Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κύπρος: Την Τρίτη συζήτηση σε επιτροπές της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ

Κύπρος: Την Τρίτη συζήτηση σε επιτροπές της Βουλής για την λίστα Λαγκάρντ

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Θεσμών και Ελέγχου θα συνέλθουν σε κοινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση την Τρίτη για να συζητήσουν για την λίστα Λαγκάρντ, η οποία έφθασε στην Λευκωσία, πριν λίγες μέρες. Στην λίστα περιλαμβάνονται 503 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από δηλώσεις βουλευτών διαφαίνεται ότι θα ζητήσουν δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνονται στη λίστα.

Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές Θεσμών και Ελέγχου θα συνέλθουν σε κοινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση την ερχόμενη Τρίτη για να συζητήσουν για την λίστα Λαγκάρντ, η οποία έφθασε στην Λευκωσία, πριν λίγες μέρες. Στην λίστα περιλαμβάνονται 503 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από δηλώσεις βουλευτών διαφαίνεται ότι θα ζητήσουν δημοσιοποίηση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, τα οποία πιθανόν να περιλαμβάνονται στη λίστα.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού ανέφερε πως το κόμμα του δεν το ενδιαφέρουν τα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ, αλλά οι παράνομες πράξεις. Είπε πως, αν υπάρχουν σε αυτή πολιτικά πρόσωπα, θα πρέπει τα ονόματα τους να δοθούν στην δημοσιότητα.

Υπέδειξε πως τον ΔΗΣΥ τον εκφράζει απόλυτα «η σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών», προσθέτοντας πως «τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αν και εφόσον περιλαμβάνονται τέτοια σε αυτή τη λίστα ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα μεγαλοκαταθετών, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η Πολιτεία δεν ψάχνει λίστες με ονόματα, αλλά αυτούς που παρανομούν και αν υπάρχουν σε αυτή άτομα που διακίνησαν παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό ή άτομα που ξέφυγαν των φορολογικών τους υποχρεώσεων.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως η λίστα Λαγκάρντ αφορά την τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ενώ διαδρομές χρημάτων έγιναν και προς πολλούς άλλους προορισμούς, άρα, είπε, είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα μεγάλα κεφάλαια στα οποία ο προορισμός δεν ήταν η Ελβετία αλλά κάποιοι άλλοι φορολογικοί παράδεισοι.

Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Γιάννος Λαμάρης δήλωσε πως ορθά η Βουλή ζητά διαφάνεια, επισημαίνοντας ότι δεν έχει σημασία, αν κάποιος μετέφερε νόμιμα χρήματα στο εξωτερικό, αλλά αν υπάρχει θέμα φοροδιαφυγής.

Τόνισε πως η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι ένας απλός κατάλογος μιας οποιασδήποτε τράπεζας, η οποία δημοσιοποίησε τον κατάλογο των καταθετών της, «αλλά έχει να κάνει με απορρόφηση δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένη περίοδο από διάφορες χώρες και διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, κατά κύριο λόγο φυσικών προσώπων, των οποίων τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι σίγουρο αν είναι νόμιμα και φορολογήσιμα στη χώρα τους».

Την ανάγκη η λίστα Λαγκάρντ να τύχει υπεύθυνης διαχείρισης με γνώμονα την αρχή της διαφάνειας, τόνισε ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης και σημείωσε πως η λίστα πρέπει προηγουμένως να τύχει επεξεργασίας από τον έφορο φορολογίας.

Η Βουλή, είπε ο κ. Περδίκης, δεν είναι η πρώτη φορά που έχει ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και το τραπεζικό απόρρητο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Μπάχαλο» στη Γαλλία για τον… πετεινό στην φανέλα (pic)

Τσακώνονται σαν τα… κοκόρια οι Γάλλοι οπαδοί για τον τεράστιο πετεινό στη νέα φανέλα της Εθνικής Γαλλίας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024