Τα Ταμεία θα παραμείνουν ελλειμματικά και μετά τις περικοπές
Ελλειμματικό θα είναι και όλα τα επόμενα χρόνια το Ασφαλιστικό και οι συντάξεις θα εξακολουθήσουν να είναι στον αέρα, παρά τις σκληρές περικοπές των 2,3 δισ. ευρώ έως το 2019 που ψήφισε η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα επιβαρυντικές στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η δραματική μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.
Ιδιαίτερα επιβαρυντικές στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος είναι η δραματική μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων και η μεγάλη αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.
Η έκρηξη του αριθμού των συνταξιούχων (ήδη εκκρεμούν 144.000 αιτήσεις μόνο για κύριες συντάξεις) και η δραματική μείωση των απασχολουμένων (ανεργία στο 25%) αποτελούν (περά από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες) τη μεγάλη βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος.
Για τα τέσσερα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και Δημόσιο) προβλέπεται μείωση του ελλείμματος από τα 13,548 το 2015 στα 12,069 δισ. ευρώ το 2019 (στο 6,07% του ΑΕΠ) και στα 11,436 δισ. ευρώ το 2025 (4,97% του ΑΕΠ), αλλά νέα μεγάλη αύξηση στα 16,360 δισ. ευρώ το 2040.
*Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισημερινός: Ανταλλαγή πληροφοριών με ευρωπαϊκό κέντρο για την καταπολέμηση των ναρκωτικών
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
