Κάτι σαν τον… πολλαπλασιασμό των άρτων. Σε μια ακτινογραφία του έργου της, η Περιφερειακή Αρχή Αττικής αποτιμά ότι υπήρξε ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, παρά τα προβλήματα που είχε η χώρα κατά το β’ και γ’ τρίμηνο του 2015.

Μάλιστα, η παράταξη της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου προβάλλει ως μείζον ότι το πραγματικό ποσοστό απορροφητικότητας για έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της Περιφέρειας είναι 60%, ενώ «αβγατισμένα» εμφανίζει και τα ταμειακά διαθέσιμά της.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Χρήστος Καραμάνος, «με όρους ετήσιας δαπάνης, το ποσοστό της απορροφητικότητας για έργα ανέρχεται σε 60%, το ποσοστό 1,99% είναι στην ουσία πλασματικό γιατί βάσει του νόμου αναφέρεται στο συνολικό προϋπολογισμό και όχι στην ετήσια δαπάνη».

Αποτίμηση και διαθέσιμα

Η άποψη που εκπέμπεται από την περιφερειακή Αρχή είναι ότι πρέπει να κριθεί συνολικά στο τέλος της πενταετούς θητείας -και όχι αποσπασματικά στους έξι μήνες ή στον έναν χρόνο- με δύο κριτήρια: «την ποιοτική απορροφητικότητα και το πώς αυτή μεταφράζεται σε κοινωνική προστιθέμενη αξία».

Αναφορικά με τα διαθέσιμα της Περιφέρειας Αττικής, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, σήμερα έχουν φτάσει σε ύψος 372 εκατ. ευρώ έναντι 334 εκατ. πριν από έναν χρόνο και «χωρίς να περικοπούν οι επενδύσεις». Συγκεντρώθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς σε ποσοστό 90%. Μέρος αυτών, ύψους 211 εκατ. βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδας, με επιτόκιο 3,17%.

Παρεμβάσεις

Παρεμβάσεις οι οποίες, σύμφωνα με την περιφερειακή Αρχή Αττικής, αποτυπώνουν μια νέα αντίληψη στον τρόπο λειτουργίας της Περιφέρειας αποτελούν μεταξύ άλλων, τα εξής:

  • Εγκαθιδρύθηκε για τη λογιστική διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής το διπλογραφικό σύστημα, στη βάση του οποίου εκδίδονται πλέον τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
  • Τα έργα που χρηματοδοτούνται με πόρους της εκτελούνται κανονικά, χωρίς διακοπή εργασιών.
  • Υπήρξε έγκαιρη έναρξη της μεταφοράς των μαθητών «και μάλιστα με διαφανείς διαδικασίες» (διεξαγωγή διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού κ.ά.).
  • Η Περιφέρεια επιδιώκει να είναι συνεπής στις πληρωμές των προμηθευτών της· εξοφλήθηκαν εγκαίρως τα χρωστούμενα για μεταφορά μαθητών της προηγούμενης σχολικής χρονιάς.
Παναγιώτα Μπίτσικα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ