Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι μέλλει γενέσθαι με τις διημερεύσεις των φαρμακείων στην Αττική

Τι μέλλει γενέσθαι με τις διημερεύσεις των φαρμακείων στην Αττική

Την έντονη ανησυχία των πολιτών έχει προκαλέσει η είδηση ότι με απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται από 1η Μαΐου να θέσει τέλος στις διημερεύσεις (8:00 π.μ. - 8:00 μ.μ.) των φαρμακείων στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, πηγές του φαρμακευτικού χώρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφαση, σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας στο αίτημα των φαρμακοποιών για οριστική ρύθμιση του θέματος του ωραρίου λειτουργίας.

Την έντονη ανησυχία των πολιτών έχει προκαλέσει η είδηση ότι με απόφασή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προτίθεται από 1η Μαΐου να θέσει τέλος στις διημερεύσεις (8:00 π.μ. – 8:00 μ.μ.) των φαρμακείων στο Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, πηγές του φαρμακευτικού χώρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί η απόφαση, σε περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση του υπουργείου Υγείας στο αίτημα των φαρμακοποιών για οριστική ρύθμιση του θέματος του ωραρίου λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΦΣΑ συζητήθηκε το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις εφημερίες των φαρμακείων, καθώς υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να συμπληρωθούν οι καρτέλες για τις διημερεύσεις των φαρμακείων, εξαιτίας του ελεύθερου και διευρυμένου ωραρίου.

Υπέρ της απόφασης για κατάργηση των διημερεύσεων τάχθηκαν οι κ.κ. Λουράντος, Δαγρές, Μανωλόπουλος και Πετρουλάκης. Κατά ετάχθησαν οι κ.κ. Γιαννόγλου, Καβαλάρης και Δραγανίγου. Λευκό ψήφισε ο κ. Καλογερόπουλος.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το in.gr με τον αντιπρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Γιάννη Δαγρέ, ανέφερε επί λέξει ότι «αν μεσολαβήσουν άλλα πράγματα προτιθέμεθα να κάνουμε πίσω και να μην εφαρμόσουμε την απόφασή μας».

Ερωτώμενος για το τί εννοεί, ο κ. Δαγρές εξήγησε ότι «εμείς ως ΦΣΑ θα επικοινωνήσουμε την απόφασή μας στο υπουργείο Υγείας. Έχουμε κατ’ επανάληψη ζητήσει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να λάβει θέση στο ζήτημα και να ρυθμιστεί επιτέλους το σημερινό χάος που επικρατεί».

Ο κ. Δαγρές ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν περιοχές του Λεκανοπεδίου, όπου μετά τις 10 το βράδυ δεν υπάρχει φαρμακείο ανοιχτό. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί, το διευρυμένο και ελεύθερο ωράριο έχει οδηγήσει εκτός εφημεριών 500 φαρμακεία από 3.000 που λειτουργούν συνολικά στην Αττική.

«Για τις διημερεύσεις απαιτούνται 450 φαρμακεία. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με το ελεύθερο ωράριο, αναγκαστικά θα μειωθούν και οι διανυκτερεύσεις, αφού υπάρχει δυσκολία συμπλήρωσης του καθημερινού καταλόγου» τονίζει ο κ. Δαγρές.

Ο ΦΣΑ θεωρεί ότι το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να ενσκύψει στο ζήτημα και να επιλύσει άμεσα και οριστικά το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, με τρόπο που να στηρίζεται το πρόγραμμα των εφημεριών, να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο και χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες της αγοράς με μονοπωλιακές καταστάσεις.

Σχολιάζοντας την απόφαση του ΦΣΑ, πηγές από τον φαρμακευτικό χώρο δεν την θεωρούν δεσμευτική, καθώς όπως λένε, πολλά μπορούν να αλλάξουν μέχρι την 1η Μαΐου. Επίσης, εξηγούν ότι δεν υπάρχεις κίνδυνος για ανάλογες αποφάσεις και από άλλους φαρμακευτικούς συλλόγους, καθώς το ζήτημα του ελεύθερου και διευρυμένου ωραρίου αφορά κυρίως τα μεγάλα αστικά κέντρα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024