Πιο κοντά κυβέρνηση-Εκκλησία μετά την χαλάρωση των capital controls
Μετά τη σύγκρουση για το θέμα των Θρησκευτικών, η απόφαση για αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών για την Αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις αναθέρμανε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία. Η «ιερή» χαλάρωση των capital controls φαίνεται πως φέρνει πιο κοντά την κυβέρνηση με την Εκκλησία.
Μετά τη σύγκρουση για το θέμα της απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά, η απόφαση για αύξηση του ορίου ανάληψης μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις μητροπόλεις αναθέρμανε τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία.
Σε αυτό το κλίμα έγινε και η τρίωρη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο την Τετάρτη.
Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για προνομιακή μεταχείριση της Εκκλησίας από την πλευρά της κυβέρνησης. Ωστόσο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και η Ιερά Σύνοδος με ανακοινώσεις τους – ουσιαστικά σε κοινή γραμμή – υποστήριξαν πως η χαλάρωση των capital controls στην Εκκλησία έγινε για ανθρωπιστικούς λόγους και για να βοηθηθεί το προνοιακό έργο της, σύμφωνα με Τα Νέα.
Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει: «Εξαιρούνται των περιορισμών χρηματικά ποσά από διεθνείς οργανισμούς και φιλανθρωπικά ιδρύματα του εξωτερικού που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς. Ομοίως, εξαιρούνται και οι μητροπόλεις και η Αρχιεπισκοπή για την ανάληψη έως του ποσού των 10.000 και 20.000 ευρώ μηνιαίως αντίστοιχα».
Στο ίδιο μήκος κύματος η Ιερά Σύνοδος υπογράμμισε στη δική της ανακοίνωση πως η απόφαση της κυβέρνησης ελήφθη προκειμένου να αποτρέψει την παράλυση του προνοιακού της έργου και όχι για να θεσπιστεί κάποιο προνόμιο υπέρ προσώπων για την Εκκλησία.
Η υπουργική απόφαση «δεν κατήργησε τους κεφαλαιακούς ελέγχους για τους φορείς της Εκκλησίας, αλλά αύξησε το μηνιαίο όριο αναλήψεως μετρητών ειδικά για την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις υπόλοιπες ιερές μητροπόλεις της χώρας και υπό τον όρο ότι πρόκειται για ανάληψη από ένα πιστωτικό ίδρυμα και από έναν τραπεζικό λογαριασμό κάθε μήνα» ανέφερε η Σύνοδος.
*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Basketball Sphere: «Oι τρεις παίκτες που είναι πιθανό να μην συνεχίσουν στον Παναθηναϊκό»
- Μαζική η φυγή προς τη σύνταξη – Υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 110.000 οι αιτήσεις το πρώτο 6μηνο του 2026
- Βενεζουέλα: Πάνω από 3.300 νεκροί από τους σεισμούς – Θάβουν θύματα με αριθμούς
- ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος και Πολάκης λύνουν τις διαφορές τους – Έρχονται παραιτήσεις βουλευτών
- ΠΑΣΟΚ: Διεύρυνση στη Θεσσαλονίκη με δύο πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Πολιτική τυμβωρυχία
- ΝΑΤΟ: Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της Άγκυρας οι αμυντικές δαπάνες και η στήριξη της Ουκρανίας
- Ο Οτσόα έβαλε τα κλάματα μετά τον αποκλεισμό του Μεξικού από την Αγγλία (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/by-xoce-McV40W0W3Nw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442