Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αρνητική επίδραση στην καρδιά έχει η υπερκατανάλωση καφέ

Αρνητική επίδραση στην καρδιά έχει η υπερκατανάλωση καφέ

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφράγματος στα άτομα που πάσχουν από υπέρταση, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου του Αγίου Δανιήλ της Φρίουλι στο Ούντινε, με επικεφαλής τον Δρ Λούτσιο Μος, μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν μια ομάδα 1.200 ατόμων, 18-45 ετών, για 12 χρόνια. Οι συμμετέχοντες έπασχαν από αρχικού σταδίου υπέρταση, χωρίς να υποβάλλονται σε θεραπεία. Δηλαδή είχαν συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 140 και 159 mm Hg και διαστολική 90 και 99 mm Hg.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, καταγράφηκαν 60 καρδιακά ή επεισόδια σχετιζόμενα με το κυκλοφορικό σύστημα, όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια. Περίπου το 80% ήταν εμφράγματα, ενώ τα άλλα εγκεφαλικά επεισόδια, περιφερική αρτηριακή νόσος και νεφρική ανεπάρκεια.

Συγκριτικά με εκείνους που δεν έπιναν καφέ, ο κίνδυνος εμφάνισης των προαναφερόμενων επεισοδίων ήταν τετραπλάσιος σε όσους έπιναν πολλούς καφέδες και τριπλάσιος μεταξύ των μετριοπαθών καταναλωτών.

Μετριοπαθής χαρακτηρίστηκε η κατανάλωση ενός έως τριών φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, ενώ η βαριά από τέσσερα φλιτζάνια και πάνω.

Η κατανάλωση καφέ σχετίστηκε και με αύξηση του κινδύνου προδιαβήτη, δηλαδή ενός σταδίου πριν την εκδήλωση διαβήτη. Ο κίνδυνος αυτός σχετίστηκε με το γενετικό υπόβαθρο ορισμένων συμμετεχόντων και επίσης με τα περιττά κιλά και την παχυσαρκία.

Ο Δρ Μος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης επεσήμανε ότι «υπάρχει μια επιστημονική διαμάχη σχετικά με τις μακροπρόθεσμες καρδιαγγειακές και μεταβολικές επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στα άτομα με υπέρταση. Αλλά τα νέα δεδομένα υποδεικνύουν μια γραμμική σχέση μεταξύ κατανάλωσης καφέ και καρδιακού κινδύνου στα νεαρά άτομα με υπέρταση, δηλαδή ο κίνδυνος αυξάνει ανάλογα με την καταναλισκόμενη ποσότητα».

Αιτιολογώντας γιατί συμβαίνει αυτό, ο Δρ Μος εικάζει ότι σχετίζεται με την επίδραση του καφέ στην αρτηριακή πίεση και/ή το σάκχαρο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024