Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ρωσικό Νταβός»: Ο Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης

«Ρωσικό Νταβός»: Ο Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης -παρά τις κυρώσεις που του επιβάλλει- στους ξένους επενδυτές που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη και τους οποίους η Ρωσία χρειάζεται για να βγει από την κρίση, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός» όπως θέλει το Κρεμλίνο. Με καλεσμένους τον Ζ.Γιούνκερ, τον Μ.Ρέντσι και τον γγ του ΟΗΕ η Ρωσία χρησιμοποιεί το φόρουμ για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη.

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας, εμπορικές ανταλλαγές: ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εμφανίζεται ως απαραίτητος εταίρος της Δύσης -παρά τις κυρώσεις που του επιβάλλει- στους ξένους επενδυτές που βρίσκονται στην Αγία Πετρούπολη και τους οποίους η Ρωσία χρειάζεται για να βγει από την κρίση.

Με καλεσμένους τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ ή το «ρωσικό Νταβός», όπως θέλει το Κρεμλίνο, αποτελεί κάθε χρόνο για τη Ρωσία ένα μέσο για να φαίνεται λιγότερο απομονωμένη τη στιγμή που η ύφεση της ρωσικής οικονομίας φαίνεται να τελειώνει.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συνάντησης επενδυτών εστιάζεται στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες επιδεινώθηκαν πριν από δύο και πλέον χρόνια, μετά την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και την εξέγερση των φιλορώσων ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα αντέδρασε επιβάλλοντας εμπάργκο στα ευρωπαϊκά διατροφικά προϊόντα.

«Ετοιμη η Ρωσία για βήμα προς την ΕΕ»

Η Ρωσία είναι «έτοιμη να κάνει ένα βήμα» προς τους Ευρωπαίους, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας ότι δεν είναι «εκδικητικός» έπειτα από δύο χρόνια εντάσεων με τους Ευρωπαίους, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ.

Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση παρέτεινε επίσημα τις κυρώσεις που επέβαλε στη Ρωσία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα.

«Θυμόμαστε τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό. Δεν ήταν η Ρωσία εκείνη που ξεκίνησε την κατάρρευση (των σχέσεών μας), τα προβλήματα, τις κυρώσεις», είπε ο Πούτιν.

«Όμως, όπως λέμε στη χώρα μας, δεν είμαστε εκδικητικοί και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ένα βήμα προς τους ευρωπαίους εταίρους μας», πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι αυτό «δεν μπορεί να είναι, εννοείται, μόνο από τη μία κατεύθυνση».

Ενώπιον ενός ακροατηρίου που περιλάμβανε κυρίως τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, τον πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και ξένους επενδυτές, ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ρωσο-ευρωπαϊκές σχέσεις».

«Η ΕΕ, παρά τα προβλήματα που γνώρισαν οι σχέσεις μας, παραμένει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος-κλειδί για τη Ρωσία», υπογράμμισε.

«Δεν είμαστε αδιάφοροι σε αυτό που συμβαίνει στους γείτονές μας, στην ευρωπαϊκή οικονομία», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ακόμη πως συμφωνεί με τις προτάσεις των ΗΠΑ ένα μέρος της αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί στην παρούσα συριακή κυβέρνηση, λέγοντας πως ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ συμφώνησε πως υπάρχει ανάγκη για μια πολιτική διαδικασία.

Ο ρώσος πρόεδρος είπε πως το πιο σημαντικό πράγμα για τη Συρία δεν είναι να αποκτήσει ο Άσαντ τον έλεγχο του εδάφους, αλλά να αποκατασταθεί η συνολική εμπιστοσύνη στις Αρχές.

Ο Πούτιν είπε πως η κατάρρευση της Συρίας είναι αναπόφευκτη, αν τα πράγματα συνεχιστούν ως έχουν, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο σενάριο.

Συμφωνία φυσικού αερίου

Οι πρόεδροι διαφόρων μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων, όπως ο γαλλικοί Total, Société Générale, JCDecaux και Schneider Electric, μετέχουν στο φόρουμ.

Πάντως πριν υποδεχθεί τον Γιούνκερ, ο Πούτιν υπέγραψε ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στη Ρωσία με τον γενικό διευθυντή του βρετανο-ολλανδικού ενεργειακού ομίλου Royal Dutch Shell, Μπεν βαν Μπέρντεν.

Σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας από την Ένωση Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων (AEB), στην οποία μετέχουν πολλές ξένες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, και το ινστιτούτο Gfk, το 70% των ερωτηθέντων προβλέπει αύξηση του κύκλου εργασιών τους φέτος, αλλά το 87% αναφέρουν ότι οι κυρώσεις επηρεάζουν τη δραστηριότητά τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024