Παρασημοφόρηση του Τζορτζ Μπους από τον Γκρούεφσκι
Τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους παρασημοφόρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Οχάιο των ΗΠΑ, από ομογενείς επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ, ο Γκρούεφσκι εξήρε την συμβολή του Τζορτζ Μπους στη σταθερότητα της χώρας.
Τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους παρασημοφόρησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σάββατο στο Οχάιο των ΗΠΑ, από ομογενείς επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ, ο Γκρούεφσκι εξήρε την συμβολή του Τζορτζ Μπους στη σταθερότητα της χώρας.
«Κατά την περίοδο που ήσασταν πρόεδρος της χώρας σας, η “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η αναγνώριση της “Μακεδονίας” με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ και η προσωπική υποστήριξη που παρείχατε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της χώρας μου», σημείωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, απονέμοντας στον Τζορτζ Μπους την ανώτατη τιμητική διάκριση της ΠΓΔΜ.
Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με τη «συνταγματική ονομασία» της τον Νοέμβριο του 2004, την επομένη της επανεκλογής του Τζορτζ Μπους στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο του 2008, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Τζορτζ Μπους, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, κυρίως λόγω των επιφυλάξεων και αντιρρήσεων της Ελλάδας.
Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υιοθέτησε τελικά ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή επαναδιατυπώθηκε σε όλες τις μετέπειτα Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται τις ημέρες αυτές στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η αστυνομία στο Βερολίνο, μπορεί να μπει σε σπίτια και να εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό
- Υεμένη: Ο Γκουτέρες καταδικάζει την παραπομπή υπαλλήλων του ΟΗΕ σε δίκη από τους Χούθι
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)
























![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442