Παραίτηση Αποστόλου για το θέμα της φέτας ζητούν οι κτηνοτρόφοι
Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), με αφορμή την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Νοτίου Αφρικής, βάσει της οποίας «επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η ελληνική φέτα (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο), να ονομάζονται Φέτα Ν. Αφρικής».
Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, για το θέμα της φέτας, ζητεί η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ).
«Η φέτα είναι ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, η ταυτότητα και η συνείδησή μας. Δεν πουλιέται. Δεν παραχωρείται. Ή ασκείς βέτο ή παίρνεις την άγουσα. Και εάν σε κρατήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, θα είσαι έκπτωτος και αναξιόπιστος στη συνείδησή μας υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ, επισημαίνοντας ότι ο κ. Αποστόλου «αποφεύγει τον διάλογο», αφού «έχουμε ζητήσει συνάντηση εδώ και εβδομάδες, και δυστυχώς αγνοεί το βάθος των προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα».
Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της η ΠΕΚ χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά για τη φέτα, ζητώντας ωστόσο «να πιέσει και ο ίδιος για την άσκηση του βέτο».
Επιπλέον, οι κτηνοτρόφοι στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προκειμένου να τον ενημερώσουν για ζητήματα του κλάδου και να του θέσουν εκ νέου τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη του κλάδου της κτηνοτροφίας.
Το θέμα προέκυψε από την υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και της Νοτίου Αφρικής, βάσει της οποίας «επιτρέπεται στα υφιστάμενα τυριά της αγοράς της Ν. Αφρικής, τα οποία είναι παρασκευασμένα με τα ίδια υλικά όπως η ελληνική φέτα (70% πρόβειο γάλα, 30% κατσικίσιο), να ονομάζονται Φέτα Ν. Αφρικής».
Υπενθυμίζεται δε ότι μετά συνάντηση του έλληνα υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Φιλ Χόγκαν, πρόσφατα, ο τελευταίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε, παραδέχτηκε ότι η εμπορική συμφωνία δεν προστατεύει την ελληνικότητα της φέτας, αλλά δεν μπορεί να «ανοίξει» εκ νέου το κείμενο της συμφωνίας.
Η δέσμευση που κατάφερε να αποσπάσει η ελληνική κυβέρνηση από τον επίτροπο Γεωργίας είναι ότι «κατά τη μεταβατική περίοδο των πέντε ετών από την ημερομηνία έναρξης της συμφωνίας, θα αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης, με σκοπό να επιτύχει για όλες τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, το ίδιο επίπεδο προστασίας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Ο Μικ Τζάγκερ λέει ότι «δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να μεγαλώνεις»
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Το «Godzilla» Ελ Νίνιο και το νέο σοκ που απειλεί τις τιμές των τροφίμων
- Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο ταξικό χάσμα: Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι μη γνωρίζοντες
- Το νέο μουσείο του Τζορτζ Λούκας στο Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της γειτονιάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442