Οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών τελικά δεν βοηθούν στο αδυνάτισμα
Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά δεν είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes and Endocrinology.
Οι δίαιτες με χαμηλά λιπαρά δεν είναι τελικά ο καλύτερος τρόπος απώλειας βάρους αποφαίνεται μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lancet Diabetes and Endocrinology.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την Δρ Ντιντρι Τομπάιας, μελέτησαν στοιχεία από 53 ήδη δημοσιευμένες έρευνες στις οποίες είχαν λάβει μέρος περισσότερα από 68.000 άτομα, που είχαν κάνει διατροφή με λίγα λιπαρά.
Τα άτομα που είχαν κάνει διατροφή με λίγους υδατάνθρακες είχαν χάσει κατά μέσο όρο 1,15 κιλά περισσότερα από αυτούς που είχαν κάνει δίαιτα με λίγα λιπαρά, σε ορίζοντα 12 μηνών.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά συντελούσε σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μόνο όταν συγκρίθηκε με τη συνήθη δίαιτα που έκαναν οι συμμετέχοντες. Η διαφορά ήταν 5,41 κιλά.
Όπως εξηγεί η Δρ Τομπάιας «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία ότι η δίαιτα με λίγα λιπαρά είναι αποτελεσματική. Αντ’ αυτού οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν βάρος στο μέγεθος των μερίδων και στα ακατέργαστα τρόφιμα, και να μην αποκλείουν από τα προγράμματα απώλειας βάρους τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες».
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο Κιθ Χαλλ από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη, τα Πεπτικά και Νεφρικά Νοσήματα, των ΗΠΑ, εξηγεί ότι ο λόγος που τα άτομα που κάνουν δίαιτα με λίγα λιπαρά αποτυγχάνουν να χάσουν βάρος είναι διότι συνήθως εγκαταλείπουν το διατροφικό πρόγραμμα πριν την ολοκλήρωσή του.
«Ο στόχος είναι να χάνει κανείς περίπου ένα κιλό την εβδομάδα, μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Αλλά, καθοριστικό ρόλο παίζει επίσης η συμμόρφωση στο πρόγραμμα και η ισορροπία στην σύσταση των θρεπτικών συστατικών» υπογραμμίζει.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Γιατί δεν ήταν έκπληξη ο υποβιβασμός του Σιδηρόπουλου
- Συνταγή: Φαλάφελ από παντζάρια και σάλτσα από ταχίνι
- Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις επί διαπραγματεύσεων την ώρα που ο Τραμπ «μπούχτισε από τις συναντήσεις»
- Οι ανοιχτές «πληγές» και οι αβεβαιότητες του προϋπολογισμού
- Σώμα και μυαλό: Πέντε ασκήσεις ορισμός της ευεξίας
- Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας το Σάββατο και τοπικές βροχές
- Συντάξεις: Αυξήσεις τριών ταχυτήτων λόγω προσωπικής διαφοράς
- Πάνω από 5 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442