Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πρόωρο θάνατο συντελούν τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Σε πρόωρο θάνατο συντελούν τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα

Το 10% των ατόμων άνω των 40 ετών πάσχει από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, κυρίως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ωστόσο, η ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού συντελούν σε πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 2ο Συνέδριο για τα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα, χθες στην Αθήνα.

Το 10% των ατόμων άνω των 40 ετών πάσχει από κάποιο χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, κυρίως άσθμα και χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ωστόσο, η ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας, καθώς και η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού συντελούν σε πρόωρους θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 2ο Συνέδριο για τα Χρόνια Αναπνευστικά Νοσήματα, χθες στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Σιαφάκας, MD, PHD, FRCP Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξήγησε ότι το 10% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 40 χρόνων, υποφέρουν από Χρόνιο Αναπνευστικό Νόσημα, κυρίως άσθμα. Όμως, όπως σημείωσε, το σύστημα υγείας δεν επαρκεί για την κατάλληλη πρόληψη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος πεθαίνει».

Ανησυχητικό είναι σύμφωνα με τον κ. Σιαφάκα ότι τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού προσβάλλουν τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

Ωστόσο, ο κ. Σιαφάκας τόνισε ότι «με τη συνεργασία ιατρών και ασθενών το υπάρχον σύστημα μπορεί να βελτιωθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Νικόλαος Κουλούρης, Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», δύο από τα πιο συχνά και σοβαρά νοσήματα της Πνευμονολογίας είναι το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το κάπνισμα παραμένει κυριότερος παράγοντας των αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ όπως σημείωσε, το 2030, ένας στους πέντε θανάτους θα οφείλονται στα αναπνευστικά νοσήματα, αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και αρκετός κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.

Από τη μεριά της, η Μίνα Γκάγκα, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και του Κέντρου Άσθματος και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας στο «Σωτηρία», πρόσθεσε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι θανατηφόρος και ως εκ τούτου είναι ένα από τα σοβαρότερα νοσήματα, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενή, την ποιότητα ζωής του, καθώς και αυτή της οικογένειάς του.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ποσοστό του καπνίσματος στη χώρα μας ξεπερνά το 40% και είναι η πιο σοβαρή αιτία καρκίνου του πνεύμονα, ενώ τόνισε ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα θα ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού.

Η Χαρά Κουσουλάκου, MSc Οικονομολόγος Υγείας και Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφερόμενη στο συνολικό έμμεσο και άμεσο κόστος της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και του άσθματος στην Ελλάδα ανά ασθενή, υπογράμμισε ότι «η νοσοκομειακή περίθαλψη και η νοσηλεία αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κόστους. Η ΧΑΠ και το άσθμα είναι χρόνια νοσήματα με υψηλή χρήση πόρων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ασθένειας και μόνο η σταθεροποίηση του ασθενή μπορεί να συμβάλει στη μείωσή τους».

Τέλος, η Χριστίνα Γκράτζιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Εντατικής Θεραπείας στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, συμπλήρωσε ότι «το συνολικό κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπερνά τα 380 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο κόστος να αντιστοιχεί στη ΧΑΠ και το άσθμα που είναι 200 δισ. ευρώ». Κλείνοντας την ομιλία της, τόνισε πως οι πολιτικοί κωφεύουν γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία των γιατρών, των ασθενών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να πετύχουν οι στόχοι τους που δεν είναι άλλοι από την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων νοσημάτων.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024