Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πάνω από 43.000 επισκέπτες στη φετινή Art Athina

Πάνω από 43.000 επισκέπτες στη φετινή Art Athina

Πάνω από 43.000 επισκέπτες, αριθμός-ρεκόρ συγκριτικά με τις προηγούμενες διοργανώσεις, περάσαν την είσοδο του Κλειστού Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) για να περιηγηθούν στους χώρους της φετινής 21ης Art Athina (26-29 Μαΐου).

Πάνω από 43.000 επισκέπτες, αριθμός-ρεκόρ συγκριτικά με τις προηγούμενες διοργανώσεις, περάσαν την είσοδο του Κλειστού Π. Φαλήρου (Γήπεδο TaeKwonDo) για να περιηγηθούν στους χώρους της φετινής 21ης Art Athina (26-29 Μαΐου).

Στο βασικό πρόγραμμα συμμετείχαν 49 γκαλερί από 13 χώρες (Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή, Αυστραλία). Επιπλέον, επιδραστικοί στο ελληνικό πολιτιστικό στερέωμα φορείς όπως μουσεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές εκδόσεις και media, συνέβαλαν σε μία εμπεριστατωμένη αποτίμηση του ελληνικού εικαστικού και γενικότερα πολιτιστικού τοπίου, όπως διαμορφώνεται στην εποχή μας.

«Η Art Athina, με την πολύχρονη παρουσία της και προσφορά της και καθ’ υπέρβαση του αμιγούς εμπορικού χαρακτήρα της, έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως ιδιαίτερα σημαντικός τόπος συνάντησης και αλληλεπίδρασης όλων εκείνων των παραγόντων που συγκρατούν το σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι, σε αυτή τη τετραήμερη γιορτή της τέχνης. Γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους για την προβολή και προώθηση της σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας, τις ωσμώσεις της με το διεθνές περιβάλλον αλλά και την ενίσχυση της εγχώριας αγοράς τέχνης. Η Art Athina είναι μία πρωτοβουλία εξαιρετικά επιτυχημένη. Συνεχίζει μία σημαντική παράδοση και ανοίγεται σε νέα δεδομένα και νέους ορίζοντες» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, που επισκέφθηκε την έκθεση την τελευταία μέρα λειτουργίας της.

«Μας κάνει να πιστεύουμε ότι οι εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα σήμερα έχουν πολύ μέλλον και πολύ παρόν. Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού θέτει υπό την αιγίδα του την Art Athina αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον ενεργό της ρόλο στα σύγχρονα εικαστικά πράγματα της χώρας μας» πρόσθεσε.

Το παρών έδωσε το Σάββατο 27 Μαΐου και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά το πέρας της ξενάγησής του, δήλωσε: «Η Art-Athina είναι ένα σημαντικό διεθνές εικαστικό γεγονός στο οποίο συμμετέχουν άνθρωποι της τέχνης από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καταξιωμένοι καλλιτέχνες αλλά και νέοι δημιουργοί οι οποίοι με το δικό τους τρόπο ενσωματώνουν τα βιώματα τους από τη μεγάλη κρίση που διανύει η χώρα μας. Η κρίση όμως είναι και μία περίοδος ευκαιρίας. Σηματοδοτεί μία περίοδο ανάπτυξης, μίας νέας δημιουργικότητας, η οποία εκδηλώνεται με πολύ μεγάλη έμφαση και ένταση στα εκθέματα που παρουσιάζονται στην έκθεση. Εύχομαι η Art Athina να συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να βρει τη θέση της στον παγκόσμιο εικαστικό χάρτη».

Η εικαστική αντανάκλαση της εποχής σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο διαμορφώθηκε στο Platforms Project@Art-Athina 2016 σε επιμέλεια Άρτεμις Ποταμιάνου. Το πρόγραμμα για τέταρτη χρονιά χαρτογράφησε την εικαστική συλλογικότητα, όπως αυτή παράγεται μέσα στο πλαίσιο ομαδικών πρωτοβουλιών. Φέτος συμμετείχαν 51 πλατφόρμες από 18 χώρες τις οποίες επάνδρωναν συνολικά 650 καλλιτέχνες

Στο πλαίσιο του Art-Athina Contemporaries, η Art-Athina φέτος τίμησε τον καλλιτέχνη και καθηγητή γλυπτικής Γιώργο Λάππα, ο οποίος έφυγε πριν λίγους μήνες πρόωρα από τη ζωή αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της τέχνης. Στο αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε σε επιμέλεια της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) Κατερίνα Κοσκινά και υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό σημαντικά έργα του σπουδαίου εικαστικού.


(Από το τιμητικό αφιέρωμα στον Γ.Λάππα)

«Τιμώμενη Συλλογή» της Art Athina 2016 ήταν η Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκε ένας σημαντικός αριθμός έργων της συλλογής, με υπογραφές σπουδαίων ελλήνων καλλιτεχνών, των οποίων το έργο διαμόρφωσε την ελληνική εικαστική διαδρομή.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος σε μια ιστορική ελληνική γκαλερί που έχει σταματήσει τη λειτουργία της, ο Μάνος Στεφανίδης (ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) σκιαγράφησε έναν ιστορικό χώρο που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη ο ζωγράφος, πεζογράφος, ποιητής, ηθοποιός, δημοσιογράφος και γκαλερίστας Κώστας Λαχάς, την αίθουσα τέχνης «Κοχλίας».

Στο χώρο του KIDS LAB, με την καθοδήγηση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Very Young Contemporary Art (διευθύντρια/ Συντονίστρια: Χάρριετ Μητράκου-Γυπαράκη), οι εκκολαπτόμενοι φιλότεχνοι έπαιξαν δημιουργικά, παίρνοντας μέρος στο πρόγραμμα που είχε κεντρική θεματική αντλημένη από τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του ανατρεπτικού καλλιτεχνικού κινήματος, του Dada.

Το αφιέρωμα «Talks @ Art-Athina» παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που κάλυψε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Οι ομιλίες ήταν αφιερωμένες στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον αλλά και στις προεκτάσεις της τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σημαντική στιγμή της διοργάνωσης ήταν η ανακήρυξη επίτιμων μελών AICA την Κυριακή 29 Μαΐου. Συγκεκριμένα, ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη της AICA οι εξής: Ντένης Ζαχαρόπουλος, Χρήστος Ιωακειμίδης, Μαίρη Μιχαηλίδου, Έφη Στρούζα, Μιλτιάδης Παπανικολάου, Έπη Παυλίδου-Πρωτονοταρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε η Art-Athina σε συνεργασία με το «The TOC» με τίτλο «Είναι η Αθήνα το Βερολίνο του Νότου». Πήραν μέρος οι: Έλλη Στάη, πρόεδρος «The TOC», Κατερίνα Κοσκινά, διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου) Χρήστος Τεντόμας (πρόεδρος ΟΠΑΝΔΑ), Μάνος Στεφανίδης (ιστορικός Τέχνης, αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών) Αρσέν Καλφαγιάν (Kalfayan Galleries) Άγγελος Παπαδημητρίου (εικαστικός) και Ηλιοδώρα Μαργέλλου (εικαστικός). Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Λυμπεροπούλου.

Το δικό της δυναμικό παρών στο πλαίσιο των παραλλήλων συνεργασιών έδωσε στην Art Athina η ιδιωτική λέσχη Salon de Bricolage. Ο Oμιλος Πανά διαμόρφωσε για δεύτερη χρονιά το VIP lounge, στο οποίο παρουσιάστηκε η έκθεση «Πλάσματα μίας Μέρας» σε επιμέλεια Άννας Χατζηνάσιου.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που ακολοθούν τα τελευταία χρόνια οι διοργανωτές, η είσοδος στην έκθεση ήταν δωρεάν για νέους έως 18 ετών, τα μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος, της AICA HELLAS και για τους δημοσιογράφους, ενώ μειωμένο εισιτήριο πλήρωσαν φοιτητές, κάτοχοι κάρτας ανεργίας και άτομα άνω των 65 ετών.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η συνεισφορά των εθελοντών της Glovo, οι οποίοι συνέβαλαν με τις υπηρεσίες τους καθοριστικά στον οργανωτικό ιστό. H επόμενη Art-Athina θα διοργανωθεί και πάλι στο TaeKwonDo 25 με 28 Μαίου 2017.

entertainment.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024