Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλόι Γκρέις Μόρετς: Το κοριτσάκι του «Hugo» μεγάλωσε και μιλά στο in.gr

Κλόι Γκρέις Μόρετς: Το κοριτσάκι του «Hugo» μεγάλωσε και μιλά στο in.gr

«Ελάτε! Ας το κάνουμε αυτό! Χαμογελάστε!» Με αυτή τη φράση η νεαρή Κλόε Γκρέις Μόρετς κάθεται απέναντι από μία ομάδα δημοσιογράφων -μεταξύ των οποίων το in.gr, το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα-, έτοιμη για μία ακόμα συνέντευξη για την νέα της ταινία «Το 5ο Κύμα». Ο δρόμος για την Κλόι Γκρέις Μόρετς έχει υπάρξει μακρύς. Αν και είναι μόλις 18 ετών, δουλεύει εδώ και αρκετά χρόνια, από όταν ήταν μόλις έξι ετών. Δηλώνει παθιασμένη με το θέμα της ισότητας των φύλων και παράλληλα με την καταπολέμηση «φυλετικών ανισοτήτων», ενώ παραδέχεται ότι είναι και η ίδια μέρος του προβλήματος που θέλει όλους τους πρωταγωνιστές μπλοκμπάστερ «λευκούς και ξανθούς».

«Ελάτε! Ας το κάνουμε αυτό! Χαμογελάστε!» Με αυτή τη φράση η νεαρή Κλόε Γκρέις Μόρετς κάθεται απέναντι από μία ομάδα δημοσιογράφων -μεταξύ των οποίων το in.gr, το μόνο μέσο ενημέρωσης από την Ελλάδα-, έτοιμη για μία ακόμα συνέντευξη για την νέα της ταινία «Το 5ο Κύμα».

Ο δρόμος για την Κλόι Γκρέις Μόρετς έχει υπάρξει μακρύς. Αν και είναι μόλις 18 ετών, δουλεύει εδώ και αρκετά χρόνια, από όταν ήταν μόλις έξι ετών.

Ήταν ο ρόλος της ως Hit-Girl στο «Kick-Ass» εκείνος που της έφερε αναγνώριση, καθώς το κοριτσάκι που επιδιδόταν σε συνεχείς βωμολοχίες υπήρξε ιδιαίτερα δημοφιλής χαρακτήρας με τους θεατές. Λίγο αργότερα ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο «Hugo» του Μάρτιν Σκορσέζε.

Εκείνο το κοριτσάκι μεγάλωσε και πλέον είναι μία full-time ηθοποιός που στο βιογραφικό της περιλαμβάνει δουλειές όπως το «Carrie», τον «Σκοτεινό Τόπο» με τη Σαρλίζ Θερόν και το «5ο Κύμα», όπου αναδεικνύεται σε action ηρωίδα, στα βήματα της Κάτνις Έβερντιν των «Αγώνων Πείνας».

Ανάμεσα στις επόμενες δουλειές της βρίσκουμε και τη «Μικρή Γοργόνα», ριμέικ της ταινίας της Disney, σε σενάριο Ρίτσαρντ Κέρτις («Love Actually»).

«Στο 5ο Κύμα ερμηνεύω την Κάσι, μία τυπική, συνηθισμένη έφηβη που δεν έχει τον κούκλο φίλο και δεν είναι υπερβολικά καλή στο σχολείο. Τα κουτσοκαταφέρνει και απλά ψάχνει να βρει τον εαυτό της. Μέχρι τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με έκτακτες καταστάσεις: Θα πολεμήσει ή θα φύγει; Είναι ένας από τους πιο δυνατούς και εξαιρετικούς χαρακτήρες που είχα μέχρι σήμερα τη δυνατότητα να ερμηνεύσω» λέει η Μόρετς.

«Νομίζω ότι η ταινία αποτελεί φόρο τιμής στην ανθρώπινη υπόσταση και μας θυμίζει τι είναι αυτό που μας κάνει ανθρώπους και γιατί έχουμε αυτά τα συναισθήματα» αναφέρει.

Για αυτή την ταινία, η Μόρετς χρειάστηκε να ξεχάσει όσα ξέρει από την εκπαίδευσή της σε πολεμικές τέχνες και στη χρήση όπλων -εκπαίδευση από την οποία πέρασε για άλλες ταινίες-, καθώς η Κάσι είναι απλά μια έφηβη που μέχρι τη στιγμή της εισβολής των εξωγήινων δεν έχει χρειαστεί να μάθει να επιβιώνει. «Είναι παράξενο. Συνήθως πρέπει να δείχνεις ότι ξέρεις τα πάντα, ενώ σε αυτή την ταινία έπρεπε να δείξω ότι δεν ήξερα τίποτα» αναφέρει η ηθοποιός.

Τι κρατά την ίδια φυσιολογική; «Η οικογένεια» απαντά αμέσως. «Αντιμετωπίζω τόσους πολλούς πειρασμούς και ανησυχίες, πολύ δύναμη, πολλά χρήματα, καθώς και τη φρικτή καθημερινότητα του να είμαι 18 ετών. Το μόνο πράγμα που με κρατά προσγειωμένη είναι η οικογένειά μου. Χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσα να έχω κάνει τίποτα από όσα έχω κάνει μέχρι τώρα, ούτε θα ήμουν ο άνθρωπος που είμαι».

Η Κλόι Γκρέις Μόρετς περιγράφεται από τους συναδέλφους της ως «επαγγελματίας», αλλά και «φυσιολογική έφηβη». Η ίδια επιμένει στο να κάνει φανερό ότι δεν διαφέρει από άλλα παιδιά της ηλικίας της και ότι δεν σκοπεύει να ακολουθήσει αυτοκαταστροφική πορεία.

«Ξεκίνησα να δουλεύω όταν ήμουν έξι ετών. Και το ένα πράγμα που η μητέρα μου μου έλεγε πάντοτε ήταν ότι θα πρέπει να είμαι επαγγελματίας. Η δουλειά είναι διασκεδαστική, αλλά όταν είσαι στο σετ, αυτό που κάνεις αφορά τη δουλειά και τη ζωή άλλων ανθρώπων. Μου έλεγε να είμαι επαγγελματίας, να είμαι στην ώρα μου, να περνάω καλά, αλλά να μην ξοδεύω τον χρόνο των άλλων χαζολογώντας» λέει.

«Εργάστηκα επί 13 χρόνια για να βρεθώ στο σημείο που είμαι τώρα. Ποτέ δεν ήταν επιλογή για μένα το να βγω και να μεθύσω πριν από γύρισμα και το επόμενο πρωί να πάω στο γύρισμα ελαφρώς μεθυσμένη» σημειώνει. «Καμία ποσότητα ουσιών, ή οτιδήποτε άλλο, δεν αξίζει να διαλύσω αυτό που έχτιζα επί 13 χρόνια» τονίζει.

«Ως ηθοποιός και μάλιστα γυναίκα ηθοποιός βρίσκομαι μπροστά σε έναν ανηφορικό δρόμο. Ο κόσμος περιμένει από μένα να πέσω, εξαιτίας όλων των κακών παραδειγμάτων που έχουν προηγηθεί. Εγώ περπατάω στις μύτες των ποδιών, προσπαθώντας να αποδείξω ότι είμαι ήρεμη, ότι είμαι καλά, ότι η οικογένειά μου είναι φυσιολογική και δεν κινδυνεύω να τρελαθώ» λέει η Μόρετς.

Ο κόσμος του Χόλιγουντ δεν είναι πάντα στρωμένος με ροδοπέταλα.

«Ως ηθοποιός πρέπει να έχεις επιμονή. Όλοι σου λένε ότι δεν είσαι αρκετά όμορφη ή ότι είσαι υπερβολικά όμορφη, ότι δεν είσαι αρκετά αδύνατη ή ότι είσαι υπερβολικά αδύνατη. Σου παρουσιάζουν 100 διαφορετικούς λόγους γιατί δεν πρέπει να πάρεις τον ρόλο ή γιατί δεν θα είσαι επιτυχημένος. Όταν είσαι παιδί, σκέφτεσαι: «Υπέροχα! Είμαι τελείως απροετοίμαστη, αλλά θα προσπαθήσω να το κάνω». Το μοναδικό πράγμα που είχα δίπλα μου για να βασιστώ ήταν η εργασιακή ηθική μου, η επιμονή μου. Ήξερα ότι εάν δούλευα αρκετά την προφορά μου ή τους χαρακτήρες και πήγαινα σε μία οντισιόν και έκλεινα την δουλειά, θα τα κατάφερνα επειδή θα ήμουν η καλύτερη. Σίγουρα η εμφάνιση βοηθάει, αλλά εάν δεν έχεις την δυνατότητα να ερμηνεύσεις έναν ρόλο, τότε δεν θα επιβιώσεις σε αυτό τον χώρο» σημειώνει.

Είναι ιδιαίτερα παθιασμένη όσον αφορά κοινωνικά ζητήματα, το θέμα της ισότητας των γυναικών ή τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενώ ο λογαριασμός της στο Twitter τη δείχνουν και πολιτικοποιημένη: η νεαρή ηθοποιός στηρίζει εμφανώς την Χίλαρι Κλίντον για την προεδρία των ΗΠΑ.

Η συζήτηση στρέφεται στις γυναίκες ηρωίδες ταινιών που έχουν γίνει σχεδόν «μόδα» στο Χόλιγουντ.

«Αποτελεί μεγάλη έμπνευση το γεγονός ότι νεαρές γυναίκες μπορούν να δουν αυτές τις ταινίες (όπως το Hunger Games και το 5ο Κύμα) και να σκεφτούν ότι μπορούν να είναι δυνατές και σωστές και ότι δεν πρέπει να υποχωρούν. Νομίζω ότι αυτές οι ταινίες προσφέρουν ένα σύστημα υποστήριξης σε νεαρά κορίτσια. Αυτές οι ταινίες είναι κοινωνικά επίκαιρες και πρωτοποριακές, ειδικά στο σύστημα των στούντιο του Χόλιγουντ όπου τέτοιες ταινίες δεν γυρίζονταν πέντε χρόνια πριν» τονίζει.

«Νομίζω ότι είναι μια σπουδαία στιγμή για τις ταινίες και για την ισότητα των φύλων και παράλληλα για την καταπολέμηση των φυλετικών ανισοτήτων. Γιατί αυτό νομίζω ότι είναι το σημαντικό ζήτημα των ημερών μας: οι φυλετικές ανισότητες στο σινεμά. Βλέπεις το 90% των μπλοκμπάστερ και ο πρωταγωνιστής είναι λευκός και ξανθός». Η ίδια είναι λευκή και ξανθιά, αλλά δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι είναι και η ίδια «μέρος του προβλήματος. 100%. Προσπαθώ να μιλήσω στους σκηνοθέτες και τους παραγωγούς και να τους εξηγήσω ότι η ζωή δεν είναι έτσι: έχω φίλους διεμφυλικούς, λευκούς, μαύρους, Μεξικάνους. Η ζωή δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Ελπίζω ότι στη διάρκεια της ζωής μας να μπορούμε να δούμε ταινίες που να το εκφράζουν αυτό».

Μία από τις καλύτερες συμβουλές που της έχει δώσει συνάδελφός της, είναι η συμβουλή της Τζούλιαν Μουρ, την οποία δηλώνει ότι έχει ως δεύτερη μητέρα της. «Μου έχει πει να μην λέω ναι σε δουλειές μόνο και μόνο επειδή θα μου φέρουν χρήματα. Εάν μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά, τότε λάβε τις αποφάσεις σου για την τέχνη. Γιατί εάν στο βάθος της ψυχής σου λατρεύεις τον χαρακτήρα και λατρεύεις το πρότζεκτ, δεν θα κάνεις λάθος. Ακόμα και αν η ταινία είναι τελικά απαίσια, εσύ θα είσαι καλή σε αυτήν» σημειώνει.

Ανησυχεί για το κατά πόσο η ανοδική της πορεία θα έχει διάρκεια; «Η ιδέα της διάρκειας στη δουλειά μου αλλάζει συνεχώς. Τώρα με τα social media, η διάρκεια μπορεί να κρατά από 30 δευτερόλεπτα μέχρι έναν μήνα. Εκτός και αν βγάλεις μια ερωτική ταινία» αστειεύεται. «Διαφορετικά, η διάρκεια είναι ένας δύσκολος στόχος».

Όσο για τα επόμενα όνειρά της, λέει ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί να συνηθίσει στην ιδέα ότι είναι 18 ετών. «Μόλις έβγαλα άδεια οδήγησης. Αυτό μου φαίνεται τρελό. Μπορώ να ψηφίσω. Αυτό μου φαίνεται τρελό. Το σημαντικότερο είναι ότι από εδώ και πέρα όλες οι αποφάσεις θα βαραίνουν εμένα, όχι τη μητέρα μου» λέει.

Τι κάνει λοιπόν στην καθημερινότητά της μια «φυσιολογική έφηβη» που τυχαίνει να είναι σταρ του σινεμά; «Μόλις υιοθέτησα ένα σκυλάκι και ξυπνάω πολύ πρωί για να της μάθω να κάνει την ανάγκη της εκτός σπιτιού και όχι στο κρεβάτι μου» γελάει.

* Η ταινία «Το 5ο Κύμα» κυκλοφορεί ήδη στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024