Σε έλλειψη βλαστοκυττάρων αποδίδονται οι επαναλαμβανόμενες αποβολές
Η έλλειψη βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας προκαλεί σε χιλιάδες γυναίκες επαναλαμβανόμενες αποβολές, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cells.
Η έλλειψη βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας προκαλεί σε χιλιάδες γυναίκες επαναλαμβανόμενες αποβολές, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Stem Cells.
Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γουάργουικ παρατήρησε ότι το τοίχωμα της μήτρας γυναικών με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών της κύησης ήταν «ήδη ελαττωματικό» πριν την εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές μελέτησαν δείγματα που είχαν δωρίσει 183 γυναίκες στην Ερευνητική Κλινική Εμφύτευσης στο Κοβεντρι.
Μία στις 100 γυναίκες που προσπαθούσε να συλλάβει υπέστη επαναλαμβανόμενες αποβολές, δηλαδή απώλεια τριών ή περισσότερων διαδοχικών κυήσεων.
Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι μια έλλειψη βλαστοκυττάρων ήταν η πιθανότερη αιτία της επιταχυνόμενης γήρανσης του τοιχώματος της μήτρας, η οποία συντελούσε στην απώλεια των κυημάτων.
«Από τις κυτταρικές καλλιέργειες των γυναικών με ιστορικό τριών ή περισσότερων διαδοχικών αποβολών διαπιστώσαμε ότι τα γηράσκοντα κύτταρα στο τοίχωμα της μήτρας δεν έχουν την ικανότητα να προετοιμάσουν κατάλληλα τη μήτρα για την εγκυμοσύνη» εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας στο βρετανικό πανεπιστήμιο Δρ Τζαν Μπροσενς.
Ο ερευνητής εικάζει ότι στο μέλλον θα μπορέσει να διορθωθεί αυτό το «ελάττωμα» πριν οι γυναίκες αποπειραθούν να τεκνοποιήσουν.
Η καθηγήτρια Σιομπαν Κιουενμπι, συγγραφέας της μελέτης, με 20ετή εμπειρία στην μελέτη των αποβολών πιστεύει ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να προσφέρει βάσιμες ελπίδες στις γυναίκες με ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών. «Η πραγματική πρόκληση θα είναι να αναπτύξουμε στρατηγικές για την αύξηση της λειτουργικότητας των βλαστοκυττάρων στα τοιχώματα της μήτρας» εξηγεί.
Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μια πιλοτική μελέτη με στόχο την βελτίωση των τοιχωμάτων της μήτρας. Ο στόχος είναι διπλός: να βελτιωθεί ο μηχανισμός έγκαιρου εντοπισμού των γυναικών που κινδυνεύουν από διαδοχικές αποβολές και παράλληλα με φαρμακευτικές και άλλες παρεμβάσεις να ενισχυθεί η διαδικασία εμφύτευσης του εμβρύου στη μήτρα.
Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
- Massive Attack: Δυστοπία, Τομ Γουέιτς και επιστροφή στη δισκογραφία με έναν ύμνο για σκοτεινούς καιρούς
- Καμερούν: Ο Πάπας Λέων καταγγέλλει έναν κόσμο που «ρημάζεται από τυράννους»
- Περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά ΥΠΕΝ για την πολεοδόμηση σε περιοχές Natura
- «Στη λίστα για τον πάγκο του Άρη ο Λάκοβιτς» (pic)
- Η γη της ελιάς: Μια απόφαση που προκαλεί αντιδράσεις
- Ένας τραυματίας από έκρηξη σε συνεργείο στον Κορυδαλλό
- Η Μάρω Κοντού στην Επίδαυρο: Μια αναδρομή σε μια σπουδαία πορεία και μια συγκινητική συνάντηση με το παρελθόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442