Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Berlinale: Ισχυρή παρουσία Χόλιγουντ και «δικαίωμα στην τύχη»

Berlinale: Ισχυρή παρουσία Χόλιγουντ και «δικαίωμα στην τύχη»

Με την νέα ταινία των αδελφών Κοέν «Hail, Caesar!» ανοίγει τις πύλες του το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου. Ισχυρή είναι η παρουσία του Χόλιγουντ, καθώς Τζορτζ Κλούνι και Τσάνινγκ Τέιτουμ θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί και η Μέριλ Στριπ είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής. Παράλληλα, η Berlinale τιμά φέτος τη μνήμη των Άλαν Ρίκμαν και Ντέιβιντ Μπόουι.

Με την νέα ταινία των αδελφών Κοέν «Hail, Caesar!» ανοίγει τις πύλες του το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Ισχυρή είναι η παρουσία του Χόλιγουντ, καθώς Τζορτζ Κλούνι και Τσάνινγκ Τέιτουμ θα περπατήσουν στο κόκκινο χαλί -για την πρεμιέρα της ταινίας των αδελφών Κοέν-, ενώ η Μέριλ Στριπ είναι η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής.

Παράλληλα, η Berlinale τιμά φέτος τη μνήμη των Άλαν Ρίκμαν και Ντέιβιντ Μπόουι.

«Οι διασημότητες είναι και αυτές καλλιτέχνες» είπε ο Ντίτερ Κόσλικ, διευθυντής του Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι η Berlinale έχει καλή σχέση με τα στούντιο «εδώ και πολλά χρόνια» και ότι τα στούντιο γνωρίζουν ότι το φεστιβάλ είναι μία καλή πλατφόρμα για να ξεκινήσει η πορεία της ταινίας τους.

Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει διαφοροποίηση στον προγραμματισμό του Φεστιβάλ και σημειώνει: «Αυτό που συνδέει πολλές από τις ταινίες είναι το «δικαίωμα στην τύχη και την ευτυχία»».

Μεταξύ άλλων, Χρυσή Άρκτο διεκδικούν ο Βενσάν Περέζ με το «Alone in Berlin» την ιστορία ενός ζευγαριού που αντιστάθηκε στον Χίτλερ και πρωταγωνιστές τους Έμα Τόμσον, Μπρένταν Γκλίσον και Ντάνιελ Μπριλ, τη νέα ταινία του Καναδού Ντενίς Κοτέ («Η Βικ και η Φλο είδαν μια Αρκούδα»), το ντοκιμαντέρ για τη Λαμπεντούζα «Fire at Sea» του Τζιανφράκο Ρόσι («Sacro GRA»), το «Midnight Special» του Τζεφ Νίκολς, το έπος του Λαβ Ντιάζ «A Lullaby to the Sorrowful Mystery» (διαρκεί οκτώ ώρες και είναι η μεγαλύτερη ταινία που έχει προβληθεί ποτέ στο διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου στην 66χρονη ιστορία του), καθώς και η νέα ταινία του Τόμας Βίντερμπεργκ «The Commune». Στο διαγωνιστικό θα προβληθεί και η νέα ταινία του Αντρέ Τεσινέ, «Being 17», καθώς και του Ντάνις Τάνοβιτς «Death in Sarajevo».

Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η βιογραφία της Έμιλι Ντίκινσον με τις Σίνθια Νίξον και Τζένιφερ Ίλι (και τίτλο «A Quiet Passion»), καθώς και το «Creepy» του Κιγιόσι Κουροσάουα. Παράλληλα, στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο ηθοποιός Ντον Τσιντλ με το «Miles Ahead» και πρωταγωνιστή τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ.

Φέτος θα πραγματοποιηθεί προβολή της «Λογικής και Ευαισθησίας» στη μνήμη του Άλαν Ρίκμαν, καθώς και ειδική προβολή της ταινίας του Νίκολας Ρεγκ, «Ο Άνθρωπος που Έπεσε στη Γη».

Παρά τον μεγάλο ανταγωνισμό ανάμεσα στα Φεστιβάλ της Ευρώπης, η Berlinale έχει καταφέρει να δώσει το δικό της στίγμα. Πιο χαλαρό από τις Κάννες και τη Βενετία, το Βερολίνο πιθανότατα δεν ασχολείται με το τι είδους… παπούτσια φορούν οι καλεσμένοι στο κόκκινο χαλί, ενώ στην κριτική επιτροπή περισσότερες είναι οι γυναίκες από τους άνδρες.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου ενδιαφέρεται για ένα πιο κοινωνικό σινεμά. Πέρυσι, την Χρυσή Άρκτο κέρδισε το «Taxi» του Τζαφάρ Παναχί, του ιρανού σκηνοθέτη που ζει στο Ιράν και απαγορεύεται να δουλέψει -ο ίδιος γυρίζει και στέλνει κρυφά τις ταινίες του στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής της Berlinale έχει δηλώσει, άλλωστε, ότι θεωρεί τους κινηματογραφιστές «σεισμογράφους» των κοινωνιών τους με τις ταινίες να «αντικατοπτρίζουν τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα ήταν απίθανο να δούμε μία ταινία για την προσφυγική κρίση να φεύγει από το Φεστιβάλ με το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης.

Μπορεί στο Φεστιβάλ να μην συμμετέχει κάποια ελληνική ταινία, ωστόσο στο πρόγραμμα Shooting Stars που αναγνωρίζει υποσχόμενα ταλέντα της υποκριτικής θα συμμετάσχει η Δάφνη Πατακιά («Interruption», «Το Ξύπνημα της Άνοιξης»).

Επίσης, στο Berlinale Talents που λαμβάνει χώρα παράλληλα με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα συμμετάσχουν πέντε Έλληνες: Ο σκηνοθέτης Θανάσης Νεοφώτιστος, η σκηνοθέτις Ασημίνα Προέδρου, ο ηθοποιός Κώστας Νικούλι, η σκηνοθέτις Νικολέττα Λεούση και η ηθοποιός Μαρίνα Συμέου. Ανάμεσα σε άλλα, θα παρακολουθήσουν και σεμινάριο που θα δώσει η Μέριλ Στριπ.

Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου θα διεξαχθεί από τις 11 έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024