Η Κομισιόν ενέκρινε την οδηγία για ειδική σήμανση σε προϊόντα που παράγονται από εβραϊκούς οικισμούς σε παλαιστινιακές περιοχές, μία κίνηση που έχει προκαλέσει την οργή του Ισραήλ.

Οι Βρυξέλλες επιμένουν πως η απόφαση είναι «τεχνική, όχι πολιτική», όμως το Ισραήλ την χαρακτηρίζει «συγκεκαλυμμένο αντισημιτισμό» καταδικάζοντάς την ως «ανταμοιβή της παλαιστινιακής βίας».

Η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ενέκρινε την ειδική σήμανση, ένα μέτρο που συζητείτο τα τελευταία τρία χρόνια.

Το αιτιολογικό, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων στο Reuters πηγή της Κομισιόν, είναι πως οι οικισμοί εβραίων εποίκων σε παλαιστιανικές περιοχές τυπικά δεν είναι εντός της ισραηλινής επικράτειας, οπότε προϊόντα τους δεν μπορούν να διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά με τη σήμανση «Made in Israel».

H Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και οι ΗΠΑ, δεν έχουν κρύψει τη δυσφορία τους για την συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα.

Η σήμανση αφορά κυρίως τρόφιμα και καλλυντικά. Ήδη, ανάλογες ρυθμίσεις βρίσκονται σε ισχύ σε Βρετανία, Βέλγιο και Δανία για προϊόντα που προέρχονται από την Κοιλάδα του Ιορδάνη και τη Δυτική Όχθη.

Οργισμένη αντίδραση από το Ισραήλ

Μετά την απόφαση, το Ισραήλ καταδίκασε διά του ΥΠΕΞ το μέτρο λέγοντας πως «ανταμείβει την παλαιστιανική βία», ενώ αφήσε σαφώς να εννοηθεί πως θα έχει επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο Παλαιστινιακό.

Μιλώντας για «μέτρο διάκρισης» που αποδίδεται σε «πολιτικούς λόγους», το ισραηλινό υπουργείο ανέφερε πως η κίνηση έρχεται ενώ το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με «νέο κύμα τρομοκρατίας», σημειώνοντας πως «εγείρει ερωτήματα» για το ρόλο της ΕΕ στην περιοχή, τις διμερείς σχέσεις.

Το ισραηλινό ΥΠΕΞ υποστήριξε πείσης ότι το μέτρο θα «σκληρύνει την στάση των Παλαιστινίων» και «θα κάνει δυσκολότερη την επανέναρξη συνομιλιών».

Λίγο πριν την οριστικοποίηση της απόφασης, ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ευρωπαϊκή Ένωση Ντέιβιντ Βάλτσερ εξέφρασε όχι μόνο την πάγια αντίθεση της χώρας στο μέτρο αλλά και το συνέδεσε εμμέσως με τις συνομιλίες για το Παλαιστινιακό.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι καλωσορίζουμε τη συμβολή της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία» ανέφερε, λέγοντας πως η απόφαση «μπορεί να μας αναγκάσει να το επανεξετάσουμε».

Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης, ο υπουργός Γιουβάλ Στάινιτς ανέφερε πως «δεν μπορούμε παρά να αντιληφθούμε την απόφαση ως συγκεκαλυμμένο αντισημιτισμό».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο