Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκλεισε η ημερομηνία των ισπανικών εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου οι κάλπες

Έκλεισε η ημερομηνία των ισπανικών εκλογών, στις 20 Δεκεμβρίου οι κάλπες

Στην 20ή Δεκεμβρίου κατέληξε η Μαδρίτη για το στήσιμο της κάλπης για τις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο Μαριάνο Ραχόι. Το τοπίο πριν τις εκλογές είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών κόμμα να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία. Για την ιστορία, με την επιλογή της ημερομηνίας η νυν Βουλή θα είναι -έστω και με έναν μήνα- η «μακροβιότερη» μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στην 20ή Δεκεμβρίου κατέληξε η Μαδρίτη για το στήσιμο της κάλπης για τις βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοίνωσε ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Το τοπίο πριν τις εκλογές είναι θολό, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν το κεντροδεξιό κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) να χάνει, τουλάχιστον, την αυτοδυναμία του. Κεντρικό ζήτημα φυσικά, που στην παρούσα φάση θεωρείται αστάθμητος παράγοντας, είναι η απήχηση που θα έχουν τα δύο νέα κόμματα στην ισπανική πολιτική, το Podemos και το Ciudadanos.

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης σε τηλεοπτικό κανάλι, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η ημερομηνία θα είναι η 20 Δεκεμβρίου, όπως περίμεναν οι περισσότεροι. Η Μαδρίτη κατέληξε σε αυτή την ημερομηνία, εξήγησε, με το σκεπτικό ότι εάν οι κάλπες στήνονταν την προηγούμενη Κυριακή, οι διαδικασίες για τη νέα κυβέρνηση θα συνέπεφταν με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

«Έτσι θα έχουμε κάπως μεγαλύτερο περιθώριο, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου» είπε ο Ραχόι μιλώντας στο Antena 3.

Για την ιστορία, με την επιλογή της ημερομηνίας η νυν Βουλή θα είναι -έστω και με έναν μήνα- η «μακροβιότερη» μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Οι προηγούμενες εκλογές είχαν γίνει το Νοέμβριο του 2011, και άρα η νυν Βουλή (και κυβέρνηση) θα έχει μείνει στη θέση της για τέσσερα χρόνια και έναν μήνα.

Μετά το θάνατο του Φράνκο, βουλευτικές εκλογές έγιναν στις 15 Ιουνίου 1977 και την 1η Μαρτίου 1979 με πρώτο το κεντρώο UCD.

Ακολούθησε η περίοδος της παντοδυναμίας των Σοσιαλιστών με τον Φελίπε Γκονθάλεθ: 28 Οκτωβρίου 1982, στις 22 Ιουνίου 1986, στις 29 Οκτωβρίου 1989 και στις 6 Ιουνίου 1993.

Το Λαϊκό Κόμμα με τον Χοσέ Μαρία Αθνάρα κέρδισε για πρώτη φορά τις εκλογές στις 3 Μαρτίου 1996, και ακολούθησε νέα νίκη στις 12 Μαρτίου 2000.

Τέλος, στις 14 Μαρτίου 2004 οι Σοσιαλιστές με τον Θαπατέρο κέρδισαν τις εκλογές στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μαδρίτη. Κέρδισαν επίσης και τις εκλογές της 9ης Μαρτίου 2008.

Το Λαϊκό Κόμμα με τον Ραχόι επανήλθε στην εξουσία με συντριπτικό ποσοστό στις 20 Νοεμβρίου 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024