Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Διαχρονική μείωση των τραυματισμών καταγράφεται παγκοσμίως

Διαχρονική μείωση των τραυματισμών καταγράφεται παγκοσμίως

Κατά το ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι τραυματισμοί, παγκοσμίως, συγκριτικά με το 1990, σύμφωνα με την έκθεση για το «Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών και Τραυματισμών» που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Injury Prevention.

Κατά το ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι τραυματισμοί, παγκοσμίως, συγκριτικά με το 1990, σύμφωνα με την έκθεση για το «Παγκόσμιο Βάρος των Ασθενειών και Τραυματισμών» που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Injury Prevention.

Η Δρ Χουανίτα Χάαγκσμα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ ανέλυσε τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με 26 αιτίες και 47 διαφορετικά είδη τραυματισμών σε 188 χώρες, αξιολογώντας τον αριθμό των τραυματισμών, τον αριθμό των θανάτων λόγω τραυματισμών και τον αριθμό των DALY (Disability Adjusted Life Years), τα οποία υπολογίζονται, αν προστεθούν τα χαμένα έτη λόγω θανατηφόρων τραυματισμών με τα έτη που ζει κανείς με αναπηρία.

Περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν, ετησίως, λόγω τραυματισμού.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί, παγκοσμίως, προκαλούνται από τροχαία ατυχήματα (το 29% του συνόλου) και ακολουθούν οι απόπειρες αυτοκτονίας (17,5%), οι πτώσεις (11,6%) και οι πράξεις βίας (8,5%).

Από όσους απαιτούν ιατρική φροντίδα λόγω τραυματισμού, μόνο το 6% εισάγονται στο νοσοκομείο και, από αυτούς, η κύρια αιτία είναι τα κατάγματα (το 38,5% των συνολικών εισαγωγών λόγω τραυματισμού).

Σχεδόν σε όλες τις χώρες, οι περισσότεροι τραυματισμοί συμβαίνουν σε άνδρες από ό,τι σε γυναίκες (τουλάχιστον έως την ηλικία των 80 ετών).

«Αν και οι τραυματισμοί παραμένουν σημαντική αιτία κακής υγείας και πρόωρου θανάτου, διαχρονικά καταγράφεται σαφής τάση μείωσή τους. Από το 1990 έως το 2013, τα DALY έχουν μειωθεί κατά 31%, δηλαδή σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η μείωση αφορά σχεδόν όλες τις αιτίες τραυματισμών» σχολιάζει η ερευνήτρια.

Όσον αφορά τους τραυματισμούς στην εφηβεία (παιδιά έως 15 ετών), τα λιγότερα DALY είναι στη Δυτική Ευρώπη και τα περισσότερα στην υποσαχάρια κεντρική Αφρική.

Για τις ηλικίες 15 έως 49 ετών, όπου συμβαίνουν και οι περισσότεροι τραυματισμοί λόγω τροχαίων, καταγράφονται 70% περισσότερα DALY στις ΗΠΑ σε σχέση με την Ευρώπη, πράγμα που δείχνει ότι η Ευρώπη είναι ασφαλέστερο μέρος να ζει κανείς, όσον αφορά την πιθανότητα τραυματισμού.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024