Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι μπορεί να κρύβει η σκόνη του σπιτιού σας;

Τι μπορεί να κρύβει η σκόνη του σπιτιού σας;

Η οικιακή σκόνη περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B.

Η οικιακή σκόνη περιέχει κατά μέσο όρο 9.000 διαφορετικά είδη μικροβίων, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the Royal Society B.

Πρόκειται για σκέλος μελέτης που διενεργείται με την βοήθεια πολιτών και φέρει τον τίτλο «The Wild Life of Our Homes».

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο ανέλυσαν δείγματα σκόνης από 1.200 σπίτια από όλες τις ΗΠΑ. Ανακάλυψαν λοιπόν ότι τα είδη των βακτηρίων και των μυκήτων ποίκιλαν ανάλογα με το που βρισκόταν το σπίτι, ποιοι το κατοικούσαν και αν υπήρχαν κατοικίδια σ’ αυτό.

Μάλιστα, οι επιστήμονες είχαν ζητήσει από τους εθελοντές ενοίκους των σπιτιών να συλλέξουν δείγματα και από τις προεξοχές πάνω από τις πόρτες, ένα σημείο που συνήθως αμελούμε να καθαρίσουμε.

Η γενετική ανάλυση των δειγμάτων οικιακής σκόνης αποκάλυψε ένα θηριοτροφείο μικροσκοπικών πλασμάτων. Κατά μέσο όρο κάθε σπίτι περιείχε περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη μυκήτων (όπως Aspergillus, Penicillium, Alternaria and Fusarium). Πάντως, το οικοσύστημα των μυκήτων ήταν συνάρτηση της τοποθεσίας του σπιτιού.

Επίσης, οι ειδικοί εντόπισαν κατά μέσο όρο 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων ανά κατοικία. Ορισμένα, όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος σχετίζονταν άμεσα με το ανθρώπινο δέρμα. Ενώ άλλα, όπως το βακτηροειδές, σχετίζονταν άμεσα με τα κόπρανα. Στη περίπτωση των βακτηρίων, το οικοσύστημα καθοριζόταν από το ποιος ζούσε στο σπίτι.

Σύμφωνα με τον Δρ Νοα Φιερερ, επίκουρο καθηγητή Οικολογίας και Εξελικτικής Βιολογίας «είναι γνωστό ότι τα μικρόβια ζουν μαζί μας. Αυτό που μελετάμε είναι την ποικιλία τους. Οι περισσότεροι μύκητες που συναντήσαμε στα σπίτια προέρχονταν έξω απ’ αυτά. Μπαίνουν όμως στο σπίτι μέσω του ρουχισμού μας ή από τα ανοιχτά πορτο-παράθυρα. Επομένως ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης του τύπου των μυκήτων που υπάρχουν σ’ ένα σπίτι είναι η τοποθεσία που βρίσκεται.»

Το ενδιαφέρον ήταν ότι τα βακτήρια που υπήρχαν στα σπίτια ήταν διαφορετικά όταν ο ένοικος ήταν άνδρας ή γυναίκα. Αυτό είναι απόρροια του γεγονότος ότι κάποια είδη βακτηρίων είναι συχνότερα στα γυναικεία σώματα και έτσι επηρεάζουν και το περιεχόμενο της οικιακής σκόνης.

Τέλος τα κατοικίδια επηρέαζαν το μικροβιακό μείγμα. «Ένας σκύλος ή μια γάτα μέσα στο σπίτι έχει σημαντική επίπτωση στα βακτήρια που εντοπίσαμε. Αλλά αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι τα κατοικία είχαν την ισχυρότερη επιρροή στο μικροβιακό μείγμα, από την τοποθεσία ή την διάταξη του σπιτιού» συμπληρώνει ο Δρ Φιερερ.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να δουν ποια είναι η επιρροή των μικροβίων και των μυκήτων στην οικιακή σκόνη στην υγεία μας. Ενώ κάποια μικρόβια είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες και ασθένειες, κάποια άλλα είναι άκακα, ενώ μερικά επωφελή.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024