
Μια «μαύρη τρύπα» σχηματίστηκε στον Ηλιο
Μια γιγάντια στεφανιαία οπή σχηματίστηκε στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Το φαινόμενο παρατήρησε και κατέγραψε, στις 10 Οκτωβρίου, το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο και έδωσε στη δημοσιότητα η NASA.
Μια γιγάντια στεφανιαία οπή σχηματίστηκε στο βόρειο ημισφαίριο του Ηλιου. Το φαινόμενο παρατήρησε και κατέγραψε, στις 10 Οκτωβρίου, το διαστημικό παρατηρητήριο SDO που μελετά τον Ηλιο και έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Η στεφανιαία οπή την οποία οι ειδικοί, λόγω του μεγέθους της, χαρακτήρισαν «μαύρη τρύπα του Ηλιου» έχει μήκος εκατοντάδων χιλιάδων χλμ.
Οι στεφανιαίες οπές είναι σκούρες,χαμηλής πυκνότηταςπεριφέρειες στην ακραία ατμόσφαιρα του Ηλιου, το στέμμα.
Περιέχουν λίγο ηλιακό υλικό, έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες, και ως εκ τούτου, φαίνονται πολύ πιο σκούρες από το περιβάλλον τους.Για πρώτη φορά εντοπίστηκαν τη δεκαετία του 1970 και τόσο ο αριθμός όσο και η έκτασή τους σχετίζονται με τον 11ετη κύκλο δραστηριότητας του Ηλιου.
Θοδωρής Λαϊνάς
ΒΗΜΑScience
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Φλόριντα: Ανατριχιαστική μαρτυρία για την 31χρονη που κατασπαράχθηκε από αλιγάτορα σε ποτάμι
- Βενεζουέλα: Άνδρας βρέθηκε ζωντανός 7 ημέρες μετά τους σεισμούς – Πασχίζουν να τον ανασύρουν από τα συντρίμμια
- Ποιοι και πόσα χρωστάνε στην Εφορία – Γιατί δεν προχωρούν οι ρυθμίσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη
- Ποια ηλικιακή κατηγορία κινδυνεύει περισσότερο από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό
- Το «πείραμα» του Γκρατς – Ο θρίαμβος μιας κομμουνίστριας δημάρχου στην Αυστρία, στη «φωλιά» της Ακροδεξιάς
- Γιώτα Νέγκα και Κίτρινα Ποδήλατα στο Asteria Culture Festival






