Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαμαρτυρία βιομηχανιών της ΕΕ για την αύξηση του εμπορικού status της Κίνας

Διαμαρτυρία βιομηχανιών της ΕΕ για την αύξηση του εμπορικού status της Κίνας

Με σύνθημα «σώστε τις ευρωπαϊκές δουλειές, σταματήστε το κινέζικο dumping», περίπου 5.000 εργαζόμενοι και εργοδότες βιομηχανιών από 17 χώρες της ΕΕ διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά της αναγνώρισης της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς» (MES). Όπως υποστηρίζουν εάν η ΕΕ χορηγήσει στην Κίνα αυτόν τον χαρακτηρισμό, είναι σαν να της χορηγεί «απεριόριστη άδεια στο dumping», δηλαδή στις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από τις επικρατούσες ή και κάτω του κόστους παραγωγής.

Με σύνθημα «σώστε τις ευρωπαϊκές δουλειές, σταματήστε το κινέζικο dumping», περίπου 5.000 εργαζόμενοι και εργοδότες βιομηχανιών από 17 χώρες της ΕΕ διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά της αναγνώρισης της Κίνας ως «οικονομίας της αγοράς» (MES).

Σύμφωνα με τον Μίλαν Νίτσκε, εκπρόσωπο τύπου της AEGIS, του Οργανισμού που εκπροσωπεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο 30 ευρωπαϊκούς βιομηχανικούς τομείς, εάν η ΕΕ χορηγήσει στην Κίνα τον επίσημο χαρακτηρισμό της «οικονομίας της αγοράς», είναι σαν να της χορηγεί «απεριόριστη άδεια στο dumping», δηλαδή στις εξαγωγές προς την Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, σήμερα η συζήτηση επικεντρώνεται στην «καταστροφική» εμπορική πολιτική της Κίνας σε ό,τι αφορά τις τιμές του χάλυβα, των φωτοβολταϊκών, των κεραμικών και των ινών γυαλιού.

«Εάν η ΕΕ αναγνωρίσει την Κίνα ως “οικονομία της αγοράς”, θα αντιμετωπίσουμε γρήγορα αθέμιτες εμπορικές πολιτικές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και στη μηχανολογία, στα προηγμένα υλικά, στις τηλεπικοινωνίες, και πολλές άλλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες στρατηγικής σημασίας» κατέληξε ο Μ.Νίτσκε.

Σύμφωνα με τον AEGIS, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται στην αξιολόγηση των επιπτώσεων ότι η Κίνα «απέτυχε» να αποδείξει ότι είναι οικονομία της αγοράς και ότι μια τέτοια αναγνώριση αποτελεί «κίνδυνο» για θέσεις εργασίας και επενδύσεις στην ΕΕ.

Επιπλέον, έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει ότι εάν αναγνωριστεί στην Κίνα ο εν λόγω χαρακτηρισμός, οι εισαγωγές βιομηχανικών αγαθών στην ΕΕ θα αυξηθούν κατά 25 έως 50% κατά τα επόμενα τρία χρόνια, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 1 έως 2% το ΑΕΠ της Ένωσης, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια πολλών πιθανών θέσεων εργασίας.

Η πορεία έλαβε χώρα γύρω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ συμμετέχουν εργαζόμενοι και εργοδότες από τις παρακάτω χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ελλάδα, Γαλλία, Φινλανδία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή διαδήλωση διαμαρτυρίας εργοδοτικών οργανώσεων αλλά και συνδικαλιστικών ενώσεων στις Βρυξέλλες κατά του ελεύθερου εμπορίου, με αφορμή την προσπάθεια της Κίνας να εξάγει ακόμα περισσότερα προϊόντα στην Ευρώπη, αναφέρεται η εφημερίδα «De Standaard» στο κύριο άρθρο της.

Προειδοποιήσεις απευθύνει μέσω της εφημερίδας και ο Βέλγος πρώην Επίτροπος Kάρεϊ Ντε Γκουχτ επισημαίνοντας ότι τυχόν αναγνώριση του status της ελεύθερης οικονομίας για την Κίνα θα εξασθενήσει σημαντικά τη θέση της ΕΕ και θα σηματοδοτήσει την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας εξαιτίας του dumping κινέζικων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024