ΕΚΤ: Αρχές Ιουνίου αποφασίζει για εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων
H επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της στις 2 Ιουνίου. Την κινητοποίηση των σχετικών διαδικασιών θα προκαλέσει η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου. Ωστόσο η απόφαση για συμμετοχή των ομολόγων στο QE μετατίθεται για αργότερα.
Η επαναφορά της κατ’ εξαίρεση αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασιστεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 2 Ιουνίου στη Βιέννη.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επιτυχής κατάληξη του Eurogroup της 24ης Μαΐου θα κινητοποιήσει τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αρχίσει εκ νέου να αποδέχεται κατ’ εξαίρεση τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση στις πράξεις αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μέρος -το οποίο σε πρώτη φάση υπολογίζεται στα 5-6 δισ. ευρω- από τη ρευστότητα που εξασφαλίζουν μέχρι σήμερα οι ελληνικές τράπεζες από τον μηχανισμό ELA, να υποκατασταθεί με ρευστότητα που θα προσφέρει η ΕΚΤ απευθείας με πολύ χαμηλότερο κόστος.
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν αναμένεται να ανοίξει το δρόμο συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η ΕΚΤ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΕΚΤ προκειμένου να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών, θα πρέπει προηγουμένως εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, να έχει προχωρήσει και η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους κάτι που λογικά αναμένεται να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του καλοκαιριού.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς – Εκφράζει «σοβαρές αμφιβολίες» για το Συμβούλιο Ειρήνης
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς διαπραγματεύσεις και κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια


