Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι έτοιμο και θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, όπως προέκυψε από το Υπουργικό Συμβούλιο, όπου εκφράστηκε η εκτίμηση ότι οι ανάγκες των τραπεζών θα είναι κάτω των 25 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση τόνισε την κρισιμότητα της τήρησης του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία «πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου».

Ωστόσο, με βασικό κυβερνητικό στόχο η ανακεφαλαιοποίηση αυτή να είναι η τελευταία, τονίστηκε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία της είναι ο συνδυασμός της με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και στη λειτουργία των τραπεζών.

«Ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τους οικονομικά αδύναμους» υπογραμμίζεται δε στην επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, ενώ οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών δίνουν μάχη με το κουαρτέτο προκειμένου να γεφυρώσουν το χάσμα που φάνηκε ότι υπάρχει μεταξύ Αθήνας και δανειστών, σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και την αναμόρφωση του νόμου Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών.

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκπέμπει προς πάσα κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και ζητά συντονισμό και συλλογική προσπάθεια από όλους, ώστε να υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για το Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρεται σχετικά με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης: «το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και οι κυβερνητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα.»

» Για το θέμα αυτό επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία».

«Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων που οδήγησαν στην σημερινή κρίση» τονίζεται και προστίθεται:

«Αποτελεί ζήτημα αρχής για την κυβέρνηση η σταθερή επιμονή στην προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους».

«Οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του έτους»

Mε την περίφημη οδηγία για το bail in να καραδοκεί από 1/1/2016 στο Υπουργικό Συμβούλιο τονίστηκε η κρισιμότητα τήρησης του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης.

«Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα» τονίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ