Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο ισχυρή είναι η επιρροή της Ισπανίας στη διεθνή σκηνή;

Πόσο ισχυρή είναι η επιρροή της Ισπανίας στη διεθνή σκηνή;

Η έλλειψη Ισπανών σε θέσεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικότερα σε διεθνείς οργανισμούς είναι ένα ζήτημα το οποίο επανήλθε μετά την αποτυχία της χώρας να ηγηθεί του Eurogroup. Αφού λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είδε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να του αρπάζει την ευκαιρία από τα χέρια, ο ισπανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο: τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Χαβιέ Σολάνα, Φεντερίκο Μαγιόρ Ζαραγόσα, Ροντρίγκο Ράτο. Ολοι Ισπανοί και όλοι πρώην στο τιμόνι παγκόσμιων οργανισμών (NATO, UNESCO, ΔΝΤ αντίστοιχα). Η έλλειψη Ισπανών σε θέσεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης και γενικότερα σε διεθνείς οργανισμούς είναι ένα ζήτημα το οποίο επανήλθε μετά την αποτυχία της χώρας να ηγηθεί του Eurogroup. Αφού λοιπόν ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος είδε τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να του αρπάζει την ευκαιρία από τα χέρια, ο ισπανός πρωθυπουργός ετοιμάζεται για τον επόμενο στόχο: τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αυτήν την περίοδο παρατηρούνται δύο αντίθετες τάσεις στην Ισπανία: από τη μια η αύξηση των ισπανών υπηκόων σε υψηλόβαθμα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και από την άλλη η ηχηρή απουσία τους σε περισσότερο πολιτικές θέσεις.

Και μπορεί ο Πέντρο Σάντσες, ο ηγέτης του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE), να είναι υπερβολικός όταν συγκρίνει τη θεσμική παρουσία της Ισπανίας με εκείνη της Κύπρου, σχολιάζει η El Pais, αναμφισβήτητα όμως η χώρα έχει τουλάχιστον δύο λόγους να ζηλεύει γείτονές της όπως η Πορτογαλία: ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως πρώην πρόεδρος της Κομισιόν είναι ο ένας και ο Βίτορ Κονστάντσιο, ο νυν αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο δεύτερος.

Ισως όμως το μεγαλύτερο πλήγμα για την Ισπανία ήταν όταν έχασε, το Ιούλιο του 2012, μία θέση στην εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ – μία υπόθεση που θεωρούνταν τότε τελειωμένη. Σύμφωνα με τον Μαριάνο Ραχόι η θέση είχε ήδη χαθεί όταν ανέλαβε εκείνος, τον Νοέμβριο του 2011. Ευρωπαϊκές πηγές ωστόσο επιμένουν ότι η θέση θα είχε παραμείνει σε ισπανικά χέρια, εάν η κυβέρνηση Ραχόι δεν άλλαζε στο τέλος τους υποψηφίους. Η Μαδρίτη ελπίζει ότι θα την πάρει πίσω, θα πρέπει όμως να περιμένει έως το 2018.

Σε κάθε περίπτωση, δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την αρνητική εικόνα στην ισπανική διπλωματία. Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Γκαρσία Μαργκάλο αρνείται κατηγορηματικά ότι η Ισπανία έχει χάσει την επιρροή της στην ΕΕ. Αντ’ αυτού υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο της χώρας στις σχέσεις της Ευρώπης με τη Λατινική Αμερική, καθώς και στην περιοχή της Μεσογείου. Και θεωρεί «υπεραπλούστευση» τις όποιες προσπάθειες να μειωθούν τα πάντα, εξαιτίας της πρόσφατης αποτυχίας στο Eurogroup.

Εν ολίγοις, ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών επιμένει ότι αυξάνεται ο αριθμός των Ισπανών στα ψηλότερα σκαλοπάτια της ΕΕ, όμως απουσιάζουν από τα πιο εμφανή πόστα, εκείνα με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή.

Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024