Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σωκράτης Μάλαμας: Ο Θεοδωράκης είναι σημερινός και μελλοντικός

Σωκράτης Μάλαμας: Ο Θεοδωράκης είναι σημερινός και μελλοντικός

Τρεις από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιά τους, οι Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Γιάννης Χαρούλης, αναποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα της Μαρίας Φαραντούρη να ενώσουν τις φωνές τους στη διπλή συλλογή «Φύλαξα τ΄ όνειρο» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας το μεγάλο μας συνθέτη.

Eπιμέλεια: Τζωρτζίνα Ντούτση

Τρεις από τους πιο αγαπητούς και ταλαντούχους καλλιτέχνες της γενιά τους, οι Σωκράτης Μάλαμας, Αλκίνοος Ιωαννίδης και Γιάννης Χαρούλης, αναποκρίθηκαν με χαρά στο κάλεσμα της Μαρίας Φαραντούρη να ενώσουν τις φωνές τους στη διπλή συλλογή«Φύλαξα τ΄ όνειρο» με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τιμώντας το μεγάλο μας συνθέτη.

Το CD που κυκλοφορεί από τη MINOS-EMI παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 28/03 στο studio Sierra όπου έγινε και η ηχογράφησή του παρουσία συντελεστών και ερμηνευτών, καθώς και των ποιητών/στιχουργών, τραγούδια των οποίων περιέχονται στην έκδοση αυτή.

Η ιδέα για αυτή τη σύμπραξη των τριών πολύ σημαντικών καλλιτεχνών ήταν της Μαρίας Φαραντούρη η οποία κλείνει το διπλό αυτό άλμπουμ με τρία εμβληματικά τραγούδια.

Στην επιλογή των τραγουδιών αλλά και στις ενορχηστρώσεις ο καθένας τους, έχοντας την απόλυτη συγκατάθεση του Μίκη Θεοδωράκη, λειτούργησε με απόλυτη ελευθερία, αγαθό άλλωστε για το οποίο αγωνίστηκε ο συνθέτης σε όλα τα επίπεδα όλη του τη ζωή και παράλληλα με σεβασμό και απέραντη αγάπη στο έργο του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα τραγούδια που επέλεξαν οι καλλιτέχνες: Της αγάπης αίματα, Στα περβόλια – Γιάννης Χαρούλης, Ναυαγός, Φύλαξα τ’ όνειρο – Αλκίνοος Ιωαννίδης, Επιβάτης, Δακρυσμένα μάτια – Σωκράτης Μάλαμας, Αυτοί που θα ΄ρθουν μια βραδιά, Οι στίχοι αυτοί – Μαρία Φαραντούρη.

Αμέσως παρακάτω παραθέτονται τα προσωπικά κείμενα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτή τη μοναδική έκδοση, αλλά και του ίδιου του Μίκη Θεοδωράκη.

«Σας ευχαριστώ, γιατί η αγάπη σας για το έργο μου με έκανε να νοιώσω μεγάλη συγκίνηση και ευτυχία.
Η επιβεβαίωση για τον καλλιτέχνη είναι σκοπός ζωής. Κι όταν προέρχεται από συναδέλφους του και μάλιστα με τον πλούτο και την ποιότητα έργου και με την σφραγίδα της αναγνώρισης από το πλατύ κοινό που έχετε εσείς, τότε η χαρά και η ικανοποίηση είναι ακόμα πιο μεγάλη. Ειδικά για μένα που από το ξεκίνημά μου ήρθα σε σύγκρουση με το μουσικό μας κατεστημένο, η δημιουργική σας ενασχόληση με τα τραγούδια μου αποτελεί πολύτιμη επιβεβαίωση για την ορθότητα των απόψεών μου.
Είμαι περήφανος για σας, γιατί γίνατε με το σπαθί σας επίλεκτα μέλη εκείνης της ελληνικής μουσικής οικογένειας που εκφράζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο την ψυχική δύναμη της πολιτιστικής μας παράδοσης, η οποία –ειδικά σήμερα- προσφέρει αντοχή, ελπίδα και δύναμη στον χειμαζόμενο Λαό μας.
Θα ήθελα τελειώνοντας να χαρακτηρίσω την πρωτοβουλία αυτή της Μαρίας Φαραντούρη ως ένδειξη όχι μόνο της αγάπης της προς εμένα και το έργο μου αλλά κυρίως της μεγάλης ευθύνης που διακρίνει τη στάση της σε όλη της τη ζωή με πρώτο στόχο την διαρκή αναγέννηση της Ελληνικής Μουσικής.
Εύχομαι σ’ όλους σας κάθε επιτυχία.
»

Αθήνα, 1.3.2016
Μίκης Θεοδωράκης

«Η δημιουργία αυτού του CD ξεκίνησε από την ιδέα της συνύπαρξης τριών πολύ σημαντικών ερμηνευτών, διαφορετικών γενεών και διαφορετικού ύφους, με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Σωκράτης Μάλαμας ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Γιάννης Χαρούλης ανταποκρίθηκαν με χαρά και προθυμία στην πρόσκληση που τους έκανα να τραγουδήσουν τραγούδια του Μίκη, δικής τους επιλογής. Τους ευχαριστώ ιδιαίτερα, γι αυτό. Με την ξεχωριστή προσωπικότητα τους ο καθένας και τον ιδιαίτερο τρόπο ερμηνείας και δημιουργικής προσέγγισης, δίνουν μια άλλη διάσταση αποδεικνύοντας στη πράξη ότι τα τραγούδια του Μίκη μπορούν να συναντιούνται πάντα με το μέλλον τους. Το CD αυτό αφιερώνεται στη συμπλήρωση 90 χρόνων δημιουργικής ζωής του Μίκη Θεοδωράκη.»

Μαρία Φαραντούρη

«Κάποτε, σε μια συναυλία, καθόμουν δίπλα στον Μίκη Θεοδωράκη ενώ κάποιος συνάδελφος τραγουδούσε στη σκηνή. Κάποια στιγμή έσκυψε στο αυτί μου και είπε «Ωραίο τραγούδι αυτό, ποιανού είναι;». Ήταν δικό του… Ο αριθμός των τραγουδιών του είναι τεράστιος! Εδώ, διάλεξα έξι από τα λιγότερο γνωστά. Είναι διαφορετικά μεταξύ τους, γραμμένα σε άλλες εποχές και κάτω από άλλες συνθήκες. Η ομορφιά τους μου φάνηκε αρκετή και δεν ένιωσα την ανάγκη να τα «εκμοντερνίσω». Μόνο να δώσω την ευκαιρία στη δική μου έκφραση να ενταχθεί σε αυτά. Κρατώντας το κορμί τους αυτούσιο, τα άφησα να διαλέξουν τα ρούχα τους: άλλοτε τη μοναξιά της φωνής, μια κιθάρα ή ένα πιάνο, κι άλλοτε μεγαλύτερα σύνολα. Το κάθε τραγούδι είναι αυτόνομο. Ως σύνολο όμως, ελπίζω πως δίνουν ένα μικρό δείγμα του εύρους του δημιουργού τους, που μέσα στην τρικυμία του αιώνα και της ζωής του, φύλαξε τ’ όνειρο. Το αποτέλεσμα της ηχογράφησης και της μίξης καθορίστηκε από την γνώση και την ευγενική επιμονή του ηχολήπτη Γιώργου Καρυώτη. Τον ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ επίσης τον Χρίστο Όθωνος, καθώς και τους φίλους μουσικούς που έπαιξαν. Και βέβαια, την Μαρία Φαραντούρη για την πρόσκληση, την εμπιστοσύνη και την στήριξη.»

Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Από τη Μουσική Δεξαμενή του Μίκη Θεοδωράκη, ανασύραμε αυτά τα τραγούδια, με τον ίδιο τρόπο που μας φανερώνει η μνήμη ανέλπιστα και αναίτια πρόσωπα και γεγονότα… σχεδόν τυχαία.
Σύντροφος, δάσκαλος, πατέρας και φίλος, έχει το σθένος να προσφέρει σε όλους και με παράδοξο τρόπο στον καθένα ξεχωριστά, την ακατάβλητη επιθυμία του για μια ελευθερία που έχουμε λησμονήσει και μια Δικαιοσύνη που δεν φανερώθηκε ποτέ χωρίς να παραβλέπουμε ότι τα μελωδικά και αρμονικά σχέδια του έργου του μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα ανθεκτικό και αξιόπιστο όχημα για όσους θα ταξιδέψουν στο μέλλον, πάνω στις γραμμές μιας «ελληνικής μουσικής διαδρομής». Έχει αφιερώσει σε όλους μας το σύνολο του έργου του. Ανταποδίδουμε αυτά τα ίδια τραγούδια με τον τρόπο που τα βλέπει και τα ζωγραφίζει στη καρδιά του ο καθένας από μας. Με την αγάπη μας
».

Σωκράτης Μάλαμας

«Μελετώντας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη ένιωσα σαν να άγγιξα ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας. Άκουσα σπουδαίους στίχους .Πήρα ένα μεγάλο μάθημα φωνητικής προσπαθώντας να τον τραγουδήσω σωστά. Βρήκα στη μουσική του κάτι από το ρωμαλέο και βαθύ της Κρήτης και συνδέθηκα μ’ αυτό. Ευχαριστώ από καρδιάς. Εύχομαι, η χαρά που πήρα να έδωσε χαρά και στον ίδιο. Στα τραγούδια με τα οποία συμμετέχω έπαιξαν οι μουσικοί: Λευτέρης Ανδριώτης, Μιχάλης Καλκάνης, Κωνσταντής Πιστιόλης και Θανάσης Τζίνγκοβιτς. Στον ήχο ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος και ο Γιάννης Παξεβάνης. Μαζί τα κάναμε. Χωρίς αυτούς, δεν θα τα κατάφερνα».

Γιάννης Χαρούλης

entertainment.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024