Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η εφεύρεση που θα σώζει ζωές σε περίπτωση αεροπορικών ατυχημάτων

Η εφεύρεση που θα σώζει ζωές σε περίπτωση αεροπορικών ατυχημάτων

Ο ουκρανός εφευρέτης Βλαντίμιρ Ταταρένκο σχεδίασε ένα πρότυπο αεροπλάνο με μια καμπίνα επιβατών που θα μπορεί να αποσπάται σε οποιαδήποτε φάση μιας πτήσης, σε περίπτωση ατυχήματος ή τρομοκρατικής ενέργειας. Κατόπιν, μια σειρά από αλεξίπτωτα θα εξασφαλίσουν την ομαλή προσγείωσή της στο έδαφος ή το νερό.

Είναι η αποσπώμενη καμπίνα επιβατών το μέλλον της αεροπλοΐας, ειδικά στους ύποπτους και ταραχώδεις καιρούς που ζούμε;

Ο ουκρανός εφευρέτης Βλαντίμιρ Ταταρένκο απαντάει καταφατικά και προτείνει την δική του ιδέα για ένα -όσο το δυνατόν πιο ασφαλές- μέλλον της παγκόσμιας αεροπλοΐας.

Σύμφωνα με την καινοτομία του Ουκρανού αεροναυπηγού, θα πρέπει να κατασκευαστεί ένα πρότυπο αεροπλάνο του οποίου η καμπίνα επιβατών θα μπορεί να αποσπάται από το πιλοτήριο σε μια οποιαδήποτε φάση της πτήσης σου, σε περίπτωση κινδύνου.

Έτσι, στην περίπτωση που γίνει μια αεροπειρατεία ή μια βλάβη που δεν επιδέχεται επιδιόρθωσης, η καμπίνα των επιβατών θα μπορεί να αποσπαστεί από την άτρακτο και να βρεθεί στον αέρα.

Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά, χωρίς το κόκπιτ να κατευθύνει την κίνηση της καμπίνας: τότε, σύμφωνα με την πατέντα του Ταταρένκο, θα ενεργοποιούνται μια σειρά από αλεξίπτωτα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ομαλή προσγείωσή της στο έδαφος.

Ενώ ειδικά σωσίβια θα εξασφαλίζουν την ασφαλή προσθαλάσσωσή της ακόμη και σε νερό.

Το σχέδιο του Ταταρένκο – ο οποίος ξόδεψε τα τελευταία τρία χρόνια του προκειμένου να το τελειοποιήσει- προβλέπει την τοποθέτηση των αποσκευών των επιβατών σε έναν ειδικό χώρο, κάτω από την καμπίνα των επιβατών, ο οποίος θα είναι επίσης αποσπώμενος.

Ο εφευρέτης, σε έρευνα που κατέθεσε μαζί με την ιδέα, ισχυρίζεται ότι το 95% των συμμετεχόντων δήλωσαν πρόθυμοι να πληρώσουν μεγαλύτερο εισιτήριο αν μια αεροπορική εταιρεία δημιουργούσε έναν στόλο από αεροπλάνα με αυτή την τεχνολογία.

Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με την ιδέα του Ουκρανού εφευρέτη, θέτοντας τα εξής καίρια ερωτήματα: τι θα γίνεται με το κόκπιτ και τους πιλότους; Σε μια περίπτωση απόσπασης, θα έχουν τύχη να επιζήσουν ή θα πάνε… άκλαυτοι;

Και κατά δεύτερον, τι θα γίνει στην περίπτωση που η καμπίνα πέσει, λόγου χάρη, στο ανώμαλο έδαφος ενός κακοτράχαλου όρους;

Όλα αυτά είναι ερωτήματα που προφανώς θα απαντηθούν στο εγγύς μέλλον.

Μέχρι τότε, δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της ευρεσιτεχνίας του Ταταρένκο:

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024