Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Φυλάκιση σε δημοσιογράφους για τον Μωάμεθ του Charlie Hebdo

Τουρκία: Φυλάκιση σε δημοσιογράφους για τον Μωάμεθ του Charlie Hebdo

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική Cumhuriyet ήταν η μοναδική εφημερίδα του μουσουλμανικού κόσμου που αναπαρήγαγε το σκίτσο του Μωάμεθ στο ιστορικό φύλλο του σατιρικού Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα-σοκ του 2015. Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε διετή φυλάκιση τους δύο δημοσιογράφους που αναπαρήγαγαν στο άρθρο τους το σκίτσο του Μωάμεθ να δακρύζει κρατώντας την επιγραφή «Je Suis Charlie»...

Η αντιπολιτευόμενη τουρκική Cumhuriyet ήταν η μοναδική εφημερίδα του μουσουλμανικού κόσμου που αναπαρήγαγε το σκίτσο του Μωάμεθ στο ιστορικό φύλλο της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo μετά το τρομοκρατικό χτύπημα-σοκ του Ιανουαρίου 2015.

Σήμερα, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης καταδίκασε σε διετή φυλάκιση τους δύο δημοσιογράφους που αναπαρήγαγαν στο άρθρο τους το σκίτσο του δακρυσμένου Μωάμεθ που κρατά την επιγραφή με το μήνυμα-σύμβολο «Je Suis Charlie».

«Το δικαστήριο τους επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) ο συνήγορος των δημοσιογράφων, Μπουλέντ Ουτκού, προσθέτοντας ότι θα ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας.

Ο Χικμέτ Τσετίνκαγια και η Τσεϊντά Καράν είχαν εικονογραφήσει το άρθρο τους στο φύλλο της 14ης Ιανουαρίου της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet με δύο εκδοχές του εξωφύλλου του Charlie Hebdo μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιανουαρίου 2015 εναντίον της έδρας του περιοδικού στο Παρίσι.

Η Cumhuriyet, η οποία αντιπολιτεύεται το ισλαμοσυντηρητικό καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν η μοναδική εφημερίδα του μουσουλμανικού κόσμου, και μία από τις πέντε διεθνείς εκδόσεις που είχαν αναπαραγάγει σκίτσα από το Charlie Hebdo.

Το συγκεκριμένο σκίτσο αναπαριστά τον προφήτη Μωάμεθ να δακρύζει ενώ κρατά μία επιγραφή «Je Suis Charlie» (Είμαι Σαρλί), το σύνθημα των διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία και το εξωτερικό για να καταδικασθούν οι τζιχαντιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 17 ανθρώπους στο Παρίσι και αποδεκάτισαν τη σύνταξη του σατιρικού περιοδικού.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε χαρακτηρίσει τότε την απόφαση της Cumhuriyet «σοβαρή πρόκληση». Οι δύο δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για «εξώθηση σε μίσος» και «προσβολή των θρησκευτικών αξιών».

«Ας είναι η ετυμηγορία αυτή ένα δώρο στους φιλελεύθερους φασίστες μας», έγραψε η Καράν στο Twitter μετά την απόφαση των δικαστών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν., vids)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League - Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024