Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
EKT: Απόφαση των τραπεζών η ταχύτητα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων

EKT: Απόφαση των τραπεζών η ταχύτητα αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων

Oι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν να επιλέξουν πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα δημοσιεύσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), είπε την Τετάρτη η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, καθησυχάζοντας τους φόβους της αγοράς ότι η ΕΚΤ ίσως πιέσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Oι τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούν να επιλέξουν πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μετά τις νέες κατευθυντήριες γραμμές που θα δημοσιεύσει σύντομα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), είπε την Τετάρτη η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ, όπως αναφέρει το Reuters.

Oι τράπεζες και οι επενδυτές, σημειώνει το πρακτορείο, φοβούνται ότι η ΕΚΤ ίσως πιέσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, όταν θα δημοσιεύσει τις συστάσεις της αργότερα φέτος.

Ωστόσο, η Ν.Νουί είπε ότι η διαδικασία δεν θα ξεκινήσει για αρκετούς μήνες και ότι θα υπάρχει διακριτικότητα προς τους τραπεζίτες αναφορικά με το πόσο γρήγορα θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

«Εναπόκειται στους τραπεζίτες να αποφασίσουν εάν θέλουν να κινηθούν γρηγορότερα […] η να το αντιμετωπίσουν σταδιακά, αλλά τότε θα πρέπει να το κουβαλούν για περισσότερο διάστημα», είπε η Νουί σε εκδήλωση στο Παρίσι.

Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να μιλήσει με κάθε τράπεζα ξεχωριστά, προτάσσοντας ότι ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ θα είναι ανοιχτός για λύσεις στα μέτρα της κάθε τράπεζας.

Τα υψηλά επίπεδα αυτών των δανείων, κληρονομιά της κρίσης χρέους στις χώρες της ευρωζώνης, εμποδίζουν τις χορηγήσεις και διατηρούν το κόστος κεφαλαίων υψηλό ενώ επιβραδύνουν την κερδοφορία και την ανάκαμψη του κλάδου.

Η ειδική ομάδα της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα δημοσιεύσει σύντομα τις συστάσεις της. Αυτές θα είναι ανοιχτές για δημόσια διαβούλευση πριν η ΕΚΤ τις υιοθετήσει ως κατευθυντήριες γραμμές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024