Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόληψη της καρδιακής νόσου μέσω του πεπτικού συστήματος

Πρόληψη της καρδιακής νόσου μέσω του πεπτικού συστήματος

Το μυστικό για την πρόληψη της καρδιακής νόσου τελικά μπορεί να κρύβεται στο γαστρεντερικό σύστημα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Το μυστικό για την πρόληψη της καρδιακής νόσου τελικά μπορεί να κρύβεται στο γαστρεντερικό σύστημα, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Cell.

Ομάδα ειδικών από την Κλινική Κλιβελαντ στο Οχάιο υποστηρίζει ότι η στόχευση μικροβίων του εντέρου μπορεί να μπλοκάρει την επαγόμενη από τη διατροφή (που είναι πλούσια σε λιπαρά, κόκκινο κρέας και αβγά) καρδιακή νόσο.

Ως γνωστόν πολλά χρόνια νοσήματα, όπως η αθηροσκλήρωση, η παχυσαρκία και ο διαβήτης, συνδέονται άμεσα με το εντερικό μικροβίωμα.

Ο Δρ Στάνλεϊ Χέιζεν και οι συνεργάτες του εντόπισαν έναν φυσικό αναστολέα, τον DMB, που υπάρχει σε ορισμένα παρθένα ελαιόλαδα και στο σταφυλοκουκουτσέλαιο.

Ο αναστολέας χρησιμοποιήθηκε για να μειώσει τα επίπεδα του TMAO, ενός υποπροϊόντος που σχηματίζεται στο έντερο κατά την πέψη ζωικών λιπαρών. Επίσης, μείωσε την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι κυρία αιτία καρδιακής νόσου σε άνδρες και γυναίκες.

Οι ερευνητές είχαν προηγουμένως ανακαλύψει ότι ο TMAO σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση και την καρδιακή νόσο, αφού τα αυξημένα επίπεδα του σχετίζονται άμεσα με το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα και τον θάνατο.

Σε πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η στοχευμένη αναστολή του πρώτου σταδίου της παραγωγής του TMAO μπορεί να προλάβει την επαγόμενη από τη διατροφή αθηροσκλήρωση.

Συγκεκριμένα, ανέστειλαν την παραγωγή τα συμβιούντας μικροβιακής τριμεθυλαμίνης (ΤΜΑ) χρησιμοποιώντας τον αναστολέα DMB, σε ποντίκια που έκαναν διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καρνιτίνη ή χολίνη.

Εν τέλει τα ποντίκια που πήραν αναστολέα DMB είχαν λιγότερο TMAO και εκδήλωσαν λιγότερη αθηροσκλήρωση.

«Καταφέραμε να αποδείξουμε ότι η φαρμακευτική χειραγώγηση του μικροβιώματος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μπλοκάρουμε την επαγόμενη από τη διατροφή καρδιακή νόσο. Ο αναστολέας προλαμβάνει τον σχηματισμός των υποπροϊόντων της πέψης και συντελεί τελικά σε λιγότερο TMAO, άρα προλαμβάνεται η επαγόμενη από τη διατροφή αθηροσκλήρωση. Είναι δηλαδή περίπου το ίδιο, όπως η χρήση των στατίνων για την αναστολή της σύνθεσης της χοληστερόλης στα ανθρώπινα κύτταρα» εξηγεί ο Δρ Χέιζεν.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024