικά ρεύματα. Το συστήνει εκ νέου στο κοινό, με ήχο διαφορετικό, που ενσωματώνεται αρμονικά στο υπόλοιπο σύνολο των κλασσικών οργάνων, πιάνου, βιολοντσέλου, κιθάρας, μαντολίνου και κοντραμπάσου.

Ο συνδυασμός του εκλεπτυσμένου λαϊκού στοιχείου από το μπουζούκι και του κλασσικού ήχου των υπόλοιπων οργάνων προσφέρουν μία νέα ενδιαφέρουσα ακρόαση της Λαϊκής μας Μουσικής, που είναι παράλληλα και νέα πρόταση.


Η μοναδική αυτή μουσική εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 9:00 μμ, στο Αίθριο της «Πινακοθήκη Κουβουτσάκη» (Λεβίδη 11, Κηφισιά) Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Παίζουν:

  • Βαγγέλης Τρίγκας, μπουζούκι
  • Θόδωρος Μπρουτζάκης, πιάνο
  • Αλέξανδρος Κασαρτζής, βιολοντσέλο
  • Γιώργος Διδάχος, κιθάρα
  • Λάμπρος Κουκουβής, μαντολίνο
  • Αντώνης Τζίκας, κοντραμπάσο

Λίγα λόγια για τον Βαγγέλη Τρίγκα

Ο Βαγγέλης Τρίγκας είναι σολίστας και καθηγητής στο μπουζούκι.

Γεννήθηκε το1960 στο Άργος και έλαβε τα πρώτα του ερεθίσματα σε πολύ μικρή ηλικία από τον πατέρα του, ερασιτέχνη παίκτη στο μπουζούκι, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε θεωρητικά μαθήματα Μουσικής. Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην ηλικία των 15 ετών.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους ερμηνευτές και μουσικούς (Μαρία Φαραντούρη – Γιώργο Νταλάρα – Χάρις Αλεξίου- Δημήτρη Μητροπάνο- Μανόλη Μητσιά – Μαίρη Λίντα- Μανόλη Λιδάκη – Βασίλη Λέκκα -Γεράσιμο Ανδρεάτο κ.ά.) με τους οποίους έδωσε παραστάσεις στις μεγαλύτερες σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού ( Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Μέγαρο μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης- Φιλαρμονική του Μονάχου- Wiener Konzerthaus κ.ά.). Το 2015 συνεργάστηκε επίσης με τη συμφωνική ορχήστρα «Neue Philharmonie Westfalen» και τις χορωδίες KonzertChor Unna – «Universitatschor Essen».

Από το 1990 άρχισε έρευνα, για να αποκτήσει το μπουζούκι τεκμηριωμένη τεχνική και εμπεριστατωμένη σπουδή, εφάμιλλη των κλασσικών οργάνων. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας υπήρξαν για αυτόν το εφαλτήριο για μια πολύπλευρη δραστηριότητα που θα ανέπτυσσε στη συνέχεια και σχετίζεται με τη διδασκαλία του οργάνου καθώς και τη βιβλιογραφία. Στη διδασκαλία εμπίπτουν τα μαθήματα που δίνει ο ίδιος, τα σεμινάρια που έχει αρχίσει να δίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό από το 2000, καθώς και η διαδικτυακή διδασκαλία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας στο διαδίκτυο (Skype) που πρώτος εφάρμοσε στην Ελλάδα το 2005 με μεγάλη επιτυχία.

Στη βιβλιογραφία του, που αριθμεί μέχρι σήμερα 38 μουσικά βιβλία με παρτιτούρες, έχει ο ίδιος καταγράψει από τις πρώτες αυθεντικές τους εκτελέσεις ένα μεγάλο αριθμό τραγουδιών και οργανικών κομματιών – μέρος της Λαϊκής μας κληρονομιάς – που περιλαμβάνονται στις σειρές «Λαϊκοί συνθέτες», «Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια», «Έντεχνα λαϊκά τραγούδια» και «Τα οργανικά του μπουζουκιού».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται επίσης και η τρίτομη μέθοδος εκμάθησης μπουζουκιού «Βαγγέλης Τρίγκας, Μέθοδος για τρίχορδο μπουζούκι 1-2 και 3», που είναι ένας ολοκληρωμένος κύκλος σπουδής- διδακτέας ύλης του οργάνου.

Έχει ηχογραφήσει έξι προσωπικά CDs εκ των οποίων τα δύο με δικής του σύνθεσης οργανικά κομμάτια για μπουζούκι, το τρίτο με επανεκτελέσεις παλιών λαϊκών τραγουδιών ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι ζωντανές ηχογραφήσεις από συναυλίες του.

Έχει πολλές συμμετοχές σε ηχογραφήσεις μεταξύ των οποίων και ζωντανές ηχογραφήσεις από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το «Ηρώδειο» με τον Γιώργο Νταλάρα.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό του μουσικό σχήμα με το οποίο δίνει παραστάσεις μόνο σε πολιτιστικούς χώρους στην Ελλάδα και το εξωτερικό αναδεικνύοντας έτσι αφ’ ενός το μπουζούκι που είναι το Λαϊκό μας μουσικό όργανο και αφ ετέρου την πολιτιστική αξία της Λαϊκής μας Μουσικής. Η προσπάθειά του Βαγγέλη Τρίγκα κατατείνει παράλληλα στην οργανωμένη εκπαίδευση του μπουζουκιού, για να διδάσκεται σε μουσικές σχολές και ωδεία, καθώς και στον αναπροσδιορισμό της θέσης και αναβάθμιση του ρόλου του στη σύγχρονη Ελληνική Λαϊκή Μουσική.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024