Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζιανφράνκο Ρόζι: Ήττα της Ευρώπης μη ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

Τζιανφράνκο Ρόζι: Ήττα της Ευρώπης μη ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

Στην Αθήνα βρέθηκε ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Φωτιά στη Θάλασσα», Τζιανφράνκο Ρόζι, για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του. Η ταινία αφορά τη ζωή στη Λαμπεντούζα και το δράμα των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο σκηνοθέτης απάντησε στο εάν μία ταινία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και χαρακτήρισε «ήττα» της Ευρώπης την αδυναμία να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το Προσφυγικό. Δείτε το βίντεο

Στην Αθήνα βρέθηκε ο βραβευμένος με Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο για την ταινία του «Φωτιά στη Θάλασσα», Τζιανφράνκο Ρόζι, για την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ του. Η ταινία αφορά τη ζωή στη Λαμπεντούζα και το δράμα των προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο σκηνοθέτης απάντησε στο εάν μία ταινία μπορεί να αλλάξει τον κόσμο και χαρακτήρισε «ήττα» της Ευρώπης την αδυναμία να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση για το Προσφυγικό.

«Δεν πιστεύω ότι μία ταινία ή ένα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Μπορεί, όμως, να οδηγήσει στη συνειδητοποίηση. Η ταινία δεν είναι πολιτική ταινία, αλλά ενέχει το στοιχείο του πολιτικού» είπε ο Ρόζι, σημειώνοντας ότι αυτό που επιθυμούσε περισσότερο είναι να περιγράψει το νησί και τους ανθρώπους του.

Ο ιταλός σκηνοθέτης (που έχει υπογράψει το επίσης βραβευμένο Sacro Gra) αναφέρθηκε στην επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Λέει ότι πήρε να τον συγχαρεί «αν και προφανώς δεν είχε δει την ταινία παρ’ όλο που μιλούσε σαν να την είχε δει» σημειώνει. Την επόμενη ημέρα, το γραφείο του ιταλού πρωθυπουργού του ζήτησε να τους παραχωρήσει ένα DVD με την ταινία. Αν και εκείνος αρνήθηκε, δύο ημέρες μετά είδε τον Ρέντσι να δίνει στην Μέρκελ ένα DVD. «Εξεπλάγην αν και μάλλον η εταιρεία συμπαραγωγής το έκανε. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι κανείς (από τους ευρωπαίους ηγέτες) δεν είδε την ταινία. Δεν μπορώ να φανταστώ τη Μέρκελ μπροστά σε ένα PC να βλέπει το «Φωτιά στη Θάλασσα»».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι το «Φωτιά στη Θάλασσα» δεν επηρέασε την πραγματικότητα. «Η Ευρώπη δεν συνειδητοποίησε το πρόβλημα. Επέλεξε και πάλι να χρησιμοποιήσει τον όρο «έκτακτη ανάγκη». Προτείνω να καταργηθεί ο όρος κρίση, γιατί ενθαρρύνει την υιοθέτηση προσωρινών μέτρων, ενώ το ζήτημα θα έπρεπε να εξεταστεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Η λύση θα έπρεπε να είναι ευρωπαϊκή. Αυτό δεν συνέβη και έτσι έχουμε μια ήττα της Ευρώπης» τόνισε ο Ρόζι.

Ο σκηνοθέτης θυμάται την σκηνή του θανάτου που γύρισε. Σημειώνει ότι ο πλοίαρχος του πλοίου τον ανάγκασε να κατέβει στο αμπάρι όπου ήταν στοιβαγμένα τα πτώματα των προσφύγων και να τα κινηματογραφήσει. Χαρακτηρίζει την σκηνή αυτή «συντριπτική» και σημειώνει ότι ήταν η στιγμή που κατάλαβε ότι είχε ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ του. «Ήταν σαν να σου ζητούν να μπεις στους θαλάμους αερίων και να καταγράψεις την τραγωδία» σημειώνει.

* Μία πρώτη προβολή του «Φωτιά στη Θάλασσα» έγινε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών την Τρίτη (σε συνεργασία με τις Νύχτες Πρεμιέρας). Η ταινία θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη 14 Απριλίου σε διανομή Strada Films.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024