Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ μιλά στο in.gr για τη φήμη και την ισορροπία στη ζωή

Ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ μιλά στο in.gr για τη φήμη και την ισορροπία στη ζωή

Αποκαλεί τους άνδρες συνομιλητές του sir (κύριος) και τις γυναίκες dear (αγαπητή). Έχει ξεκάθαρες απόψεις και δεν διστάζει να τις πει, ενώ όπως κάθε Άγγλος, λατρεύει το τσάι. Το in.gr είχε την τύχη να συναντήσει τον σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ στο Κανκούν του Μεξικού, όπου ο ηθοποιός βρέθηκε στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας Βόλτα στο Κενό (The Walk).

Αποκαλεί τους άνδρες συνομιλητές του sir (κύριος) και τις γυναίκες dear (αγαπητή). Έχει ξεκάθαρες απόψεις και δεν διστάζει να τις πει, ενώ όπως κάθε Άγγλος, λατρεύει το τσάι. Ολοκληρώνοντας την κουβέντα με μία ομάδα δημοσιογράφων, ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ παίρνει την κούπα με το τσάι του και φεύγει.

Το in.gr είχε την τύχη να τον συναντήσει στο Κανκούν του Μεξικού, όπου ο βρετανός ινδικής καταγωγής ηθοποιός βρέθηκε στο πλαίσιο προώθησης της ταινίας Βόλτα στο Κενό (The Walk), όπου ερμηνεύει τον μέντορα του ριψοκίνδυνου Φιλίπ Πετί, του ανθρώπου που περπάτησε σε ένα σύρμα που συνέδεε τις κορυφές των Δίδυμων Πύργων.

Ο σερ Μπεν Κίνσγκσλεϊ αρέσκεται στο να ερμηνεύει ρόλους πατριαρχών, πατρικές φιγούρες που αναλαμβάνουν να προστατεύσουν, να νουθετήσουν, να συμβουλέψουν. Τι είναι, όμως, αυτό που τον ελκύει τόσο πολύ στο να τους ερμηνεύσει;

«Θα σας απαντήσω ειλικρινά. Σαν παιδί δεν είχα κανένα ενήλικο ανδρικό πρότυπο» σημειώνει. «Δεν είμαι ορφανό, εκεί ήταν όλοι. Αλλά ταυτόχρονα δεν ήταν (όλοι εκεί). Κατά μία έννοια, νομίζω ότι εγώ μεγάλωσα τον εαυτό μου. Το να μην έχω ένα πατριαρχικό πρότυπο στη ζωή μου, μου δημιούργησε μεγάλη ικανοποίηση στο να δημιουργώ επί της οθόνης τον πατέρα που δεν είχα. Προσπαθούμε να βρούμε ισορροπία σε κάθε τι που κάνουμε» λέει.

«Ήμουν τυχερός στο να βρω μια τέχνη ή ένα επάγγελμα που δεν είναι μόνο πολύ ευχάριστο, αλλά είναι και ταυτόχρονα θεραπευτικό. Μπορώ να σας αφηγηθώ μια ιστορία και όσο σας την αφηγούμαι μπορώ να γιατρέψω εσάς, αλλά ταυτόχρονα να γιατρέψω και τον εαυτό μου μέσα από αυτή την αφήγηση» προσθέτει και παραδέχεται ότι μέσα από τις ερμηνείες του είχε την ευχαρίστηση να καλύψει ένα κενό.

«Καθώς, λοιπόν, δημιουργούσα πατριαρχικές φιγούρες, ήξερα ότι το έκανα επειδή είχα γνώση της έλλειψης τους. Δεν μπορώ να βασίσω τίποτα στον μπαμπά μου. Γιατί –και ο Θεός ας τον ευλογεί- δεν ήταν πραγματικά παρών» σημειώνει.

Αυτή η ισορροπία που αναζητούμε βρίσκεται και στο επίκεντρο της ταινίας. Ερωτηθείς πώς ο ίδιος βρίσκει ισορροπία στη ζωή του, δηλώνει ότι είναι ζήτημα αποδοχής.

«Έχω αποδεχτεί πως δεν υπάρχει φως χωρίς σκιά και ότι κάθε δευτερόλεπτο στη ζωή υπάρχει μία στιγμή σκιάς και σχεδόν αμέσως υπάρχει μια στιγμή φωτός. Υπάρχει μία συνεχής εναλλαγή φωτός-σκιάς. Αυτό νομίζω είναι η ζωή και το να το αποδέχεσαι. Και να μην το κάνεις μεγαλύτερο από ό,τι είναι. Να μη λες «τι όμορφο που είναι αυτό» και την επόμενη στιγμή να αναρωτιέσαι «τι έγινε». Γιατί κάτι θα γίνει. Η ζωή πάντα θα παρεμβαίνει. Νομίζω ότι το να το αποδέχομαι αυτό, να το αναγνωρίζω, ακόμα και να το απολαμβάνω με βοηθά να βρω αυτή την ισορροπία» τονίζει.

Έχοντας ερμηνεύσει μια σειρά αγαπημένων χαρακτήρων (από τον Γκάντι για τον οποίο κέρδισε και Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου) μέχρι τον Ζορζ Μελιέ στο Hugo του Μάρτιν Σκορσέζε, ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ θα μπορούσε να καυχηθεί ότι γνωρίζει δυο-τρία πράγματα σε σχέση με τη φήμη.

«Νομίζω ότι ένα από τα πιο πρόστυχα στοιχεία αυτής της δουλειάς είναι το να θέλεις να αρέσεις. Και πρέπει πραγματικά να το ελέγξεις αυτό» σημειώνει. Τονίζει ότι η δουλειά του ηθοποιού δεν έχει σχέση με τη διασημότητα και την κοινωνική δικτύωση «που βασίζονται στο να αρέσεις».

Η δική του σχέση με τη φήμη ποια είναι; «Πραγματικά, ζω μέσα σε μία σφαίρα προστασίας» σημειώνει. «Δεν είναι καθόλου κομμάτι της ζωής μου. Δεν είμαι μέρος κάποιου κοινωνικού δικτύου. Ευτυχώς λατρεύω τη ζωή μου και καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του χρόνου μου. Ελάχιστος χρόνος μου περισσεύει για οτιδήποτε άλλο. Οπότε πηγαίνω από τη δουλειά μου στην οικιακή μου ζωή, με ελάχιστα πράγματα στο ενδιάμεσο» τονίζει, προσθέτοντας ότι η αναγνωρισιμότητα που συνοδεύει τη δουλειά του οφείλεται στην ίδια τη δουλειά του και όχι σε αυτά που θέλει να κάνει -όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. «Δεν με αναγνωρίζουν επειδή περνάω από οντισιόν για να αρέσω, αλλά για τα πορτρέτα που χτίζω, τα πλάσματα που προσπαθώ να φέρω στην οθόνη» τονίζει.

Στην ταινία, ο Φιλίπ Πετί αποφασίζει να διασχίσει ένα «τεντωμένο σκοινί». Ποιο είναι όμως το αντίστοιχο ενός «τεντωμένου σκοινιού» στην πραγματική ζωή;

Κάθε μέρα είναι ένα ρίσκο, λέει. «Καταλαβαίνω όταν πηγαίνω στο σετ ή ακόμα και σε αυτή τη συνέντευξη ότι βαδίζω σε ένα τεντωμένο σκοινί. Είναι μια σπουδαία μεταφορά για τη ζωή. Το να προσπαθείς να βρεις την ισορροπία» σημειώνει.

Όσο για τον πάπα Ρούντι, τον χαρακτήρα που ερμηνεύει στη Βόλτα στο Κενό, ο σερ Μπεν Κίνγκσλεϊ σημειώνει ότι το κοινό θα μάθει από αυτόν «γιατί ο Φιλίπ δεν θα το έλεγε ποτέ, είναι το αντίθετο- ότι αυτό το εγχείρημα μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο. Όταν ο Φιλίπ ανεβαίνει στο σύρμα, το κοινό θα θυμάται αυτά τα λόγια, θα θυμάται ότι αυτό μπορεί να τον σκοτώσει».

Πώς, όμως, επιλέγει τους ρόλους του; «Πραγματικά δεν ξέρω. Αυτό που με ενθουσιάζει είναι οι εκπλήξεις» σημειώνει. «Επίσης, μου αρέσει να δουλεύω με πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Μία από τις πιο θαυμάσιες εμπειρίες της καριέρας μου ήταν η συνεργασία μου με έναν –πρωτοεμφανιζόμενο τότε- σκηνοθέτη, τον Τζόναθαν Γκλέιζερ που μου έδωσε τον ρόλο του Ντον Λόγκαν στο Sexy Beast. Θυμάμαι διάβασα το σενάριο και σκέφτηκα: «Αλήθεια; Σκέφτηκαν εμένα;» Είχε στοιχεία του χαρακτήρα μου που ποτέ δεν είχα σκεφτεί και αυτά ξεχείλισαν από μένα όπως όταν ανοίγεις τον φελλό ενός μπουκαλιού» λέει.

Ένας άλλος ρόλος «πατριάρχη» που δεν έχει παίξει είναι εκείνος ενός αξιωματικού του στρατού που καλείται να λάβει σκληρές αποφάσεις, να αποφασίσει για τη μοίρα της μονάδας του. «Ελπίζω να μπορέσω να βάλω μια στολή και να δοκιμάσω και αυτή την πατριαρχική μου πλευρά» σημειώνει.

«Για μένα η υποκριτική είναι το να σε βλέπουν και να σε ακούν με έναν τρόπο που δεν θεωρούσα πιθανό» σημειώνει.

«Να επικοινωνείς και να αγγίζεις τους ανθρώπους και να τους κάνεις να μοιράζονται μια εμπειρία μαζί σου που από τη μοναξιά της παιδικής μου ηλικίας, δεν θεωρούσα πιθανό να μπορεί να γίνει. Όσο περισσότερο οι θεατές βλέπουν τις ταινίες που τους προσφέρω, τόσο περισσότερο τους αγγίζω, φέροντας μαζί μία ευθύνη και μια ευκαιρία. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μπορώ να σας αφηγηθώ μια ιστορία» προσθέτει.

Και πραγματικά. Τι ιστορίες μάς έχει αφηγηθεί…

* Η ταινία «Βόλτα στο Κενό» θα προβάλλεται στις αίθουσες από τις 8 Οκτωβρίου σε διανομή Feelgood.

Συνέντευξη: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το Βερολίνο χαρίζει το σπίτι του Γκέμπελς, αλλά δεν το θέλει κανείς

Το κτήμα μαζί με το ακίνητο των δεκάδων δωματίων δίνεται δωρεάν, σε διαφορετική περίπτωση θα κατεδαφιστεί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024