Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
AIDS: Η υποχρηματοδότηση κόβει προσωπικό και υποδομές

AIDS: Η υποχρηματοδότηση κόβει προσωπικό και υποδομές

Όξύνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων για το AIDS, ενώ οι περιορισμένοι πόροι των νοσοκομείων δυσχεραίνουν τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Ωστόσο, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την παρατηρούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι η  φαρμακευτική δαπάνη για τη λοίμωξη αναλογεί μόλις στο 1% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Όξύνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων για το AIDS, ενώ οι περιορισμένοι πόροι των νοσοκομείων δυσχεραίνουν τη διενέργεια απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS. Ωστόσο, χαρακτηρίζει αναμενόμενη την παρατηρούμενη έλλειψη αντιρετροϊκών φαρμάκων σε πολλά νοσοκομεία, παρά το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη για τη λοίμωξη αναλογεί μόλις στο 1% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, με αφορμή τη διοργάνωση του 27ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS (27 – 29 Νοεμβρίου, Αθήνα), ο πρόεδρος Μάριος Κ. Λαζανάς, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, συντονιστής Διευθυντής στο Γ’ Παθολογικό Τμήμα και τη Μονάδα Λοιμώξεων του Γ.Ν.Α.«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.» χαρακτήρισε θετική την φετινή παρατηρούμενη μείωση των νέων HIV λοιμώξεων στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικων και την απέδωσε στη μείωση του αριθμού των νέων χρηστών ενδοφλέβιων ουσιών.

«Το AIDS είναι το νόσημα με την καλύτερη καταγραφή στην Ελλάδα. Τα επιδημιολογικά δεδομένα από τη συλλογή στοιχείων της ΕΕΜΑΑ από τις Μονάδες Λοιμώξεων, δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους, να δηλωθούν 850 νέα κρούσματα. Ιδιαίτερος προβληματισμός έχει αναπτυχθεί για τα άτομα που διαγιγνώσκονται με ήδη προχωρημένη νόσο στους μετακινούμενους πληθυσμούς, στους χρήστες ενδοφλέβιων τοξικών ουσιών και στους προσωρινά φυλασσόμενους με προβλήματα στην επικοινωνία, ταυτοποίηση, την χορήγηση των φαρμάκων και την περαιτέρω παρακολούθησή τους» σημείωσε ο κ. Λαζανάς.

Ο Βασίλης Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» αναφερόμενος στις Μονάδες Λοιμώξεων που σχετίζονται με το AIDS υπογράμμισε την όξυνση του προβλήματος στελέχωσής τους «λόγω μη ανανέωσης του προσωπικού» αλλά και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.

«Υπάρχουν νοσοκομεία που λόγω ανεπάρκειας πόρων δεν μπορούν να κάνουν βασικές εξετάσεις για το AIDS, όπως μέτρηση ιικού φορτίου, για να δούμε αν η αντιρετροϊκή αγωγή που χορηγείται είναι επαρκής ή χρειάζεται τροποποίηση. Και οι απαιτήσεις διαρκώς θα αυξάνονται, αν διευρυνθεί η ομάδα των ασθενών με την καθιέρωση και στην Ελλάδα της προφυλακτικής αγωγής» εξήγησε.

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις σε υλικά, αλλά και αντιρετροϊκά φάρμακα σε αρκετά νοσοκομεία ο κ. Λαζανάς τις χαρακτήρισε αναμενόμενες κάθε τέλος του χρόνου, όπως την παρούσα περίοδο, και τις απέδωσε στους περιορισμένους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων.

«Είχαμε προτείνει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, την κάλυψη του κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων από κονδύλια ΕΣΠΑ, ώστε να μην επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων. Ωστόσο, δεν έχει προχωρήσει. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα φάρμακα για το AIDS δεν είναι ακριβά. Αναλογούν μόλις στο 1% της ετήσιας νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή περίπου 75 εκατομμύρια από τα 750 εκατ. ευρώ. Και πρόκειται για απολύτως ελεγχόμενη συνταγογράφηση, αποκλειστικά μέσω των νοσοκομείων, με τον γιατρό να είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί βάσει θεραπευτικών πρωτοκόλλων» τόνισε ο κ. Λαζανάς.

Το ετήσιο κόστος περίθαλψης για το AIDS στην Ελλάδα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΣΔΥ και του Γ.Ν.Α.«Κοργιαλένειο-Μπενάκειο Ε.Ε.Σ.», εκτιμάται στα 6.500 ευρώ ανά ασθενή, με τα αντιρετροϊκά φάρμακα να κοστίζουν από 700 έως 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Πρώιμη έναρξης της θεραπείας σε όλους

Ο Θεόδωρος Πέππας, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο Γ’ Παθολογικό Τμήμα του Γ.Ν. Νίκαιας συμπλήρωσε ότι η χορήγηση της θεραπείας σε όλους έχει διττό όφελος, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για την κοινωνία, λόγω της μη μετάδοσης του ιού HIV, με τα οικονομικά οφέλη που συνεπάγεται αυτό για το σύστημα Υγείας.

«Όμως, πολλοί νεοδιαγνωσμένοι ασθενείς δεν ακολουθούν θεραπεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τους ίδιους αλλά και την κοινωνία. Πρόκειται, κυρίως, για χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, που είναι δύσκολο να εντοπιστούν αλλά και να διαχειριστούν σωστά από τους επαγγελματίες υγείας.

Τέλος, η Δήμητρα Παρασκευά, Παθολόγος στη Μονάδα Λοιμώξεων του Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο» και υπεύθυνη του Γραφείου HIV και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝΟ, σχολίασε την πρόσφατη σύσταση των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την προφυλακτική χορήγηση αντιρετροϊκής αγωγής.

«Πρόκειται για μια οδηγία που προς το παρόν στην Ευρώπη εφαρμόζει μόνον η Αγγλία, ενώ και στην Γαλλιά έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος, χωρίς όμως να έχει γίνει κάτι σε πρακτικό επίπεδο. Προφύλαξη πριν τη έκθεση στον ιό HIV sυνιστάται για ομοφυλόφιλους άνδρες και ετερόφυλα ζευγάρια όταν ο ένας σύντροφος είναι HIV+, υπάρχει πρόσφατο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, συντρέχει μεγάλος αριθμός σεξουαλικών συντρόφων, ιστορικό πλημμελούς χρήσης προφυλακτικού και σε εκδιδόμενα άτομα. Ανάλογες, περίπου, είναι οι κατευθυντήριες οδηγίες του 2015, τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσο και της EACS (European AIDS Clinical Society).
Υπάρχει, συνεπώς, η δυνατότητα προφύλαξης υπό προϋποθέσεις, αλλά να διευκρινιστεί ότι τα φάρμακα δεν έχουν λάβει έγκριση στην Ευρώπη για προφύλαξη, δεν αντικαθιστούν άλλα μέτρα προφύλαξης αλλά αποτελούν μέρος του συνόλου μέτρων προφύλαξης. Η χορήγηση της προφυλακτικής αγωγής προτείνεται να χορηγείται από ειδικά κέντρα, καθοδηγούμενη από ειδικούς εντάσσοντας την χρήση προφυλακτικού, την τήρηση των οδηγιών, την ψυχολογική υποστήριξη και την θεραπεία των ΣΜΝ» εξήγησε.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024