Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σάιμον ΜακΜπέρνι και «Συνάντηση» στη Στέγη

Σάιμον ΜακΜπέρνι και «Συνάντηση» στη Στέγη

Μια «εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας, που υπόσχεται να μεταφέρει το κοινό στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου, αποτελεί η παράσταση «The Encounter» («Η Συνάντηση») που παρουσιάζει από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι την Κυριακή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ο ιδρυτής της ομάδας Complicite, Σάιμον ΜακΜπέρνι.

Μια«εξωτική» εμπειρία προηγμένης τεχνολογίας, που υπόσχεται να μεταφέρει το κοινό στα τροπικά δάση του Αμαζονίου και του υποσυνείδητου, αποτελεί η παράσταση «The Encounter» («Η Συνάντηση») που παρουσιάζει από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι την Κυριακή στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ο ιδρυτής της ομάδας Complicite, Σάιμον ΜακΜπέρνι.

«Το θέατρο ήταν πάντοτε μια συλλογική εμπειρία, από την αρχαία Επίδαυρο μέχρι σήμερα. Σε οδηγεί ν’ ακολουθήσεις έναν άνθρωπο, να νιώσεις την ιστορία του, να μοιραστείς το συναίσθημά του, να μπεις στην θέση του. Αυτό θέλω και από το κοινό της παράστασης: Να ζήσει μια εμπειρία» ανέφερε ο σκηνοθέτης στους δημοσιογράφους, δίνοντας το στίγμα της παράστασης.

Ξεναγός σε αυτή την «παιγνιώδη τελετουργία» είναι ο ίδιος ο ΜακΜπέρνι, αυτοπροσώπως, που προκαλεί το κοινό να συναντηθεί, με τη φύση, το χρόνο, τη μνήμη, τον πολιτισμό, αλλά και με τον ίδιο του τον εαυτό.

«Σε αυτή την παράσταση θέλω να ερευνήσω ποιοι είμαστε, που ανήκουμε, τι είναι αληθινό και τι όχι μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον» εξήγησε ο ΜακΜπέρνι. «Ο ήρωάς μου έχει χάσει τον προσανατολισμό του όχι μόνο τον εξωτερικό αλλά και τον εσωτερικό. Δεν ξέρει που βρίσκεται στο χώρο και το χρόνο. Πρέπει να συναντήσει τον ίδιο του τον εαυτό και να τον κατανοήσει. Να αρνηθεί τις βεβαιότητες του δυτικού πολιτισμού και να καταλάβει ποιος πραγματικά είναι μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο, τη ζούγκλα του Αμαζονίου. Σε ένα αντίστοιχο ταξίδι καλώ και τον θεατή της παράστασης. Να βιώσει μία περιπέτεια, μία άλλη Οδύσσεια όπως αυτή του ήρωα μου» συμπλήρωσε.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα «Amazon Beaming» του Ρουμάνου συγγραφέα Πέτρου Ποπέσκου, που περιγράφει την αληθινή ιστορία του φωτορεπόρτερ του περιοδικού National Geographic, Λόρεν Μακ Ιντάιρ. Σε μια αποστολή, το 1969, ο Μακ Ιντάιρ χάθηκε στα τροπικά δάση μεταξύ Περού και Βραζιλίας, καθώς αναζητούσε τη μυθική κοίτη του Αμαζονίου. Διασώθηκε από τους ιθαγενείς μιας άγνωστης φυλής και μυήθηκε, μέσω των τελετουργιών τους, σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία διεύρυνσης της συνείδησης.

Κάτι ανάλογο επιθυμεί και για τους θεατές ο ΜακΜπέρνι. Το μόνο που τους ζητά είναι να φορέσουν ακουστικά. Και αυτό διότι ο διακεκριμένος σχεδιαστής ήχου Γκάρεθ Φράι, αξιοποιώντας την προηγμένη αμφιωτική τεχνολογία (binaural technology), δημιουργεί μια 3D-audio συνθήκη ακρόασης του ηχοτοπίου του αρχέγονου -και σήμερα απειλούμενου- οικοσυστήματος του Αμαζονίου.

«Οι σύγχρονοι άνθρωποι έχουν μάθει να ζουν στην απομόνωση και αποφάσισα να δώσω έμφαση σε αυτό. Με τη χρήση των ακουστικών στην παράσταση δημιουργείται μία παραδοξότητα: ενώ βρίσκεσαι σε μία συλλογική διαδικασία αυτομάτως απομονώνεσαι και αναπτύσσεις μια προσωπική σχέση με το θέαμα» ανέφερε.

Ανήσυχος ερευνητής της θεατρικής αφήγησης, της νέας τεχνολογίας και της οπτικοακουστικής φόρμας, ο βρετανός δραματουργός, σκηνοθέτης και ηθοποιός μιλώντας για την δουλειά του είπε:

«Κάθε φορά που ξεκινάω μια παράσταση, δεν ξέρω τι είναι αυτό που θα κάνω και ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν άλλοι σκηνοθέτες που είναι πιο αποδοτικοί από εμένα. Σκηνοθετούν έξι ή οκτώ παραστάσεις μέσα στο χρόνο. Εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό. Γιατί κάθε έργο που δημιουργώ είναι μία προσπάθεια να κατανοήσω ή να ανακαλύψω κάτι καινούριο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά ξεκινώ από την αρχή… Εκθέτω τον εαυτό μου μπροστά σε κάτι που δεν ξέρω καθόλου».

Για εκείνον, η δύναμη του θεάτρου έγκειται στη δυνατότητα να συγκινεί τους ανθρώπους. Κι αυτό επιδιώκει και ο ίδιος με τις παραστάσεις του, καθώς όπως ανέφερε «ό,τι συμβαίνει επί σκηνής γίνεται πραγματικό μόνο μέσα από τη φαντασία των θεατών. Εκείνοι δίνουν μορφή στην ιστορία και όχι ο αφηγητής».

Όπως παραδέχτηκε «υπάρχουν περίοδοι που με ενοχλεί πολύ ό,τι συμβαίνει γύρω μου και θέλω να επιτεθώ με τα έργα μου. Να επιτεθώ για παράδειγμα στη σημερινή βρετανική κυβέρνηση του Κάμερον. Είναι ανόητοι, άσχετοι και καταστρέφουν τη χώρα. Δεν τους έχω καμιά εμπιστοσύνη» τονίζει. Ο ίδιος είναι εναντίον του Brexit. «Εξάλλου το τσουνάμι του καπιταλισμού πνίγει όλο τον κόσμο. Προτιμώ να είμαι μαζί με τους Έλληνες, τους Ισπανούς, τους Γάλλους πάρα να είμαστε μόνοι μας οι Βρετανοί. Εσείς ζείτε καλύτερα, τρώτε καλύτερα κι έχετε καλύτερη ζωή από μας».

Το «The Encounter» αποτελεί συμπαραγωγή της ομάδας Complicite με το Διεθνές Φεστιβάλ Εδιμβούργου, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και τα θέατρα Barbican (Λονδίνο), Schaubühne (Βερολίνο), Théâtre Vidy-Lausanne (Λωζάννη) και Warwick Arts Centre (Κόβεντρι).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024